Ministrul Cuc se razboieste cu strainii: Nu stam in genunchi in fata unora care au venit in Romania cu doua laptopuri si o mapa

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 07:57
9063 citiri
Ministrul Cuc se razboieste cu strainii: Nu stam in genunchi in fata unora care au venit in Romania cu doua laptopuri si o mapa
Foto: Arhiva Facebook/Razvan Cuc

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a apreciat ca pe 120 de kilometri de autostrada aflati in executie nu exista nicio bariera administrativa si "se poate merge lejer inainte cu lucrarile", iar singurul lucru pe care constructorii ar trebui sa il faca este mobilizarea.

"La capitolul deschis lucrari, am deschis Centura Bacaului, Pitesti - Craiova, se lucreaza pe Autostrada Transilvania, intre Suplacu de Barcau si Bors, se lucreaza intre Predeal, Cristian si Brasov. Sunt lucrari unde s-au inceput santiere. Foarte important: eu am preluat cifra de 180 de kilometri de autostrada (promisi a fi deschisi in 2019 - n. r.) cand am preluat mandatul si i-am promis lui Neaga (seful CNAIR, Narcis Neaga - n. r.) ca din punct de vedere administrativ si politic am sa fac tot ce imi sta in putere ca acesti kilometri sa prinda viata.

Dar am mai spus ca la jumatatea acestui an voi avea si propria mea evaluare in urma mersului pe santiere. Am facut evaluarea si am spus: nu mai imi pasa ce probleme invoca aceste firme neserioase, pentru ca, din punct de vedere administrativ, pe loturile pe care le avem in executie acum, Lugoj - Deva, Sebes - Turda, Iernut - Chetani, Chetani - Campia Turzii, nu exista nicio bariera administrativa si vorbim de 120 de kilometri. Se poate merge lejer inainte, singurul lucru este sa aiba mobilizare", a afirmat marti seara ministrul Cuc, la B1 TV.

El sustine ca a ales sa isi duca mandatul "pe santiere", pentru a putea sa-i urmareasca pe constructori "cum avanseaza metru cu metru", intrucat sunt multe firme neserioase, cu contracte semnate in anii 2013-2014, dar inca nefinalizate.

"Fiecare ministru are strategia lui. Eu asa am ales sa imi duc acest mandat: pe santiere. Nu este cazul pe Pitesti - Craiova, dar, daca ne uitam pe alte loturi de autostrada, vedem ca sunt contracte semnate in 2013 si 2014 si nu sunt finalizate si atunci este normal sa ma duc si sa pun piciorul in prag. Am spus si repet: noi nu stam in genunchi in fata constructorilor straini, care au venit in Romania cu doua laptopuri si o mapa si dupa aceea subcontracteaza", a adaugat Cuc.

Ministrul a dat exemplul constructorului de pe lotul Sebes-Turda, care avea datorii de 35 de milioane de lei catre subcontractori si care a fost amenintat cu rezilierea.

"In cazul Sebes - Turda, am fost in urma cu doua saptamani si i-am spus constructorului ca ii voi rezilia contractul, sa vina CEO-ul de la firma respectiva, el, la fata locului, ca nu mai discut cu reprezentatii din Romania, pentru ca m-am edificat cum sunt. A venit, am identificat pagubele pe care le-a produs echipa lui de management, eu nu i-am produs pagube pentru ca statul a platit tot timpul, si avea datorii de 35 de milioane (lei - n. r.).

A facut o infuzie de capital de 30 de milioane, pentru ca datoriile erau catre subcontractorii romani care lucrasera acolo. Eu le-am spus lor, ca si celor de pe calea ferata: platiti subcontractorii romani, pentru ca voi nu veniti in Romania sa faceti angajari. In schimb, daca vorbim de Pitesti - Craiova, antreprenorul roman are 2.000 de angajati, pe cand pe Sebes - Turda sunt vreo 10 subcontractori si nu are niciun roman angajat.

Atunci, daca nici pe acestia nu-i platesti, nici cu constructia nu avansezi, inseamna ca avem o problema (...) Am vorbit si eu cu subcontractorii, ca sa ma asigur, pentru ca nu mai cred. Pot spune ca sunt Stan Patitul cu promisiunile constructorilor. Nu este primul mandat de ministru si de data asta stau sa vad cum avanseaza, metru cu metru. Am un grafic pe care il urmaresc", a mai spus Cuc.

Ministrul Transporturilor a subliniat ca, in cazul in care unei firme i se reziliaza contractul, aceasta primeste un certificat negativ constatator, care nu-i mai permite timp de trei ani sa participe la o licitatie, nu numai in Romania, ci si in spatiul UE.

"Problema noastra este sa avem autostrazi in Romania. Firmele nu pleaca asa de simplu. Atunci cand se reziliaza un contract, acea firma primeste un certificat negativ constatator si, din cate stiu, firmele care au licitat in Romania sunt firme-mama de afara.

Daca iau un astfel de certificat, trei ani nu mai pot participa la nicio licitatie si din cate stiu are aplicabilitate in UE, pentru ca suntem stat membru UE. Este o palma peste palmaresul bogat al acestor firme. Sunt firme care au lucrat foarte bine, dar sunt si firme care au venit in Romania pe baza unei experiente similare si au subcontractat...", a explicat seful de la Transporturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Razvan Cuc constructori straini subcontractori , #ministrul Transporturilor