Cu regele Mihai in stare grava, Casa Regala prezinta linia de succesiune la tron

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 11:41
32300 citiri
Cu regele Mihai in stare grava, Casa Regala prezinta linia de succesiune la tron
Foto: Arhiva/Hepta.ro - 10 iunie 2008

Dupa ce a anuntat ca starea de sanatate a regelui Mihai e tot mai grava, Casa Regala prezinta joi linia de succesiune la tron si si precizeaza ca sotii si copiii principeselor nu detin titluri personale.

Conform informatiilor transmise, seful actual al Casei Regale este regele Mihai, iar mostenitor este principesa Margareta, urmatoarea in linia de succesiune fiind principesa Elena.

"Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si ordinea de succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis). Actualul mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei Romaniei (ad personam). Actualul consort al mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam) ", anunta Casa Regala.

Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).

"Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale", precizeaza Casa Regala.

"Ordinea de succesiune la tron si la sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, normele organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor", mentioneaza Casa Regala.

Practic, in prezent, succesiunea este urmatoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei; 3. Elisabeta Karina de Roumanie; 4. ASR Principesa Sofia a Romaniei; 5. Elisabeta Maria Biarneix; 6. ASR Principesa Maria a Romaniei.

Modificari ale acesteia pot fi facute prin decizia sefului Casei Regale a Romaniei.

Actualele precizari vin si in contextul in care Casa Regala a iscat un scandal miercuri reclamandu-l la politie pe fostul principe Nicolae, fiul principesei Elena, dupa ce acesta a vrut sa-si vada bunicul si nu a fost lasat.

Fostul principe Nicolae a spus ca nu intelege "agresivitatea" Casei Regale de a face tot posibilul sa il impiedice sa isi vada bunicul si ca, din respect pentru acesta, nu va intra "in acest joc murdar".

"Ma intristeaza profund si nu inteleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a ma impiedica sa imi vad bunicul si de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra in acest joc murdar", a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Casa Regala scandal rege Mihai, #Casa Regala succesiune tron Margareta Duda , #Casa Regala