Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ASF ancheteaza Digi dupa acuzatiile lui Valcov. Reactia companiei: Nu facem politica si nu vrem sa fim implicati in jocuri politice

Marti, 21 August 2018, ora 16:32
9471 citiri
ASF ancheteaza Digi dupa acuzatiile lui Valcov. Reactia companiei: Nu facem politica si nu vrem sa fim implicati in jocuri politice
Foto: Facebook/ Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara a demarat o investigatie cu privire la toate aspectele rezultate in urma informatiilor aparute in spatiul public privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) in actiunile Digi Communications.

ASF precizeaza ca orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista in alt stat membru UE, prin procedura de pasaportare (passporting) . In astfel de situatii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de catre autoritatea de supraveghere din statul de origine, arata Agerpres.

Astfel, in cazul listarii la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiara fiind doar notificata cu privire la acest demers.

Prospectul, facut public in vederea listarii, pune la dispozitia investitorilor toate informatiile relevante despre situatia companiei si mentioneaza inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea si industria in cadrul careia societatea isi desfasoara activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare si de litigii, riscuri legate de investitiile in tarile in care societatea isi desfasoara activitatea, riscuri legate de pozitia financiara si riscuri legate de oferta si de actiuni.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara a demarat o investigatie a tuturor aspectelor rezultate in urma informatiilor aparute in spatiul public. Asigurarea stabilitatii pietelor financiare non-bancare, precum si verificarea respectarii prevederilor legale incidente acestor piete, reprezinta obiective fundamentale ale ASF. In situatia in care, in urma analizelor efectuate, Autoritatea constata nerespectari ale legislatiei care guverneaza activitatea entitatilor supravegheate, adopta masurile care se impun conform legii sau sesizeaza, dupa caz, organele abilitate", se mentioneaza in comunicat.

In urma cu doua zile, Darius Valcov, consilier de stat in aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook ca a intrebat ASF daca este adevarat ca valoarea contabila a actiunilor Digi este de 1 leu si 8 bani, subliniind ca la data listarii actiunile Digi erau cotate la 40 lei si in prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai putin) si continua sa scada.

De asemenea, Darius Valcov sublinia ca a solicitat raspunsuri de la ASF la urmatoarele intrebari: Este adevarat ca peste 3 milioane romani au actiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)? Este adevarat ca o mare parte a banilor incasati pe actiunile Digi s-au dus in contul unei firme offshore din Cipru?

Este adevarat ca datoriile Digi depasesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? Aveau voie fondurile de pensii sa achizitioneze actiuni la o companie urmarita penal?

Reactia Digi: Nu facem politica si nu vrem sa fim implicati in jocuri politice

Compania Digi Communications a transmis, marti, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com ca nu vor sa se implice in jocuri politice, dar sunt datori fata de abonatii lor sa faca unele precizari.

"Nu facem politica si nu vrem sa fim implicati in jocuri politice. Insa, ne simtim datori fata de abonatii, investitorii, partenerii si angajatii nostri sa corectam informatiile eronate pe care cineva le arunca impotriva noastra in spatiul public", se arata in document.

Compania sustine ca atunci "cand s-a decis listarea actiunilor Digi|RCS & RDS pe o piata publica, pentru ca am vrut sa continuam sa contribuim la dezvoltarea pietei din Romania, am ales Bursa de Valori Bucuresti. Astfel ca, in mai 2017, am finalizat un proces indelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia sa achizitioneze actiuni in Digi|RCS & RDS in scop investitional (atat persoanelor fizice, cat si fondurilor specializate), fara niciun beneficiu financiar pentru noi.

Politicianul arunca o serie de afirmatii care induc in eroare si care tradeaza fie o totala necunoastere a domeniului pietei de capital, fie o strategie de manipulare a informatiilor pentru a crea confuzie si neincredere intr-un sector investitional".

Reprezentantii Digi sustin ca datoriile pe care compania le-a "contractat de-a lungul timpului au finantat cresterea accelerata a acestei afaceri, pe o piata extrem de dinamica si competitiva, unde nevoia de investitie este continua. De altfel, gradul de indatorare a companiei este inferior nivelului de indatorare inregistrat pe pietele europene, in sectorul telecomunicatiilor".

"Digi|RCS & RDS a facut publice, in mod transparent si complet, toate informatiile necesare pentru ca orice investitor sa decida sa achizitioneze sau nu actiuni Digi in deplina cunostinta de cauza. Toate comunicarile date in piata inainte, in timpul si ulterior procesului de listare, disponibile pe website-ul www.digi-communications.ro, sunt o dovada in acest sens.

Prin atacurile la adresa companiei noastre, politicianul denigreaza munca a 13.000 de angajati din Romania si pune sub semnul intrebarii o afacere care a transformat compania Digi|RCS & RDS intr-unul dintre liderii regionali in comunicatii electronice.

Este cel putin nepotrivit ca un politician care se asociaza cu Guvernul Romaniei sa atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate in topul firmelor antreprenoriale romanesti.

Astfel de declaratii nu fac altceva decat sa diminueze increderea investitorilor in capacitatea Romaniei de a oferi un climat propice dezvoltarii de afaceri durabile, care sa sustina economia tarii si a regiunii", se arata in documentul citat.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#ASF investigatie DIGI Valcov, #Valcov acuzatii Digi Bursa , #RDS