Care e in prezent statutul Casei Regale: Privilegiile de care se bucura deja regele si familia sa

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 18:13
15699 citiri
Care e in prezent statutul Casei Regale: Privilegiile de care se bucura deja regele si familia sa
Foto: Facebook/ Casa Regala a Romaniei

Desi este conectata la viata sociala, politica si culturala a Romaniei, Casa Regala este astazi o institutie mai degraba simbolica, informala, avand putine privilegii din partea statului roman. Acest lucru ar urma sa se schimbe radical, insa, odata cu legea initiata de Guvern ce ii va conferi un statut clar si beneficii financiare substantiale.

In prezent, membrii Familiei Regale sunt implicati in societatea romaneasca prin diferite activitati, insa fara o reglementare clara a statutului, desi Casa Regala este recunoscuta ca fiind o institutie de prestigiu.

Seful Casei Regale si membrii acesteia pot locui atat in imobilele detinute, printre care cele trei castele de la Sinaia si cel de la Savarsin, precum si in Palatul Elisabeta si alte resedinte puse la dispozitie de statul roman, potrivit legii.

In prezent, Palatul Elisabeta din Bucuresti este resedinta oficiala a familiei, oferit ca resedinta permanenta regelui Mihai in calitate de fost sef de stat, si ar urma sa fie primit pentru folosinta gratuita pentru 99 de ani de Casa Regala, potrivit proiectului de lege propus de Guvernul Ciolos.

De asemenea, prin Legea 406/2001 se stabileste ca regele Mihai, in calitate de fost sef al Romaniei, primeste pe durata vietii o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui Romaniei in exercitiu.

In plus, are la dispozitie un post de consilier si un post de secretar, paza si protectie asigurata de SPP si folosinta gratuita a unui autoturism.

Totusi, in prezent, legea nu prevede drepturi speciale si pentru urmasi sau alti membri ai familiei fostilor sefi de stat ai Romaniei. Sub noua lege, seful Casei Regale va avea rol de demnitate publica si va primi aceeasi indemnizatie ca un fost sef de stat, chiar si dupa momentul in care acesta nu va mai fi regele Mihai. In prezent, niciun alt membru al Familiei Regale nu se bucura de acest statut.

Mai trebuie amintit si faptul ca, in luna mai, Familia Regala a cerut scutirea de la plata taxelor pentru caselul de la Savarsin, in baza noului Cod Fiscal, motivand ca regele este veteran de razboi. Concret, Casa Regala ar urma sa fie scutita de plata a 34.000 de lei anual catre comunitatea locala.

Cererea a fost intregistrata in luna februarie, insa Primaria Savarsin a cerut cateva acte suplimentare. Dupa acest anunt, din a doua jumatate a lunii mai, vicepremierul Vasile Dancu a spus ca trebuie gasit modul de reglementare institutionala a relatiei dintre statul roman si Casa Regala.

Noua lege, statut clar pentru Casa Regala

Pana acum, statutul Casei Regale a Romaniei nu a fost reglementat prin lege, in prezent neavand personalitate juridica, astfel ca nu este recunoscuta ca o institutie a statului.

Faptul ca in colaborarea cu institutii publice Casa Regala actioneza asemenea unei persoane fizice sau a unor ONG-uri creeaza inconveniente, in lipsa unui statut care sa permita colaborarea intre doua institutii clar reglementate.

In plus, in prezent, activitatile publice ale Casei Regale au finantare din fonduri proprii si, uneori, din atragerea de fonduri private.

Prin noua lege, Casa Regala va deveni personalitate juridica de utilitate publica si autonoma, ceea ce ii va permite sa primeasca fonduri de la bugetul de stat pentru cheltuielile de functionare curenta.

In plus, daca dupa abdicarea din 1947, regele nu s-a mai adresat decat o singura data Parlamentului, reglementarea statutului mai prevede ca seful Casei Regale va fi invitat cel putin o data pe an sa ia cuvantul in fata deputatilor si senatorilor.

De mentronat, Casa Regala ocupa locul 81 in Top 300 din 2015 al celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 58-60 milioane de euro, constand in mii de hectare de terenuri agricole, palate si numeroase paduri, potrivit Capital.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#statut Casa Regala a Romaniei, #privilegii Casa Regala, #Familia Regala statut, #statul roman Casa Regala , #Casa Regala