Centrul de Resurse Juridice: Referendumul nu era necesar. Populatia poate sanctiona aceasta risipa de bani prin boicot

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 11:20
4589 citiri
Centrul de Resurse Juridice: Referendumul nu era necesar. Populatia poate sanctiona aceasta risipa de bani prin boicot
Foto: Arhiva Ziare.com

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunta ca nu va participa la referendumul pentru familia traditionala, ce urmeaza sa se desfasoare in 6 - 7 octombrie, intrucat este "inutil pe banii nostri".

Organizatia evoca, intr-un comunicat de presa intitulat "Inutilitatea referendumului pe banii nostri", decizia nr.580/2016 a CCR asupra initiativei legislative a cetatenilor de revizuire a Constitutiei in acest sens.

"Curtea Constitutionala prin Decizia - luata cu unanimitate - nr.580/2016 asupra initiativei legislative a cetatenilor de revizuire a Constitutiei, conchide la paragraful 42 urmatoarele:

Examinand redactarea art.48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate.

Prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a retinut in cadrul aceleiasi decizii, la paragraful 30, faptul ca nu intra in competenta Curtii examinarea oportunitatii propunerii de revizuire a Constitutiei, aceasta revenind Parlamentului, in calitate de organ reprezentativ suprem, respectiv cetatenilor, care isi pot exprima direct vointa la referendumul ce constituie ultima etapa a procedurii de adoptare a legilor constitutionale, in conformitate cu prevederile art.151 din Constitutie", transmite CRJ intr-un comunicat de presa.

In plus, organizatia arata ca populatia poate sanctiona "risipa de bani publici" prin neprezentarea la vot in acest weekend.

"Coroborand cele doua paragrafe din cadrul aceleiasi decizii a Curtii Constitutionale, rezulta ca:

Referendumul nu era necesar pentru ca, oricum, textul actual din Constitutie semnifica acelasi lucru ca si textul nou propus (existand, in plus, interdictia din Codul Civil);

Ca, desi au trecut 2 ani de la aceasta decizie, Parlamentul, din motive electorale, a mers mai departe cu aceasta initiativa inutila, care nu va produce niciun fel de efecte juridice, dar va cheltui sume semnificative de bani;

Ca populatia poate sanctiona aceasta risipa de bani publici si manipulare electorala prin neprezentarea la vot", mai precizeaza sursa citata.

In fine, CRJ atrage atentia ca in democratie "nu se supun referendumului drepturile minoritatilor".

"Pe fondul problemei, in democratie nu se supun referendumului drepturile minoritatilor, indiferent care minoritati ar fi acestea, ci ele se valorizeaza printr-o decizie a partidelor politice.

Daca majoritatea ar hotari asupra existentei drepturilor minoritatilor, fie acestea etnice, religioase, sexuale, etc., este evident ca acestea nu ar exista vreodata. Aceasta este deosebirea dintre Evul Mediu si civilizatia secolului XXI", conchide documentul.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Centr Resurse Juridice referendum familie, #CRJ pozitie referendum familie , #vot