Daily Beast: Iata-l pe printul roman care nu va fi niciodata rege

Vineri, 21 August 2015, ora 17:52
6548 citiri
Daily Beast: Iata-l pe printul roman care nu va fi niciodata rege
Foto: Facebook/ Principele Nicolae al Romaniei

Dupa ce regele Mihai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de principe, presa externa continua sa acorde atentie acestui subiect, la o saptamana si jumatate de cand a fost facut anuntul.

"De ce l-a lasat regele Romaniei pe nepotul sau, principele Nicolae, fara drepturile de succesor? A fost pentru ca era neingrijit sau a comandat pizza la palat?", a scris Tom Sykes, intr-un articol pentru Daily Beast.

Acesta sustine ca unii ar putea crede ca un tanar si chipes print, de 30 de ani, pasionat de ciclism, ar putea fi cel care va deveni intr-o zi regele Romaniei.

Miscare neasteptata a regelui Mihai: I-a retras nepotului sau Nicolae titlul de principe

Sursa citata subliniaza ca Nicolae nu are vicii, dand exemplul matusii Irina, care a fost implicata in scandalul luptelor intre cocosi, din statul american Oregon, si se bucura de o popularitate extraordinara acasa, astfel ca oricine se poate intreba de ce bunicul sau, regele Mihai, l-ar fi lasat pe Nicolae fara titlu si fara locul din linia de succesiune la tron.

De ce nu mai e Nicolae principe: Un consilier explica decizia surprinzatoare a regelui Mihai

Regele a difuzat un comunicat considerat "bizar" de autorul articolului, prin care a fost pus sub semnul intrebarii caracterul lui Nicolae pentru a justifica miscarea dramatica.

Reprezentantii familiei regale au sustinut ca regele isi doreste ca Romania sa fie condusa in viitor "sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti", idealuri care nu se potriveau cu stilul de viata al fostului principe.

De asemenea, Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, a spus ca regele Mihai al Romaniei a decis sa ii retraga nepotului sau Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de principe si calificativul de "Alteta Regala", dintr-o "nepotrivire interna" a tanarului cu rolul asumat.

Motivul homosexualitatii, exclus

Consilierul a precizat ca Nicolae este implicat in sporturi profesionale si in activitati private care "nu se potrivesc activitatii succesiunii" si nu are experienta diplomatica. In plus, sustine sursa citata, consilierul a precizat ca decizia nu reprezinta o pedeapsa si le-a transmis jurnalistilor "sa nu caute in cosuri de gunoi", pentru ca nu vor gasi nimic murdar despre Nicolae.

AP: Romania e o republica, dar regele tine prima pagina a ziarelor

Sykes sustine ca, dupa ce a petrecut cateva zile cautand prin sursele romanesti, poate afirma ca ceea ce a spus consilierul regal este corect, si anume ca nimeni nu are de spus decat cuvinte frumoase despre Nicolae.

Autorul arata ca nu exista niciun indiciu ca nepotul regelui Mihai ar fi homosexual, adaugand insa ca, oricat de cumplita ar fi o asemenea discriminare, presupunerea ca Nicolae ar fi fost scos din lista succesorilor la tron din cauza orientarii sexuale a fost doar una dintre teoriile care au iesit la suprafata pe acest subiect, in ultimele saptamani.

Lovitura de palat?

Toata lumea este acum complet intrigata de actiunile regelui, care a plecat in vacanta si refuza sa spuna orice alt cuvant despre expulzarea dramatica. In urma acestei telenovele, principesa Margareta, matusa fara urmasi a lui Nicolae, ramane a doua in linia succesiunii la tron, iar locul nepotului regelui este luat de sora sa, Elisabeta Karina.

Sykes precizeaza, citand surse, ca eliminarea lui Nicolae din linia succesiunii la tronul Romaniei reprezinta de fapt o foarte linistita lovitura de palat, orchestrata de membrii familiei care ar prefera sa vada averea regala pe alte maini decat ale lui Nicolae, autorul mergand chiar pe ideea unor dusmani ai nepotului regelui, la Palatul Elisabeta.

Prima reactie a lui Nicolae, dupa ce regele i-a retras titlul de principe

In articolul Daily Beast se trec apoi succint in revista cateva momente cheie din viata si domnia regelui Mihai, precizandu-i-se originile si facandu-se referire la o avere a Casei Regale care ar fi cuprinsa intre 60 si 200 de milioane de euro.

"Totul este despre bani. Ei inca detin mult pamant, multe castele", mai spune o sursa apropiata familiei regale. Mama sa, principesa Elena, este a treia in ordinea succesiunii la tron, iar tatal sau este Robin Medforth-Mills, consilier academic la ONU.

Despre Nicolae, autorul scrie ca a mers la o scoala mediocra de economie din Londra, dupa ce a petrecut un timp activand in sporturi precum raftingul.

Nicolae, certat cu bunicul sau, regele Mihai?

In cele din urma, sa fie rege al Romaniei nu a fost considerat ca facand parte a destinului sau, astfel incat a fost oarecum surprinzator faptul ca, in 2010, la implinirea a 25 de ani, regele Mihai - var al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii -, i-a conferit titlul de "print de Romania" si calificativul de "Alteta Regala", la Palatul Elisabeta.

Astfel ca oamenii se intreaba, pe buna dreptate, ce s-a intamplat intre timp.

Cel mai simplu raspuns ar fi dat de o sursa care afirma ca regele Mihai "s-a certat cu nepotul sau". Unul dintre motive ar fi legat de ceea ce regele a perceput drept o lipsa de demnitate regala din partea lui Nicolae.

Spre exemplu, multi au laudat cursa tanarului de peste 1.500 de kilometri prin tara, in scop caritabil, insa acest lucru l-a nemultumit pe rege, care ar fi fost consternat de faptul ca viitorul conducator s-a lasat fotografiat neras si ars de soare.

Ziua excluderii principelui Nicoale: De ce s-a aflat la intalnire un fost consilier pe langa patru premieri

O alta poveste sustine ca Nicolae a decis sa plece din palatul regal, deoarece nu putea primi pizza acolo - dupa ce facea comanda la adresa respectiva, reprezentantii firmelor credeau ca este vorba despre o gluma -, ceea ce, la fel, nu a fost pe placul regelui.

In cele din urma, mai scrie Daily Beast, pe site-ul oficial al Casei Regale figureaza sora lui Nicolae, Elisabeta Karina, drept a patra in ordinea succesiunii la tron, in locul fratelui sau. Ambii au crescut in Anglia, iar tanara nu vorbeste limba romana, vizitand tara doar foarte rar, astfel ca este putin probabil ca va urmari sa ocupe tronul in viitor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#presa externa printul Nicolae, #printul Nicolae retras titlu, #rege Mihai print Nicolae , #Casa Regala