Alina Mungiu-Pippidi: Regimul iresponsabilitatii totale

Autor:
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 11:13
5454 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Regimul iresponsabilitatii totale

Traian Basescu a declarat miercuri seara ca "Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui".

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce.

Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a adaugat Traian Basescu.

"Am vazut pe birou, chiar inainte sa plec, o solicitare de la ambasada Federatiei Ruse ca vine o fregata a Federatiei Ruse, ne cere permisiunea sa ne viziteze portul pentru a marca momentul scufundarii fregatei Moskva in cel de-al doilea Razboi Mondial, fregata ce a fost scufundata de distrugatorul Marasesti si de fregata Regina Maria a Romaniei", a mai spus Traian Basescu.

La ora asta, antimonarhisti de veche traditie, ca Sergiu Andon (Sictir, Majestate!), C.T. Popescu si altii, au iesit deja la mitralierea sefului statului pentru aceste gafe enorme, asa ca nu merita sa ne mai indignam. Merita insa sa analizam care e gafa. Sunt mai multe:

1. Antonescu e un criminal de razboi din al carui ordin direct au fost exterminati evreii din Odesa, condamnat ca atare de opinia publica internationala, toti istoricii, altii decat ai lui Ceausescu si doua rapoarte prezidentiale, al Holocaustului si al Comunismului.

2. Regele - si mama sa - au dimpotriva recunoasteri din toate aceste surse ca au incercat sa scape pe evreii din Romania de Holocaust. Evreii sunt primii care recunosc acest lucru.

3. Antonescu era conducator, ca si Mussolini, nu prim-ministru, regele era o figura decorativa fara nicio putere.

4. Nu e nicio legatura intre eroicele fregate regale si capitanul comunist de nava Traian Basescu, care nu a combatut in niciun razboi contra rusilor, precum familiile unora dintre noi, nici nu a avut familia semiexterminata de ei, tot precum unii, ca semnatara acestor randuri. A schita o legatura genealogica prin intermediul unei fregate este grotesc.

5. In sfarsit, abdicarea e tratata in raportul Tismaneanu, aratandu-se deci ca Basescu nu are idee de continutul sau si parerea sa e net diferita chiar de cea a istoricilor sai.

De ce? Doar pentru ca Radu Duda are ambitii politice? Sau doar pentru ca se poate, pentru ca Basescu nu mai are nicio limita sau nu ar fi singurul care face gesturi internationale deplasate, cum a fost sabotarea summit-ului polonez recent (singurul din Europa) pe pretext de Kosovo si Transnistria, cand parteneriatul Estic si Polonia, prin, organizatorul summit-ului, Radek Sikorski, sunt singurul instrument real prin care puteam ajuta Republica Moldova?

Atitudinea lui Basescu fata de iluzoriul pericol politic reprezentat de familia regala, aventura cu regionalizarea si constantele atitudini inadecvate din politica externa sunt foarte preocupante.

Daca la mijloc e un calcul electoral - ca poporul prost il iubeste pe Antonescu, ca si pe Ceasca, vede rosu la Kosovo, desi nu stie unde si ce e, si vrea sangele baronilor locali, e un calcul iresponsabil, pentru ca toate aceste gesturi au costuri. Si mari. Daca nu e nici macar asta, ci doar megalomanie si un sindrom al infailibilitatii, atunci anturajul sau e de vina, ca nimeni nu ajunge la asemenea iesiri publice daca e cenzurat cat e normal de prieteni si consilieri.

Citeste despre Regimul iresponsabilitatii totale si pe Romaniacurata.ro.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Alina Mungiu pippidi casa regala, #alina mungiu traian basescu , #Casa Regala