Nationala Romaniei, incotro?

Joi, 20 Mai 2010, ora 23:17
1934 citiri
Nationala Romaniei, incotro?

Razvan Lucescu a anuntat joi lotul convocat pentru partidele amicale din perioada imediat urmatoare, impotriva nationalelor Ucrainei, Macedoniei si Hondurasului.

Nimic ciudat pana acum, asta e menirea unui selectioner. Mai exact, a selectionerului care si-a propus sa califice Romania la EURO 2012 printr-o pregatire prealabila a campaniei.

Pe Razvan Lucescu l-am sustinut mereu, luand in considerare si faptul ca fotbalul romanesc este actualmente destul de sarac. Argumentele le putem gasi in rezultatele nationalelor de tineret si in nivelul scazul al Ligii I din acest sezon. Prestatiile din cupele europene nu fac decat sa intareasca orice afirmatie de acest gen, exceptia de la regula fiind Unirea Urziceni, pusa la punct si tinuta in frau de abilul Dan Petrescu.

Cu toate acestea, lotul convocat de fostul tehnician al Brasovului ridica multe semne de intrebare. Ne-am trezit peste noapte in lot cu Mihai Radut, Silviu Lung si Dananae.

Ultimii doi vor pleca in cantonament de la Universitatea Craiova, o echipa care se va salva de la retrogradare, cel mai probabil, in ultima etapa. Florin Costea nu a mai fost convocat exact din acest motiv, insa vom avea la teste, in Austria, doi jucatori defensivi de la aceeasi echipa. Mihai Radut figureaza cu 26 de partide in tricoul lui International Curtea de Arges, cu 4 goluri marcate in Liga I si, dintr-o data, va "figura" si in tricoul reprezentativei nationale.

Convocarea tinerilor nu trebuie sa ne sperie, insa nu pot sa nu observ neconvocarea unor fotbalisti care au avut un sezon bun sau chiar exceptional, mai ales ca vom disputa un turneu menit sa alcatuiasca grupul ce va lua cu asalt preliminariile Campionatului European din 2012.

Fundasul de fier

Cel mai mare absent e Stefan Radu, care nu doar ca a contribuit decisiv la mentinerea echipei Lazio in Serie, fiind unul din cei mai selectionati jucatori, dar s-a facut remarcat de nenumarate ori in presa din Italia. Aflat in vederile celor de la Bayern, AC Milan si Manchester City, internationalul roman a fost inclus in topul celor mai buni fundasi din Serie A. Fara dubii, Stefan Radu este un fotbalist de care nationala nu trebuie sa se lipseasca, mai ales intr-un moment de cumpana precum cel de acum. Daca Stefan Radu nu mai are loc la nationala de Maftei si de Dananae, inseamna ca avem o problema.

In aceeasi situatie se afla si Muresan, Costin Lazar si Bogdan Stancu, fotbalisti ce ar fi intregit cu siguranta un lot si asa sarac, completat destul de frecvent de jucatori cel mult mediocri.

"Calaul" Elvetiei

Absenta unui alt fotbalist aminteste de episodul Sergiu Radu din "era" Piturca. Prolificul atacant facea furori la Cottbus si tinea prima pagina a cotidienelor de sport germane, insa era prea "mic" pentru selectionerul de atunci.

In 2010 il avem pe Cristian Ianu, autorul a nu mai putin de 21 de goluri in Elvetia pe parcursul a 36 de partide, contribuind la clasarea Lucernei pe locul 4 in Superliga, cea mai buna performanta a clubului dupa multi ani.

Intr-adevar, un atacant nu poate fi impus pe nepusa masa la nationala, dar un stagiu de pregatire este programat pentru astfel de experimente. Ianu trebuie propus acum, cand este in forma maxima si cand nu are presiunea unui meci oficial. Altfel, riscam sa-l pierdem, asa cum s-a intamplat de-a lungul timpului cu Sergiu Radu sau cu Vasile Miriuta. Si exemplele pot continua.

Dupa campania dezamagitoare pentru Cupa Mondiala din 2010 ramane sa ne masuram puterile cu Ucraina, Macedonia si Honduras, ultima fiind calificata la turneul final din Africa de Sud. Rezultatele din cele trei partide vor fi cu siguranta relevante, dar problema cu adevarat importanta, dincolo de rezultele din luna iunie, este debutul campaniei pentru EURO 2012.

Startul pregatirilor nu aduce nimic nou. Acelasi experiment care s-a dovedit a fi nefericit de fiecare data si care a fost urmat, implicit, de rezultatele pe care le stim cu totii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#razvan lucescu, #nationala Romaniei, #preliminarii EURO 2012, #Cupa Mondiala 2010 , #nationala