Mladici va boicota audierile din procesul pentru crime de razboi

Luni, 04 Iulie 2011, ora 11:17
687 citiri
Mladici va boicota audierile din procesul pentru crime de razboi
Foto:The Guardian

Fostul sef militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, va boicota audierile incepute luni la Tribunalul Penal pentru Fosta Iugoslavie de la Haga, in procesul in care e acuzat de crime de razboi, a anuntat avocatul sau.

"Mladici nu va aparea in sala de judecata, decat daca e fortat. Nu vrea s-o faca din cauza faptului ca nu are inca echipa sa de avocati", a anuntat Milos Sajic, un avocat sarb care il apare pe fostul general, informeaza The Guardian.

Cu toate astea, Tribunalul de la Haga nu a fost instiintat oficial de acest lucru.

Chiar daca Mladici nu se va prezenta, e foarte probabil ca judecatorul Alphonse Orie sa inceapa procesul cu o pledoarie de "nevinovat" pentru acesta, din oficiu.

Mladici e acuzat ca, in timpul razboiului civil din Bosnia-Hertegovina, a dus o campanie salbatica impotriva bosniacilor musulmani si a croatilor din aceasta tara, incercand sa rupa teritoriile locuite de sarbi, sa le "purifice etnic" si sa le alipeasca noii Iugoslavii, care era alcatuita doar din Serbia si Muntenegru.

Printre altele, armata lui Mladici a masacrat mii de civili fara aparare, cel mai grav caz fiind la Srebrenica, unde 8.000 de musulmani au fost macelariti, a bombardat orase, a torurat si mutilat mii de oameni si a folosit violul in masa impotriva femeilor croate si musulmane ca arma de razboi.

Fostul general, care a fost prins luna trecuta in Serbia dupa aproape 15 ani de absenta, neaga toate aceste acuzatii, considerandu-se nevinovat. Totodata, el a declarat ca e "grav bolnav", dar si sarac, astfel incat nu-si poate permite o aparare consistenta.

Mladici a cerut Serbiei sa plateasca pentru echipa sa de avocati, insa guvernul de la Belgrad a refuzat, pana in acest moment.

Mai multi specialisti considera ca procesul lui Mladici poate arata ca Serbia a fost in spatele crimelor de razboi facute de etnicii sarbi din Bosnia intre 1992 si 1995, acuzatie de care a scapat pana acum, Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie decizand doar ca "nu a reusit sa previna genocidul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ratko Mladici boicot proces, #Mladici boicot proces crime , #proces