Regele Mihai, solutia salvatoare sau un personaj trist al istoriei? - Sondaj Ziare.com

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 07:07
10214 citiri
Regele Mihai, solutia salvatoare sau un personaj trist al istoriei? - Sondaj Ziare.com

Peste o mie de persoane au participat duminica, in Bucuresti, la un mars pentru reinstaurarea monarhiei si alte cateva mii au profitat de Ziua Portilor deschise la Palatul Elisabeta pentru a-i ura "La multi ani!" regelui Mihai. Romanii sunt insa impartiti in doua tabere bine conturate atunci cand se discuta despre acest subiect.

Si nu doar istoricii sau politicienii se contrazic, interpretand (cu argumente mai mult sau mai putin solide) personalitatea regelui Mihai din perspective total opuse, ci si sociologii.

In timp ce Vintila Mihailescu il considera pe regele Mihai "inteleptul satului" si solutia salvatoare pentru Romania, Alfred Bulai apreciaza ca acesta este o figura istorica "trista" care ii fascineaza pe tineri datorita PR-ului facut de Casa Regala.

Omul bun si batran si la care te duci cu reverenta

Sociologul Vintila Mihailescu a explicat intr-o emisiune de televiziune cum a fost perceput regele Mihai de romani dupa caderea comunismului.

"Daca pentru o parte a populatiei, la inceputul anilor '90, intruchipa figura unui posibil salvator, pentru altii era figura unui pericol, al unui risc. Asta era imaginea care a continuat o vreme", a explicat Vintila Mihailescu intr-o emisiune la Digi24.

Acesta considera ca, in prezent, "solutia pentru Romania e monarhia si in speta regele Mihai ca posibila solutie, salvare pentru Romania".

Vintila Mihailescu este de parere ca regele Mihai a intrat in viata societatii ca "personaj carismatic".

"Cred ca la ora actuala e un fel de imagine a inteleptului satului. Omul bun si batran si la care te duci cu reverenta, cu dragoste filiala, cu respect. Dar cred ca metafora cea mai buna e omul bun si batran al satului, actualmente al tarii", a afirmat sociologul.

Mars regal in Bucuresti - sute de oameni cer intoarcerea regelui (Video)

Un personaj trist al istoriei

De cu totul alta parere este sociologul Alfred Bulai. Intr-un interviu acordat in primavara Ziare.com, acesta a vorbit pe larg despre popularitatea de care continua sa se bucure, dupa cum arata sondajele, Casa Regala in Romania, o republica.

"Politicienii, de obicei, cand ies din circuit si nu mai fac doi bani sunt deosebit de iubiti. Asa s-a intamplat si cu Corneliu Coposu (...) Dupa cum multi dintre cei care l-au injurat pe Ion Iliescu de mama focului (numai daca auzeau 'Iliescu' faceau tensiune 25) acum spun 'Ce politician e Iliescu!' tocmai pentru ca el nu mai reprezinta un competitor politic. Simpatia care exista este legata tocmai de lipsa unei agresivitati, in sens politic, a Casei Regale", a explicat Alfred Bulai.

De asemenea, acesta a mai punctat si faptul ca atunci cand oamenii sunt nemultumiti de politicieni, se gandesc la alte variante, din afara jocului politic, iar faptul ca presa nu critica monarhia pentru ca nu este un competitor politic contribuie la existenta unui anumit grad de acceptare generala.

Casa Regala isi face PR. Politicienii care nu mai fac doi bani sunt iubiti Interviu

Apoi, "sunt tineri care pot sa fie fascinati de un anumit gen de spectacol pe care il ofera, in sensul nepeiorativ, orice casa regala, in sensul PR-ului (...) Este vorba despre un anumit gen de entuziasm si de curiozitate, dar nu e un fenomen de masa", a mai afirmat Alfred Bulai.

In ceea ce priveste personalitatea regelui Mihai, sociologul il considera "un personaj trist", care, de fapt, "nu a fost rege niciodata, nu a apucat adica - Antonescu a condus Romania, regele era un pustan".

In opinia sa, regele Mihai "are totusi o aura", pentru ca a crescut si s-a format pe linie regala. "Este singurul care are tangenta cu un model cultural monarhic, restul (membrilor Casei Regale - n.red.) nu au nicio treaba din punctul meu de vedere, nu au niciun fel de legatura macar cu o cultura nobiliara, nu mai zic de o cultura tipica unei familii regale. Dar, repet, monarhia nu a insemnat atat de mult in Romania asa cum o hiperbolizam astazi pentru ca a fost anatemizata de comunisti", a mai afirmat Alfred Bulai.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ce reprezinta pentru tine regele Mihai? Un personaj carismatic, reper al societatii romanesti, sau doar o figura trista a istoriei care continua sa beneficieze de o prezentare favorabila in mass-media?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Regele Mihai popularitate, #regele Mihai sarbatorit, #revenire monarhie Romania , #Casa Regala