USR il contrazice pe Toader: Am votat, in unanimitate, impotriva Legii recursului compensatoriu

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 21:06
6121 citiri
USR il contrazice pe Toader: Am votat, in unanimitate, impotriva Legii recursului compensatoriu
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Uniunea Salvati Romania reactioneaza la acuzatiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca Legea recursului compensatoriu a trecut cu votul parlamentarilor acestei formatiuni.

USR precizeaza ca a votat proiectul doar in Senat, cand forma sa era total diferita de cea din Camera Deputatilor.

"Uniunea Salvati Romania transmite ca legea recursului compensatoriu in urma careia au fost eliberati mai repede din inchisori peste 14.000 de detinuti a fost votata de PSD-ALDE-UDMR la Camera Deputatilor, for decizional in procesul de adoptare a legii.

USR subliniaza ca a si contestat la CCR legea recursului compensatoriu, pe data de 18 mai 2017, dupa ce PSD-ALDE-UDMR au macelarit legea si au oferit beneficii pentru infractori, hoti, criminali si corupti!

USR aminteste ca proiectul in forma initiala, care a fost votat si de USR in Senat, pe 13 martie 2017, era total diferit fata de forma in care a fost votat la Camera Deputatilor. Deoarece, pe data de 26 aprilie 2017, proiectul a fost macelarit in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor prin amendamentele depuse de deputatii PSD, ALDE si UDMR, USR a votat, in unanimitate, impotriva!", se arata intr-un comunicat al USR.

Dupa votul de la Senat, precizeaza Uniunea Salvati Romania, PSD-ALDE-UDMR au adaugat 43 de amendamente:

1) PSD a propus dublarea numarului de zile acordate pentru detentie in conditii improprii de la 3 la 6, fara niciun studiu de impact referitor la numarul de detinuti care ar fi urmat sa fie eliberati in baza acestei legi.

2) La Camera Deputatilor, pe langa situatia cazarii intr-o celula care asigura o suprafata egala sau mai mica de 4 m.p./detinut, PSD a introdus 5 situatii noi pentru recursul compensatoriu, respectiv lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena, precum si existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie.

3) Si, foarte important, in loc sa se verifice, de la caz la caz, fiecare celula in care au stat infractorii, PSD a "extins" verificarea la tot penitenciarul. Practic, daca intr-o singura celula dintr-un penitenciar exista igrasie, toti detinutii vor putea iesi mai repede pentru conditii improprii.

4) A fost crescut numarul de zile considerate ca fiind executate pe baza muncii neremunerate prestate in detentie.

"PSD-ALDE-UDMR au macelarit legea inainte de vot prin amendamente. Asta pentru ca strategia si scopul PSD este guvernarea pentru infractori. USR este singurul partid din Romania care lupta pentru statul de drept si atrage atentia asupra derapajelor PSD-ALDE din justitie. Legea este o gratiere mascata formulata si votata de PSD-ALDE-UDMR!", se mai arata in comunicatul USR.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut miercuri o foarte scurta declaratie de presa despre recursul compensatoriu, precizand ca legea a fost initiata de Guvernul tehnocart, iar apoi sustinuta si votata atat de PNL, cat si de USR.

Mai mult, Toader a precizat ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea fara sa o atace la Curtea Constitutionala.

Ministrul a oferit cateva date de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, afirmand ca, din totalul detinutilor celor care au beneficiat de recursul compensatoriu, 5,02% au revenit in inchisoare.

Totodata, Toader a subliniat ca autorul crimei de la Medias nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu.

Ministrul Justitiei a mai spus ca, dupa intalnirea pe care a avut-o azi cu premierul Viorica Dancila, a stabilit sa realizeze o evaluare a consecintelor legii, iar luni dimineata ii va prezenta acesteia propuneri legislative si non-legislative care pot fi luate.

Proiectul legii recursului compensatoriu a fost initiat in perioada in care Raluca Pruna era la conducerea Ministerului Justitiei, ca urmare a unei obligatii pe care Romania o avea in urma numeroaselor condamnari la CEDO, pentru conditii precare de detentie.

Proiectul initial prevedea scaderea a 3 zile din pedeapsa la fiecare o

luna de inchisoare executata "intr-un spatiu necorespunzator".

Potrivit Ralucai Pruna, in aceasta varianta ar fi fost eliberati 1.700 de detinuti.

Ulterior, proiectul a fost promovat in Parlament de guvernul condus de Sorin Grindeanu si a fost votat ca atare in Senat.

Modificarile de substanta la aceasta lege au fost facute de deputatii PSD, ALDE si UDMR din Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Principala prevedere este aceea ca beneficiaza de 6 zile reduse din pedeapsa la fiecare 30 de zile executate orice detinut inchis in "conditii necorespunzatoare".

In plus, apar noi prevederi pentru "conditiile necorespunzatoare", care fac ca aproape toate locurile de detinere din Romania sa intre in aceasta categorie, inclusiv o parte din aresturile Politiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si Klaus Iohannis nu au contestat

la CCR proiectul legislativ in forma adoptata de Parlament.

Asa s-a ajuns sa fie eliberati de la intrarea in vigoare a legii (in vara lui 2017) peste 10.000 de detinuti, potrivit datelor oficiale. Dintre acestia, 649 au recidivat, din care 188 au comis noi infractiuni cu violenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#USR recurs compensatoriu , #USR