Se poate si asa: Un criminal ramane dupa gratii, desi putea scapa gratie recursului compensatoriu

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:31
6497 citiri
Se poate si asa: Un criminal ramane dupa gratii, desi putea scapa gratie recursului compensatoriu
Foto: Arhiva Pixabay

Tribunalul Cluj a respins cererea de liberare conditionata a lui Romeo Stan, zis "Sentiment", condamnat la 17 ani pentru omor, chiar daca barbatul facuse fractia de 3/4 din pedeapsa, pentru a putea scapa de inchisoare cu ajutorul legii recursului compensatoriu.

Decizia este definitiva.

Motivul pentru care magistratii au respins solicitarea: "Sentiment" a fost sanctionat disciplinar de 8 ori pentru abateri grave si foarte grave pe perioada detentiei, in conditiile in care era condamnat pentru suprimarea vietii unei persoane.

Judecatorii au decis ca barbatul sa faca o noua cerere abia dupa 10 iulie 2019, deoarece nu s-a reeducat si nu a dat dovezi temeinice de indreptare, scrie Cluj Just.

"Un crescendo al gravitatii"

"In speta de fata observam ca, desi petentul indeplineste cea mai mare parte a conditiilor necesare pentru liberarea conditionata, acesta nu a fost disciplinat si nu a dat dovezi temeinice de indreptare, in conditiile in care a fost sanctionat disciplinar, pe parcursul detentiei, de 8 ori, iar ceea ce observam, din natura abaterilor disciplinare savarsite de catre petent, acestea au parcurs un crescendo al gravitatii, culminand cu abateri comise cu violenta, in conditiile in care petentul a fost condamnat tocmai pentru o infractiune de violenta extrema si anume suprimarea vietii unei persoane.

In aceste conditii, este mai mult decat evident ca nu este posibila liberarea conditionata a petentului, in contextul in care acesta vadeste posibilitatea comiterii unor fapte violente si in viitor, dupa eliberarea sa.

Este adevarat ca abaterile de aceasta natura sunt destul de vechi, datand din anul 2013, insa pentru a ne asigura ca indreptarea petentului este un proces de natura ireversibila, este necesar sa ne asiguram ca nu mai este posibil ca petentul sa comita in viitor fapte violente", se arata in motivarea instantei.

Condamnat ca si-a ucis unchiul

Cluj Just mai arata ca Romeo Stan avea 18 ani in 2007, cand si-a ucis un unchi.

In prezent, el este inchis la Penitenciarul Bistrita. Initial, barbatul a depus cererea la Judecatoria Dej, care i-a respins solicitarea, chiar daca a depasit cu cateva zile fractia de 3/4 din pedeapsa cu ajutoul legii recursului compensatoriu.

"Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, condamnatul trebuie sa execute 3/4 din pedeapsa, respectiv 4657 zile, din care in cazul in care munceste 517 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate si 4140 zile efectiv executate.

Petentul a executat de la data de 23.08.2007 pana la 11.07.2018 - 3.976 zile.

Se considera executate suplimentar 426 zile conform art.55 ind.1 din Legea 169/2017, i se considera ca executate ca urmare a muncii prestate 261 zile. Total zile castigate si executate 4.663 zile. De unde rezulta ca a executat fractiunea din pedeapsa prevazuta de lege", a motivat Judecatoria Dej.

"Sentiment": Am "platit"

"Sentiment" le-a spus judecatorilor ca a parcurs diverse programe de reeducare in penitenciar, a obtinut certificate de calificare, se bucura de aprecierea si pretuirea celor cunoscuti:

"Pentru abaterile disciplinare pe care le-am comis, am platit, suportand la vremea respectiva sanctiunile ce mi-au fost aplicate. In plus, cea mai recenta abatere disciplinara dateaza din anul 2013, asadar cu peste 5 ani in urma".

Amintim ca mai multi condamnati eliberati in baza legii recursului compensatoriu au comis infractiuni grave la scurt timp dupa iesirea in inchisoare. Cele mai recente cazuri sunt cel al unui tanar din Medias ucis la doar 25 de ani si al unui batran din Galati, snopit in bataie de un recidivist pentru 500 de euro si un telefon.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#recursul compensatoriu criminal, #criminali eliberati , #detinuti
Comentarii