Basescu, aspru criticat de Cioroianu: O flagranta contradictie cu adevarul istoric

Joi, 23 Iunie 2011, ora 11:27
3084 citiri
Basescu, aspru criticat de Cioroianu: O flagranta contradictie cu adevarul istoric
Foto: reportervirtual.ro

Dupa ce presedintele Traian Basescu a facut cateva remarci usturatoare la adresa regelui Mihai, miercuri, la 70 de ani de la trecerea Prutului de catre armatele romane la ordinul lui Ion Antonescu, reactiile nu au incetat sa apara.

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a criticat la Realitatea Tv afirmatiile presedintelui, pe care le-a catalogat drept surprinzatoare si inadmisibile.

"E o declaratie surprinzatoare. Nu e admisibil ca, la distanta de cateva decenii, doi oameni care conduc aceeasi tara sa se comporte astfel unul la adresa celuilalt. Insist asupra faptului ca unul la adresa celuilalt. Nu avem de-a face cu o polemica intre regele Mihai si presedintele Traian Basescu, este pur si simplu un atac retoric al celui din urma la adresa celui dintai.

Cred ca tara noastra ar merita mai mult. Noi, ca cetateni, am merita sefi de stat care sa se respecte unul pe altul si sa nu se ajunga la astfel de jigniri. Ideea fostului suveran ca sluga a rusilor este o jignire, o insulta la adresa unui om care a condus aceasta tara, culmea, din partea celui care o conduce in prezent. Nu-mi dau seama cine ce are de castigat din acest lucru. Evident ca e o declaratie politica", a apreciat Cioroianu.

Si presedintele, ofensat cand cineva i se adreseaza cu "Base"

Istoricul considera ca seful statului ar trebui sa invete sa il respecte pe regele Mihai, cel din urma fiind o victima a celui De-al Doilea Razboi Mondial.

"Cred ca presedintele Traian Basescu ar avea toate motivele sa nu se ajunga aici. Sunt convins ca domnia sa este ofensat cand unii, poate chiar si comentatori, se refera la dansul cu Basescu, Base... Noi ar trebui sa ne invatam sa respectam institutiile, sa respectam Presedintia chiar daca nu ne place de presedinte. Asta l-ar obliga si pe domnul Traian Basescu sa respecte ceea ce a fost in aceasta tara Casa Regala si regele Mihai, care a fost a fost o victima a istoriei.

Regele Mihai nu a fost altceva decat o victima a istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial", a adaugat fostul ministru.

Afirmatia lui Traian Basescu, potrivit careia regele Mihai ar fi fost "sluga la rusi", a fost descrisa de Adrian Cioroianu drept "naucitoare".

"Regele Mihai a fost singurul bastion de aparare a acestei tari in acele momente. Singurul si ultimul din pacate, pentru ca Romania era o tara total izolata. Europa de Est se rupea de Europa Occidentala. A-l acuza pe acest om ca a fost sluga sovieticilor sau a lui Stalin... Nu, din pacate, sluga sovieticilor si a rusilor au fost cei care l-au dat afara pe Regele Mihai. Asta e adevarul", a subliniat fostul ministru.

Ar trebui sa aiba un minim sentiment de jena

"Cred ca orice om cu o minima educatie din aceasta tara ar trebui sa aiba un sentiment de jena in urma declaratiei de aseara", a adaugat Cioroianu.

Adrian Cioroianu spune ca este vorba despre o "flagranta contradictie cu adevarul istoric", referindu-se la declaratiile presedintelui potrivit carora maresalul Antonescu a ramas in istorie responsabil "de holocaustul impotriva evreilor si tiganilor", cand acesta era "doar prim-ministru".

"In acel moment, maresalul Antonescu si-a asumat conducerea tarii aproape in totalitate, el era conducatorul si comandantul pe toate fronturile. Regele Mihai, prin voia maresalului Antonescu, era mai degraba un personaj decorativ, era un tanar de 22 de ani. Acel tanar, de 22 de ani, intr-o incercare disperata de a salva ce mai putea fi salvat in Romania, a trecut totusi la arestarea maresalului Antonescu", a apreciat fostul ministru de Externe.

Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala!

"Fac precizarea ca si Antonescu a fost o victima a istoriei, doar ca intr-o maniera asumata si facuta public. Toata activitatea politica din timpul razboiului a maresalului Antonescu s-a bazat pe faptul ca Hitler va invinge adversarii sai din Europa. Si, sigur, inclusiv Uniunea Sovietica.

Acest lucru nu s-a intamplat, maresalul Antonescu a pierdut pe mana propriei sale alegeri. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca Antonescu a avut si un inceput de politica rasiala, copiata, in buna parte, dupa modelul celei naziste. Gropile comune, pe care noi - chiar si in acest an - le-am descoperit in zona Moldovei noastre, in care erau evrei, arata cam ce plan avea maresalul Antonescu de curatire, spunea el, a acestei tari. Nu e un lucru caruia sa-i gasim astazi justificari", a conchis Cioroianu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#basescu sliga rusi regele mihai, #cioroianu basescu critica regele mihai , #Casa Regala