Ziare.com

Racordarea la reteaua de gaze se va face rapid si fara drept de refuz, altfel amenzile sunt uriase - proiect

Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 13:29

   

Racordarea la reteaua de gaze se va face rapid si fara drept de refuz, altfel amenzile sunt uriase - proiect
Primariile, firmele si personele fizice nu vor mai fi nevoite sa astepte "ani intregi" pentru a se racorda la reteaua de gaze, potrivit unui proiect de lege care prevede ca operatorii nu pot refuza racordarea si sunt obligati sa finanteze lucrarile pentru realizarea conductelor.

"Operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem nu poate refuza racordarea la sistem si este obligat sa finanteze toate lucrarile pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordarii", potrivit proiectului de lege depus la Senat.

Social-democratii au propus in proiectul de lege si abrogarea alineatelor 2-4 ale articolului 151 care stipuleaza posibilitatea solicitantului de a participa in cota-parte la finantarea obiectivelor/conductelor si modalitatea de recuperare a investitiei.

Potrivit sursei citate, "operatorul are obligatia de a realiza un studiu tehnico-economic, intocmit conform procedurii aprobate de catre ANRE, in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii".

In cazul nerespectarii acestor prevederi operatorul va fi amendat cu 8.000-200.000 de lei, iar daca va refuza in continuare racordarea la sistem, va fi amendat cu 1-5% din cifra de afaceri. Operatorul care refuza racordarea la sistem dupa ce a fost amendat cu 8.000-200.000 de lei si, ulterior, cu 1-5% din cifra de afaceri, isi pierde dreptul de participare pentru obtinerea unor noi licente.

"In privinta accesului la sistemul de distributie a gazelor naturale au fost inregistrate la ANRE un numar mare de reclamatii formulare de persoane fizice si juridice, reprezentand 25% din numarul total de reclamatii. Aceasta situatie ne arata nemultumirea consumatorilor de gaze naturale fata de modul in care operatorii au permis accesul acestora la sistemul de distributie a gazelor naturale. (...) Foarte multe persoane fizice, juridice si primarii se pland de greutatile pe care le intampina atunci cand doresc sa se racordeze la reteaua de gaze naturale", se arata in expunerea de motive semnata de senatorii PSD Serban Valeca si Gheorghe Marin.

Initiatorii spun ca "nu este posibil ca primariile si persoanele juridice sa astepte ani intregi pentru a se racorda la reteaua de gaze naturale", afirmand ca proiectul depus "vine sa determine operatorii sa permita accesul mai rapid al solicitantilor la reteaua de gaze naturale".

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.123/2013 a energiei electrice si a gazelor naturale a fost depus la Senat si este semnata de mai nulti parlamentari PSD.

Camera Deputatilor este for decizional.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre racordare retea gaze reguli proiect
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 19542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pun pariu

ca usr si pndl nu se vor opune la acest proiect de lege.
ar fi culmea sa se opuna bunastarii oamenilor din romania.
eu as propune ca si sistemele de canalizare si alimentare cu apa a localitatilor(indiferent de marime si situatie administrativa) sa intre in proiectul asta de lege sau sa faca unul separat pentru canalizare si alimentare cu apa

 

Aceasta lege va ridica indicele de competitivitate/functionalitate

institutionala NATIONALA cu "10 puncte", fiindca investitorii nu vor mai fi nevoiti sa astepte luni si ani pentru avize si conectarea la gazele Romaniei!Iata una din cele mai formidabile initiative economice parlamentare, urmind ca legiferarea ei sa sustina acest nou MOTOR de dezvoltare industrriala a tarii!Cel al (inceputului) raspunsuluI promt la cererile cetatenilor si mai ales a investitorilor din tara, pentru satisfacerea cererii de energie in scop productiv si a afacerilor!

 

proiectul e bun pe jumatate

celeritatea racordarii e o masura buna.

cit despre obligatia operatorului de a suporta singur
costul racordarii,mai vedem...
e ca si cum ai obliga un producator auto nu numai sa-ti
vinda urgent masina pe care o doresti ci sa-ti faca
si drum pina la poarta,pe gratis.

cui nu i-ar place ?

eu propun o extensie a legii,pe linga racordarea
pe gratis,sa ti se plateasca si consumul pe 15-30
de ani,iar daca votezi cu psd,pe viata :)

observ ca iranianului ii prieste sa aiba bunastare
pe banii altuia,munca e grea si nu cadreaza cu
principiile socialiste actuale.

baieti buni socialistii astia inutili,vor sa-si realizeze
proiectele electorale cu banii celor pe care ii urasc
mai mult decit orice pe lumea asta,ce sa spun,
s-a intilnit hotu' cu fraierul :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor