Nationala Romaniei, in deriva! Ne mai poate salva cineva?

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 21:19
2769 citiri
Nationala Romaniei, in deriva! Ne mai poate salva cineva?

Nationala Romaniei a inregistrat un nou record negativ miercuri, clasandu-se pe locul 42 in clasamentul FIFA.

Cu o cadere de 14 pozitii, "tricolorii" se afla pe cea mai slaba treapta a clasamentului FIFA, de la infiintarea acestuia, dovedind cat de mult poate conta ratarea unui turneu final.

Partidele amicale din acest an au dezamagit, fiind parca o continuare logica a dezastrului inregistrat in preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud, cand doar nationala Insulelor Feroe a plecat invinsa din Romania.

Esecul cu Serbia, atitudinea si suspendarea lui Mutu, dar si tensiunea din vestiar au alimentat curentul potrivit caruia Romania nu va mai calca la vreun turneu final, european sau mondial.

In mod normal, mai jos de atat nu ar trebui sa ajungem, locul 42 din clasamentul FIFA reprezentand o umilinta suficienta. Mai mult, intr-un clasament european, Romania se afla la jumatatea ierarhiei, pe locul 24, in vecinatatea Israelului, Scotiei, Bulgariei si Belgiei, echipe de pluton care au ratat toate competitiile in ultimii 10 ani.

Preliminariile campionatului european bat la usa, lotul nu este definitivat, iar tensiunile din vestiar continua. Chivu refuza dialogul, iar Radoi ameninta cu retragerea. Mutu are suficiente probleme incat sa nu mai aiba motive sa bata la usa nationalei, chiar daca aceasta n-ar fi ferecata dupa rusinea de la Belgrad.

Desi lucrurile din jurul lui Razvan Lucescu par a se fi linistit, circul poate erupe in orice moment, impresarii avand alte planuri cu nationala de fotbal, care, pana una alta, apartine romanilor.

Se anticipeaza un mandat scurt pentru Lucescu junior in preliminariile Euro 2012, Hagi fiind principalul vizat pentru banca tehnica in cazul unui debut slab al "tricolorilor". Razvan are insa timp sa dovedeasca contrariul in primele doua meciuri, cu Albania si Belarus, pentru ca apoi sa pregateasca decisivele cu principalele contracandidate, Franta si Bosnia-Hertegovina.

In cazul unui esec, e greu de crezut ca Hagi poate fi o solutie. Vestiarul e fragil, respectul se pierde usor, iar motivatia lipseste de cele mai multe ori. Un antrenor strain cu renume? Nu si fara acordul Federatiei, care nu pare dispusa sa plateasca un salariu de cel putin un milion de euro pe an.

Solutia? Greu de spus! Nationala a ramas fara solutii inca din era Piturca. Pare revoltator, dar nationala Romaniei ar trebui sa reactioneze ca o echipa de pluton, sa puna accent pe jocul de echipa, pe unitate si pe tinerii care au suficienta tarie psihica incat sa mai creada intr-o calificare. Majoritatea veteranilor par consumati de evenimentele recente.

Asa cum a declarat si Ionut Lupescu, turneul final din Africa de Sud a fost marcat de jocul de echipa si nu de individualitati. Majoritatea fie au plecat devreme acasa, fie nu s-au afirmat, fie au cedat si s-au alaturat echipei. Multe echipe mici au demostrat ca pot obtine rezultate prin unitatea de grup.

Prezenta la Euro 2012 ar putea reprezenta lansarea unei noi generatii, mai "fericita" decat cea anterioara, care la randul ei a fost eclipsata de epoca in care Hagi, Raducioiu sau Petrescu scoteau lumea in strada.

Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Naționala Ucrainei completează grupa României la turneul final al Campionatului European de fotbal, programat în Germania. Ucraina va fi chiar prima adversară a tricolorilor la EURO 2024,...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#nationala Romaniei, #preliminarii EURO 2012, #razvan lucescu , #nationala