De cate feluri poate fi statul de drept?

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 07:48
4472 citiri
De cate feluri poate fi statul de drept?

Hotararea parlamentarilor europeni de a-i sanctiona pe membrii Uniunii care nu respecta statul de drept pare incadrata intr-o logica perfecta. Daca te-ai inscris intr-un club si ai acceptat din start regulile de conduita ale clubului, nu mai poti da inapoi.

La prima vedere, pare ca nici nu poti cracni la o asemenea hotarare, iar votarea regulamentului, care a avut loc joi, ar trebui sa bucure intreaga comunitate europeana. Dar nu pare deloc ca bucuria unora sa semene cu a altora.

Chiar daca notiunea statului de drept nu este contestata de nimeni la modul general, unii incep sa-si construiasca propria idee despre aceasta notiune cand este vorba despre statul lor, ca si cum la ei n-ar fi valabile principiile enuntate deja de predecesori, ci alte principii, vizand propriile interese.

Statul de drept nu poate insemna razboi contra Justitiei

Adesea, liderii nostri majoritari incearca sa rezume principiul statului de drept la ceea ce a rostit doamna Dancila zilele trecute la Strasbourg: "Vrem sa protejam cetatenii impotriva abuzurilor. Vrem sa protejam drepturile cetatenilor care au fost afectati de decizii ale Justitiei, de protocoale secrete intre servicii si Justitie".

Oare asta este tot ce vrem? Oare este destul sa-i protejam pe cei (nu stie nimeni cati) afectati de unele decizii ale Justitiei si de niste protocoale scoase la lumina parca anume ca sa-l salveze pe Dragnea de la puscarie, pe Tariceanu de la judecata si pe eminenta lor cenusie Valcov de la o racoare aproape iminenta?

Leitmotivul cu care acestia incearca sa reduca statul de drept la un fel de razboi al muschilor contra pretinselor abuzuri ale Justitiei nu pare sa se fi nascut in gandirea doamnei prim-ministru, care isi citeste totdeauna intelepciunea de pe ciornele scrise de consilieri.

Se vede cat de colo ca respectivul leitmotiv este preluat direct de pe circumvolutiunile unor lideri, aflati de mai multa vreme in conflict cu Justitia, cu magistratii, cu binomul nascocit de ei, cu statul paralel inventat tot de ei si, mai ales, cu anchetatorii care asteapta aprobarea Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale a imunitarilor.

Hotul striga "hotii!"

Toti se erijeaza in protectorii cetatenilor abuzati de Justitie si pe niciunul nu l-am auzit ca ar apara cetatenii afectati de hotie, de jaf, mita, viol sau coruptie, domeniu in care Romania este perceputa la nivel european drept campioana fara egal.

Cum poti vorbi de abuzul Justitiei, cand tocmai suntem cu totii ingroziti auzind cum s-au deschis portile penitenciarelor si au navalit peste noi violatorii, hotii si ucigasii eliberati chiar de justitia prea ingaduitoare, nu prea abuziva?

Cine abuzeaza, in fond: Justitia sau cei care o folosesc ca instrument al lor, ca sa-si albeasca propriul palmares infractional? Discursul unor lideri cu musca pe caciula da de inteles ca acesta ar fi rolul suprem al statului de drept: sa le stearga lor urmele activitatilor infractionale.

Foarte bine, protejarea cetatenilor contra abuzurilor este categoric o obligatie, dar cum poti vorbi despre statul de drept fara sa amintesti niciun cuvant despre coruptie si corupti, domeniu in care Romania este perceputa la nivel european drept campioana?

Cum poti vorbi despre statul de drept fara sa amintesti despre padurile defrisate la gramada, despre retrocedarile abuzive, despre fabrici intregi vandute pe nimic sau chiar despre hectare cu instalatii demontate si predate ca fier vechi, toate ramase nepedpsite nici pana astazi?

Cum poti vorbi de statul de drept, cand un lider al Parlamentului, condamnat in doua dosare si aflat in proces la al treilea, incearca sa scape de pedeapsa ajustandu-si legile in asa fel incat sa-l faca pe el scapat?

Cum poti vorbi despre stat de drept, cand Dosarul Revolutiei treneaza de aproape trei decenii si cam de tot atata timp dosarele mineriadelor, fara ca respectivele crime sa fie pedepsite de cineva?

Cum poti vorbi de statul de drept cand beizadeaua principalului lider politic primeste milioane de euro din fonduri europene pentru o afacere cu porci, in timp ce altora li se sacrifica purceaua din cotet, ca sa nu raspandeasca flagelul pestei porcine?

Cum poti vorbi de stat de drept cand beizadeaua celui de al doilea lider al partidului e invitata in tribuna oficiala, in timp ce centenarul filosof Mihai Sora, olimpicii cu care ne laudam, reprezentantii de frunte ai stiintei si artei, veteranii razboiului, fostii dizidenti ai comunismului si multe alte personalitati privesc spectacolul din fata Ateneului sau de la televizor?

Cum poti vorbi de stat de drept, cand modifici legile fara dezbatere, prin metoda "pe repede inainte", sfidand ostentativ Opozitia si cetatenii?

Cum poti vorbi de stat de drept, cand ministrul "independent" al Justitiei si-a facut principala preocupare in a se rafui cu anchetatorii sefilor sai politici, abuzand pe fata de functia ce i-a fost incredintata?

