Editorial: Ce sa caute regele Mihai in Parlament?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:01
9948 citiri
Editorial: Ce sa caute regele Mihai in Parlament?

Cand au refuzat prezenta lui Mihai I in Parlament, de ziua sa, deputatii PDL (grosul ostirii) au stiut ce se va intampla daca se fac ca uita portretul pe care Traian Basescu i l-a facut Majestatii Sale (tradator, sluga la rusi): presa va scoate in evidenta, cu voluptate, faptul ca oamenii lui Boc ii dau o palma presedintelui.

Asa, au preferat sa-si puna inca o data la treaba slugarnicia, desi nu se aflau in pericol sa pateasca precum Sebastian Lazaroiu. Obrazul ingrosat odata cu trecerea sesiunilor nu aduce vreun deranj pentru constiinte, riscul conflictelor interioare a fost spulberat in momentul licitatiei interne pentru un colegiu eligibil.

Iata insa ca cinci bucati alesi PDL, in frunte cu Theodor Paleologu, au avut coloana vertebrala, periclitandu-si relatia cu colegii mai destoinici. Pentru asta, jos palaria!

Sunt in mare masura de acord cu aprecierile lui Traian Basescu referitoare la gesturile regelui in acel august fierbinte, dar nu le-as fi marturisit public, asa cum a facut-o presedintele. Am dreptul la o parere, insa mai am ceva: obraz. Si cel mai copilaresc argument, care in jocul mizerabil al politicii, nu are nicio valoare: este un om batran.

Dar dincolo de asta, am si un raspuns pentru cei care se intreaba ce sa caute Mihai I in aula celei mai importante institutii a democratiei. Ura, dispretul, sentimentul suficientei ne indeparteaza de conditia noastra de oameni.

Este momentul, vorba poetului national, ca eroii sa doarma in colb de cronici, sa asternem uitarea peste momentele care ne dezbina. Sa nu ne mai rafuim cu ceea ce nu pricepem sau respingem.

Daca Ion Iliescu are dreptul sa paseasca prin Piata Universitatii fara sa-i puna nimeni piedica, de ce sa-i trantim regelui in nas poarta Parlamentului, nelasandu-l sa uite cum a fost fugarit prin tara sa? Daca i-am dat generalului Plesita pensie cat sa traiasca un tren de navetisti, il coboram pe rege sub nivelul respectului cuvenit unui fost sef de stat in acelasi secol in care alte state il inconjoara cu onoruri? Cine suntem noi sa ne substituim judecatii lui Dumnezeu?

Ne complicam viata inutil, gasind mereu motive sa desfasuram asupra celor carora avem pretentia ca le influentam viata, ca depind de noi, intreg arsenalul neputintei de a iubi. Nu spune nimeni ca Majestatea Sa trebuie intampinat cu rauri de flori. Dar cu un pic de intelepciune, cu respect pentru varsta inaintata, ne va fi greu, oare, sa vietuim de acum inainte?

Ce va spune regele atat de inspaimantator incat sa nu poata fi transmis in direct? Ca romanii trebuie sa-si uneasca fortele pentru a scoate tara din nefericire, ca in momente cruciale in istoria unui popor, liderii trebuie sa-si tina orgoliul sub lacat si sa-si dea mana pentru a imbunatati viata celor care le platesc salariile? Ca mai presus de interesul personal exista o constiinta nationala, a carei pierdere reteaza sansele unui popor de a fi tratat cu respect la masa democratiilor consolidate?

Spre deosebire de Traian Basescu, Majestatea Sa nu se va rafui cu nimeni. Vine dintr-o lume unde demnitatea se mosteneste, nu este traficata in functie de interesul meschin, de moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Regele Mihai Parlament, #Regele Mihai Basescu, #regele Mihai PDL , #Casa Regala