Sute de presedinti de sectii de vot din intreaga tara se retrag inainte de referendum

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 14:49
15943 citiri
Sute de presedinti de sectii de vot din intreaga tara se retrag inainte de referendum
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 400 de presedinti de sectii de votare din judetele Cluj si Bihor si alti circa 250 din Arad si Timis, trasi la sorti din Corpul Expertilor Electorali, s-au retras inainte de referendum invocand motive personale si au fost inlocuiti.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat, marti, ca in Corpul Expertilor Electorali din judet sunt inscrise 1.800 de persoane, astfel ca exista o rezerva suficienta.

"In judetul Cluj sunt 656 de sectii de votare cu tot atatia presedinti, din care circa 270 au renuntat din diverse motive si se inlocuiesc, cata vreme in Corpul Expertilor Electorali din judet, de unde au fost trasi la sorti, sunt inscrise 1.800 de persoane.

Multi au renuntat din motive personale, nu vor fi in localitate, merg la nunti, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legatura cu boicotul despre care se vorbeste. Nu exista pericolul ca de referendum sa fie sectii de votare fara presedinti, inlocuirile se rezolva in timp util", a spus Groza.

Potrivit acesteia, presedintii sectiilor de votare se mai pot retrage pana la constituirea birourilor sectiilor de votare, dupa care pot fi inlocuiti doar din motive de boala sau deces, iar daca absenteaza in zilele referendumului risca sanctiuni legale.

Presedintele BEJ Bihor, Iuliana Crisan, a declarat, la randul sau, ca au renuntat la functie aproximativ 120 de presedinti de sectii de votare.

"Persoanele care s-au retras au invocat motive obiective, renuntarea se face doar in cazuri justificate. Multi au motivat ca pleaca in concediu, aveau bilete luate dinainte, s-a prezentat o doamna care era insarcinata, a spus ca nu stia ca va fi organizat referendum. Era cu dovada la purtator.

Toti au fost inlocuiti, nu este nicio problema sa ramana sectiile fara presedinti. In Corpul Expertilor Electorali din judetul Bihor sunt 1.800 de persoane, se pot efectua inlocuiri", a spus Crisan.

In judetul Bihor sunt 650 de sectii de votare.

De asemenea, presedintele Biroului Electoral Judetean Timis, Titu Birceanu, a precizat, marti, ca din cei 597 de presedinti de sectii de votare din judet, aproximativ 150 au depus cereri de retragere de la referendum.

"Au fost depuse aproximativ 150 de cereri de renuntare. Majoritatea presedintilor sectiilor de votare au invocat ca motive faptul ca au diferite evenimente pentru ziua de sambata, cumva i-a incurcat ziua de sambata. Majoritatea oamenilor invoca motive obiective, ca nu pot sa fie doua zile la rand la referendum. Urmeaza procedura de inlocuire a lor cu persoane care vor.

Sunt persoane care vor, nu este o situatie fara iesire. In fiecare zi se fac inlocuiri, ca sa nu ramana sectiile fara presedinti. Este rezolvabila situatia, nu afecteaza absolut deloc procesul electoral", a afirmat Titu Birceanu.

De asemenea, si peste 100 de presedinti de sectii de votare din judetul Arad au depus cereri de retragere de la referendum, urmand sa fie inlocuiti in aceste zile.

"Au fost depuse foarte multe cereri, in continuare tot primim cereri de retragere. In general, sunt invocate motive de boala, sunt diverse motive, unele justificate, altele pur si simplu ca au fost anuntati prea tarziu. O parte si-au manifestat deranjul ca este si sambata referendumul, altii justifica ca sunt plecati din tara, ca au bilete cumparate pentru sejururi nu stiu pe unde.

Noi am transmis catre Tribunal toate cererile si urmeaza sa fie numiti inlocuitori. Dar in continuare vin cereri, inclusiv dintre inlocuitori au renuntat, este o procedura in curs. Situatia va fi rezolvata, sectiile de votare nu vor ramane nedescoperite, se va numi cineva, doar ca e o situatie oarecum deranjanta, e o incertitudine, pana la urma, cu anumite sectii de votare, dar nu va ramane nicio sectie fara presedinte categoric", au aratat reprezentantii Biroului Electoral Judetean Arad.

La nivelul judetului Arad vor fi deschise 437 de sectii de votare.

Un presedinte de sectie de votare la referendum este remunerat cu 190 de lei pe zi, pentru o perioada de 5 zile, adica 950 de lei brut.

Amintim ca si in Sibiu situatia este critica: aproape jumatate din persoanele desemnate pentru a fi presedinti de sectii de votare s-au retras, potrivit judecatorului Andrei Sebesan, presedintele BEJ Sibiu.

"Cele 373 de persoane selectate sa fie presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorti din lista cu cei 1.000 de experti electorali detinuta de Autoritatea Electorala Permanenta.

Problema este ca multi dintre cei alesi se retrag. Nu stiu din ce motive, nu mai vor sa participe, desi trebuie sa fie prezentat un motiv intemeiat pentru acceptarea cererii de retragere.

Avem peste 150 de solicitari de retragere de pe lista pana acum. Este un val de retrageri nemaiintalnit. Este o situatie extrem de problematica, care pune sub semnul intrebarii buna organizare a referendumului", a explicat presedintele BEJ Sibiu.

Situatia este trasa la indigo in Neamt: "S-a solicitat inlocuirea a 50 de presedinti ai sectiilor de votare. Cererile au fost depuse de catre acestia, insotite de motivatia absentei, in cele mai multe situatii fiind vorba despre lipsa din localitate a persoanelor la data desfasurarii referendumului", a declarat Adrian Nita, purtatorul de cuvant al Prefecturii Neamt.

In judetul Neamt au fost infiintate 486 de sectii de vot la care sunt asteptati sa participe, conform listelor electorale permanente, 468.518 alegatori, precizeaza Agerpres.

Amintim ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei se desfasoara pe 6 si 7 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum familie traditionala, #presedintia franceza UE , #vot