RBS: Romania ar putea intra in incapacitate de plata

Joi, 02 Iulie 2009, ora 14:40
2474 citiri
RBS: Romania ar putea intra in incapacitate de plata

Romania se afla printre cele opt tari europene care ar putea intra in incapacitate de plata, avertizeaza Royal Bank of Scotland.

In fruntea listei celor opt state est-europene se afla, pe langa tara noastra, si Ungaria, Letonia si Ucraina, conform Bloomberg.

Situatia apare dupa ce atat Romania cat si celelalte state s-au "infruptat cu credite ieftine", este de parere seful RBS, Timothy Ash.

Desi natinunile din Europa de Est au primit ajutoare internationale in valoare de peste 90 miliarde dolari pentru a face fata crizei, aceste tari ar putea totusi intra in incapacitate de plata.

In topul tarilor care s-ar putea confrunta cu o astfel de problema, Letonia si Ucraina par a fi cele mai vulnerabile.

"Europa de Est a suferit din cauza deficitelor de cont curent si din cauza imprumuturilor externe masive si, prin urmare, are cerinte de finantare externa mai mari fata de rezervele valutare detinute", este de parere un grup de analisti condus de Timothy Ash.

Conform RBS, economiile acestor tari ar putea suferi o "aterizare fortata" din cauza cursurilor de schimb rigide.

In replica, guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca aprecierile facute de RBS sunt exagerate.

"Stirea de pe Bloomberg ca Ungaria, Letonia si Romania conduc gruparea celor opt tari care ar putea sa inceteze platile dupa ce s-au imbatat cu credite ieftine. Sa ne uitam la cine vorbeste. Aceste bucati de hartie uneori reflecta niste interese. Noi ne-am corectat prea rapid. Urmatorul exemplu negativ privind Romania va fi despre faptul ca am corectat prea rapid", a declarat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#incapacitate plata, #RBR, #Romania incapacitate plata , #Romania