The Guardian scrie despre referendumul pentru familie, care alimenteaza ura si homofobia din Romania

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 12:54
5455 citiri
The Guardian scrie despre referendumul pentru familie, care alimenteaza ura si homofobia din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii sunt asteptati in acest weekend sa voteze asupra redefinirii familiei in Constitutie: vor sau nu ca familia sa fie definita drept casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", in loc de "intre soti", asa cum este in prezent in legea fundamentala. Activistii LGBT spun ca aceasta consultare populara amplifica homofobia in tara.

Iata ce scrie The Guardian despre situatia din tara noastra si despre referendumul din acest weekend.

"Rezultatul (referendumului - n.red.) va avea un efect practic minim, in contextul in care casatoria intre doua persoane de acelasi sex nu este legala in Romania, iar cei care critica referendumul, ce a pornit de la initiativa Coalitiei pentru Familie, spun ca a fost capturat de politicieni ca o strategie de a distrage atentia", scrie publicatia engleza.

"Ideea este sa distraga atentia publica de la acuzatiile de coruptie, iar ei (politicienii - n.red.) fac asta cu costul comunitatii LGBT", spune pentreu sursa citata Teodora Ion-Rotaru de la Accept, organizatie care lupta pentru drepturile minoritatilor sexuale.

Ea arata ca in ultimele doua saptamani a avut loc o amplificare a discursului care indeamna la ura, ceea ce a agravat o situatie deja dificila pentru persoanele LGBT intr-o tara foarte conservatoare.

Graeme Reid, directorul programului LGBT de la Human Rights Watch, spune ca referendumul este redundant si reprezinta o risipa de bani.

"Este un gest simbolic care marginalizeaza in continuare un grup minoritar si intentioneaza sa-i faca tapi ispasitori", explica Reid.

Activistii argumenteaza si ei ca referendumul va duce la regresul cauzei LGBT.

"Partidul Social Democrat, care guverneaza Romania, este deja acuzat de multi oficiali de la Bruxelles de tendinte autoritariste, iar liderul partidului, Liviu Dragnea, a fost condamnat pentru abuz in serviciu la 3 ani si jumatate de inchisoare. Apelul in cazul sau incepe saptamana viitoare. Dragnea a fost activ in campania pentru referendum", mai noteaza publicatia citata.

"Multa lume se teme ca ce se intampla in alte tari s-ar putea intampla si aici, de exemplu, un om s-ar putea casatori cu un animal", a declarat Dragnea la un post de televiziune saptamana aceasta.

Citeste si Prezenta la referendum, o necunoscuta. Dragnea mobilizeaza prin informatii false, patriarhul Daniel, prin binecuvantare

The Guardian evoca si un spot publicitar difuzat de Antena 3 saptamana aceasta, despre care noteaza ca "se crede ca este platit de social-democrati".

"Spotul spune ca, daca votezi 'da', se mentine casatoria intre un barbat si o femeie, iar daca votezi 'nu' vor fi posibile casatoria intre doua persoane de acelasi sex si mariajul intre 4 barbati si 3 femei sau casatoria intre un barbat si un ficus", mai noteaza publicatia.

Iata clipul:

"Partile au confiscat in mod oportunist aceasta initiativa in beneficii electorale, care porneste oricum de la o non-problema", a spus pentru The Guardian Veronica Anghel.

Majoritatea opozitiei politice din Romania a sustinut tabara "da", iar cei impotriva referendumului s-au opus argumentand ca este o pierdere de timp consultarea populara, fiind constienti de faptul ca promovarea drepturilor homosexualilor nu este o tactica care castiga voturi.

Romania a decriminalizat homosexualitatea in 2001, mult mai tarziu decat majoritatea tarilor vecine. Tara se situeaza pe locul 25 din 28 de state membre ale UE pentru legislatia discriminatorie si discursul care indeamna la ura impotriva persoanelor din comunitatea LGBT, potrivit unui sondaj anual realizat de organizatia pentru drepturile omului ILGA-Europe, se mai arata in articol.

Guvernul a facut totul pentru a se asigura ca referendumul trece, reducand pragul minim de participare de la 50% la 30% si permitand votarea in doua zile. Nu exista nicio indoiala ca votul va fi in mod coplesitor in favoarea amendamentului, dar nu este clar daca participarea la urne va fi suficienta pentru un rezultat valid.

Un avantaj potential este acela ca, odata cu "excluderea" casatoriei intre persoane de acelasi sex, Romania poate incepe demersurile pentru parteneriate civile pentru cuplurile gay, dar activistii pentru drepturile LGBT spun ca nu exista nicio garantie ca acest lucru se va si intampla.

"Daunele provocate de referendum comunitatii LGBT din Romania nu pot fi anulate", a mai spus Ion-Rotaru pentru The Guardian.

Citeste si Referendumul, primul atac ideologic al lui Vladimir Putin asupra Romaniei

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#The Guardian referendum familie, #referendum familie traditionala , #homosexuali