Care este situatia casatoriilor si parteneriatelor gay in statele europene

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 07:51
15295 citiri
Care este situatia casatoriilor si parteneriatelor gay in statele europene
Foto: Arhiva Pixabay

Tarile din vestul Europei au prevazut in legislatie drepturi egale pentru cupluri formate si din parteneri de acelasi sex.

Romania se numara printre ultimele 6 state din UE care nu incheie parteneriate si voteaza pentru precizarea restrangerii acceptiunii termenului de "casatorie" prin Constitutie.

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Romania sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu permit nici casatoria intre persoane de acelasi sex, nici parteneriatele civile.

13 din cele 28 de state UE permit casatoria si alte noua au admis parteneriatul civil.

Danemarca a fost prima tara din Europa si din lume care a recunoscut parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex, in 1989.

In cealalta directie, prima tara europeana care a interzis casatoria intre persoane de acelasi sex este Bulgaria, in 1991. Au urmat Lituania, Belarus si Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia si Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croatia si Slovacia, ca state care au definit prin constitutie casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie.

Olanda a devenit prima tara din lume care a legalizat casatoria pentru cuplurile de acelasi sex, in 2001, urmata de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Malta si Germania (in 2017).

In Croatia, referendumul din 2013 privind definirea casatoriei in constitutie ca uniunea dintre un barbat si o femeie a inregistrat o prezenta la vot de 37,9% din care 65,87% au fost voturi "pentru".

Dupa un an, in 2014, Parlamentul croat a recunoscut dreptul persoanelor de acelasi sex de a incheia parteneriate civile, acestea avand aceleasi drepturi pe care le au cuplurile casatorite, in afara celui de a adopta, chiar daca admite partenerului unui parinte dreptul de a deveni tutore.

Cum stam la egalitatea in drepturi

Prin aceasta, potrivit hartii ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) din Geneva, organizatia internationala acreditata de ONU care aduna peste 1.300 de grupuri ce militeaza pentru drepturile minoritatilor sexuale din toata lumea, Croatia se situeaza alaturi de Grecia si Irlanda la jumatatea unui clasament care ia in calcul egalitatea in drepturi intre majoritate si minoritati sexuale in Europa, cu 50%.

Romania, alaturi de Ucraina si Lituania, este undeva la 20%.

O privire pe harta ILGA merge de la respectarea drepturilor omului si egalitate aproape deplina in drepturi, in tarile din vestul si nordul Europei (Belgia, cu 79%, Norvegia, cu 78%, o exceptie fiind Malta, in sudul continentului, cu 91%), pana la incalcari flagrante ale drepturilor omului si discriminare, in Rusia (11%), Turcia (9%), Armenia (7%) si Azerbaidjan (5%).

In tarile spre care se indreapta de obicei romanii sa munceasca, in principal din dorinta de a avea un nivel de trai mai bun (potrivit unui studiu publicat in 2018 de o platforma online dedicata recrutarii fortei de munca), societatea este orientata spre recunoasterea drepturilor egale.

Germania a permis inregistrarea parteneriatelor intre persoane de acelasi sex din 2001 si casatoria, din 2017, Marea Britanie are parteneriat civil din 2005 si casatorii, in Anglia, Tara Galilor si Scotia, din 2014, Franta accepta un pact de solidaritate civila din 1999 si casatorii intre persoane de acelasi sex din 2015, iar Elvetia a inregistrat parteneriate din 2007, casatoria fiind propusa spre legiferare.

O decizie CCR care recunoaste dreptul la orice familie

O decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost pronuntata in luna iunie, in cazul Coman-Hamilton, care implica un cuplu casatorit in Belgia in 2010, ce solicita recunoasterea drepturilor in Romania.

Cazul era inaintat din 2016, cand Curtea Constitutionala din Romania a cerut interpretarea legii din Uniunea Europeana.

Recunoscand faptul ca statele UE sunt "libere sa prevada sau sa nu prevada casatoria pentru persoane de acelasi sex", decizia CJUE a aratat ca "a lasa statelor membre posibilitatea de a acorda sau de a refuza intrarea si sederea pe teritoriul lor unui resortisant al unui stat tert, a carui casatorie cu un cetatean al Uniunii de acelasi sex a fost incheiata intr-un stat membru conform dreptului acestui stat, dupa cum dispozitiile de drept national prevad sau nu prevad casatoria intre persoane de acelasi sex, ar avea drept efect faptul ca libertatea de circulatie a cetatenilor Uniunii care au facut deja uz de aceasta libertate ar varia de la un stat membru la altul in functie de astfel de dispozitii de drept national".

La randul sau, Curtea Constitutionala din Romania (CCR) a recunoscut ca relatia dintre cei doi intra in sfera notiunilor de viata privata si viata de familie.

"Bucurandu-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea in interiorul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si indatoririlor corespunzatoare", se arata in motivarea Curtii Constitutionale. In plus, CCR a aratat ca "dispozitiile art. 277 alin. (2) din Codul civil, potrivit carora << casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania >> nu pot constitui temeiul pentru autoritatile competente ale statului roman de a refuza acordarea dreptului de sedere, pe teritoriul Romaniei, sotului" si a admis exceptia de neconstitutionalitate.

Referendumul de modificare a Constitutiei Romaniei pentru redefinirea familiei are loc sambata si duminica. Pentru a fi valabil acest referendum, la urne trebuie sa se prezinte cel putin 5.685.517 persoane cu drept de vot.

Esti chemat la referendum: Participi sau nu? Iata ce variante ai si care sunt principalele argumente pro sau contra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#casatorii gay Europa , #homosexuali