Festivalurile Anim'est, Anonimul, One World Romania, NexT si TIFF celebreaza diversitatea, sambata si duminica

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 08:30
1901 citiri
Festivalurile Anim'est, Anonimul, One World Romania, NexT si TIFF celebreaza diversitatea, sambata si duminica
Foto: Facebook Anim\'est

Festivalurile Anim'est, Anonimul, One World Romania, NexT si TIFF celebreaza diversitatea in weekendul referendumului printr-o serie de filme cu tematica LGBTQ care vor fi proiectate in trei spatii din Capitala.

Organizatorii evenimentelor indeamna oamenii ca, in loc sa participe la un referendum care "ar putea conduce la limitarea drepturilor unei categorii intregi de cetateni", sa mearga la film.

O campanie de boicotare a referendumului pentru redefinirea familiei in Constitutie s-a desfasurat in ultimele zile in mediul online, mai multe organizatii, asociatii, artisti si chiar reprezentanti ai unor festivaluri de film indemnand oamenii sa nu mearga la vot. Mesajul pe care il transmit acestia este "Iubirea nu se voteaza".

Festivalurile Anim'est, Anonimul, One World Romania, NexT si TIFF celebreaza diversitatea, sambata si duminica, printr-o serie de filme cu tematica LGBTQ care vor fi proiectate in trei spatii din Capitala.

"E un gest de sustinere a tuturor prietenilor, colegilor si spectatorilor nostri care apartin comunitatii LGBTQ si e modul nostru de a milita public pentru respectarea dreptului la echitate sociala a tuturor cetatenilor Romaniei, indiferent de etnie, religie, gen sau orientare sexuala. Intr-o societate democratica, drepturile civile apartin in egala masura tuturor cetatenilor unui stat si nu se voteaza", transmit reprezentantii festivalurilor.

Ei indeamna oamenii ca sambata si duminica, in loc sa participe la un referendum care "ar putea conduce la limitarea drepturilor unei categorii intregi de cetateni", sa mearga la film.

Proiectiile vor avea loc la Point (sambata, de la ora 12.00), Macaz (sambata, de la ora 20.30) si Tranzit (duminica, de la ora 13.00).

Intre productiile propuse spre vizionare se numara "The Handmaiden", de Park Chan-wook, "Cateva conversatii despre o fata foarte inalta", de Bogdan Theodor Olteanu, "Soldatii. Poveste din Ferentari", de Ivana Mladenovic, "Una mujer fantastica", de Sebastian Lelio, premiat cu Oscar anul acesta, si "Moonlight", de Barry Jenkins, premiat cu Oscar anul trecut.

Agentia de publicitate Papaya Advertising indeamna si ea la boicotarea referendumului printr-un clip numit "Copiii referendumului", care a fost lansat luni. Spotul este inspirat din serialul "The Handmaid's Tale" ("Povestea slujitoarei"), care are la baza romanul omonim al autoarei Margaret Atwood si in care este descrisa viata din Gilead, un stat condus de un regim totalitar ultra-religios, unde femeile sunt folosite pentru a procrea.

De asemenea, mai multi participanti la o tabara organizata de organizatiile Greenpeace si Civil Rights Defenders s-au solidarizat cu comunitatea LGBT din Romania si au transmis mesajul "Iubirea nu se voteaza", indemnand la boicot.

Mai multe asociatii, printre care Asociatia Accept, LGBTEAM, Rise Out, Pride Romania, Rainbow Romania, Gender Talk si Prisma, au transmis si ei intr-un clip video mesajul "De referendum stai acasa si fa dragoste".

Asociatia Accept indeamna oamenii sa nu participe la referendum, pentru ca este "imoral si rusinos".

"Prin #boicot refuzam acest referendum imoral si rusinos pentru Romania, care reprezinta un punct de cotitura in istoria tarii noastre. Acest referendum este primul pas la nivel national care ne rupe de Europa, de lumea civilizata, de speranta ca la un moment dat vom putea trai fericiti si in Romania. Daca va pasa, stati acasa", scrie Asociatia Accept pe pagina sa de Facebook.

La randul sau, Asociatia Rise OUT spune ca referendumul nu va rezolva adevaratele probleme pe care le are Romania, precum violenta domestica. Rise OUT arata ca una din patru romance este agresata fizic de catre partenerul sau.

Campaniei de boicotare a referendumului i s-au alaturat si cantareata Andreea Balan, actorul Vladimir Draghia, dansatorul si coregraful Emil Rengle, fashion editorul revistei Elle Romania, Maurice Munteanu, dar si fiul vitreg al Gabrielei Firea, Razvan Firea.

"Nu merg la referendum pentru ca familia mea nu se simte amenintata de iubirea dintre doi oameni. Vreau ca Zora, fiica mea, sa creasca intr-o lume in care iubirea si familia nu fac obiectul unei discutii politice. Iubirea nu se voteaza", spune Vladimir Draghia, in videoul postat pe pagina sa de Facebook.

"Eu sustin egalitatea. Eu sustin iubirea. Eu cred ca nu alegi pe cine iubesti. Trebuie sa mergi acolo unde te duc sufletul si iubirea, altfel nu vei fi fericit. Din acest motiv, consider ca acest referendum este inutil pentru ca dragostea si familia nu se scriu in legi. Nu voi merge la vot pentru ca iubirea nu se voteaza", spune Andreea Balan.

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat in 11 septembrie proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent. "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor", se arata in propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

Vezi cum se desfasoara Referendumul, minut cu minut

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#artisti boicot referendum, #festivaluri film boicot referendum , #homosexuali