Cum poti vorbi de statul de drept, cand parlamentarii se acopera unul pe altul votandu-si fara nicio motivare refuzul urmaririi penale, ceruta de organele indreptatite?

Cum poti vorbi de stat de drept, cand deschizi larg portile inchisorilor, eliberezi culant violatorii, jefuitorii, taharii si dai neputincios din umeri cand acestia pornesc iarasi pe calea violului, a jafului si talhariei?

Cum poti vorbi de statul de drept cand liderii Parlamentului ataca de la tribuna celor doua Camere sistemul judiciar unde sunt chiar ei cercetati, unde au fost judecati, condamnati sau sunt in curs de a fi?

Unde-s miile de nevinovati din inchisori?

Trecand peste toate acestea cu o nonsalanta demna de invidiat, doamna prim ministru vorbeste la tribuna CE despre statul de drept ca si cum acesta s-ar reduce numai la drepturile cetatenilor afectati de decizii gresite ale Justitiei si de niste protocoale.

Erori judiciare s-au produs totdeauna, nu s-a nascut inca nicaieri acel om intelept capabil sa le faca imposibile. Dar cate decizii gresite a dat Justitia? Sunt ele mai multe decat media din alte tari, decat media istorica citata in literatura de specialitate, sunt mai multe decat erau altadata in tara noastra?

"Mii de oameni nevinovati zac in inchisori", repeta la nesfarsit inculpatii si condamnatii nostri cu staif, dar niciodata inca pana acum n-a explicat niciunul dintre ei de unde are cifra la care se refera atat de generic.

Cati oameni dintre cei indreptatiti sa ceara rejudecarea cauzei, dupa ce una din probe fusese obtinuta in baza faimoaselor protocoale, sunt cu adevarat nevinovati si cati profita de noua reglementare nu ca sa sa-si demonstreze nevinovatia, ci ca sa scape sub pretextul unui viciu de forma?

Cati vinovati adevarati spera doar sa-si revizuiasca pedeapsa nu pentru ca ar fi nevinovati, ci pentru ca acei care i-au judecat nu fusesera corect trasi la sorti?

Se face caz de nevinovatii intemnitati, dar constatam ca in baza unor legi facute "pe repede" si cu adresa exacta mii de vinovati adevarati au fost deja eliberati pentru vicii de forma, nu ca inocenti.

In limbajul lor patetic, politicienii nostri vor sa induca ideea ca "miile de nevinovati" sunt cu totii niste conti de Monte Cristo, curati ca lacrima, dar loviti de ranchiuna cuiva. Dar pana acum, nimeni dintre acestia nu a fost eliberat pe baza nevinovatiei, ci numai pe baza viciilor de forma legate de constituirea instantelor sau, pur si simplu, prin relaxarea legii.

Statul de drept este o notiune mult mai serioasa si mai respectata decat isi inchipuie domnii Taraiceanu si Dragnea, la care s-a afiliat recent si Dancila. M-as referi la o formulare foarte sumara dintr-o respectabila enciclopedie: "Statul de drept este acel stat constitutional, unde exercitarea puterii guvernamentale este constransa de lege".

Cine plateste oalele sparte?

Pentru doamna prim-ministru ar trebui sa fie de cea mai mare importanta faptul ca puterea guvernamentala pe care o exercita domnia sa este constransa de lege si numai de lege. Aceasta este definitia sumara a statului de drept, iar domnia sa nu are caderea sa-si exercite puterea constransa de altcineva, decat numai de lege.

Nu de partidul majoritar sau de coalitie, nu de nu stiu care comitet sau consiliu executiv sau national al partidului, nu de Dragnea sau Tariceanu, de nimeni altcineva decat de lege. Daca se lasa constransa de altcineva decat de lege inseamna ca a derapat.

Cred ca, vorbind la Strasbourg chiar in ajunul zilei cand Parlamentul European urma sa voteze regulamentul de sanctionare severa a nerespectarii statului de drept de catre unii membri, Romania fiind vizata, doamna prim-ministru avea datoria sa prezinte mai corect si fara omisiuni adevarul despre statul de drept din tara noastra.

Adevarul nu poate fi ocolit. Organismele europene au in Bucuresti o agentie, anume instituita pentru cunoasterea realitatilor noastre altfel decat din presa aservita sau din cele relatate de doamna Dancila sau de altii. Informatiile acestei agentii i-au determinat pe liderii europeni sa nu accepte reprosurile dlor Dragnea si Tariceanu ca ei n-ar cunoaste realitatile romanesti. Este jenant sa primesti in scris un raspuns cam in stilul "ba le cunoastem".

Nu cred ca discursul citit de doamna Dancila poate convinge pe cineva ca realitatile romanesti sunt altele decat ceea ce stiu ei si ceea ce stim cu totii. Si anume ca guvernarea derapeaza non stop de la principiile statului de drept.

Ca cetatean al Romaniei, m-ar mahni sa ajungem sanctionati pentru aceste derapaje, cu atat mai mult cu cat oalele sparte nu le va plati nici Dancila, nici Dragnea, Tariceanu sau Valcov. Le vom plati noi, cei care i-am votat si care-i toleram.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#statul de drept, #Statul de drept abuzuri, #recurs compensatoriu, #eliberare conditionata, #statul de drept coruptie , #Viorica Dancila