Destinul tragic al regelui Mihai arata cat rau i-au facut Romaniei comunismul si Rusia

Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 06:26
9315 citiri
Destinul tragic al regelui Mihai arata cat rau i-au facut Romaniei comunismul si Rusia

Dupa abdicarea facuta la presiunea comunistilor in 30 decembrie 1947, singurul moment de glorie al regelui Mihai a fost intoarcerea acasa in aprilie 1992, dupa mai multe incercari nereusite.

Romania scapase de dictatura Ceausescu de doi ani si cateva luni, iar la putere se instaurase regimul Ion Iliescu, unul care avea puternice legaturi cu Moscova si fusese coordonat de Mihail Gorbaciov, imediat dupa prabusirea sistemului comunist din decembrie 1989.

Multa vreme m-am intrebat cum de Ion Iliescu a fost de acord cu venirea regelui Mihai in tara atunci, din moment ce vreme de doi ani s-a opus cu vehementa.

Pentru cei care n-au trait acele vremuri, in anul 1992 nu exista opozitie politica la FSN (Frontul Salvarii Nationale), partidele istorice erau acceptate, dar nu aveau nicio influenta in societate. Protestul anticomunist din Piata Universitatii era deja o amintire, iar Ion Iliescu se pregatea pentru alegeri. In toamna urma sa fie organizate alegeri in baza noii Constitutii adoptate la sfarsitul anului 1991.

Regele Mihai era perceput de Ion Iliescu ca o mare amenintare la adresa regimului sau, dar si la adresa popularitatii sale. Cu toate acestea, presedintele de la acea vreme accepta intrarea fostului suveran in tara. Ce se intamplase?

Una dintre putinele sanse oferite de istorie

Un singur eveniment politic major a avut loc intre decembrie 1989, momentul anihilarii lui Nicolae Ceausescu, si aprilie 1992, momentul venirii regelui Mihai - prabusirea Uniunii Sovietice.

In august 1991, dupa mai multe evenimente tensionate, Mihail Gorbaciov pierde puterea, iar statele componente ale uniunii decid sa-si declare independenta. Destramarea Uniunii Sovietice a reprezentat o mare problema pentru Ion Iliescu.

Atunci, pentru prima data, noul regim de la Bucuresti a ramas fara sprijin strategic.

Ion Iliescu jucase la doua capete, primea ajutor din Occident si ordine de la Moscova. Mima democratia, iar ordinea era pastrata cu ajutorul minerilor. Dar destramarea Uniunii Sovietice a insemnat o amenintare majora pentru siguranta si existenta Romaniei.

Nu aveam niciun aliat. Politica lui Ion Iliescu izolase tara de Uniunea Europeana si de SUA, iar in acele zile, elita politica de la Bucuresti a decis o intoarcere cu fata catre Occident.

Regele Mihai, un destin tragic care arata cum a fost jefuita Romania de comunismul importat din Uniunea Sovietica - Foto: Hepta.ro

Acceptarea venirii regelui Mihai in tara are legatura cu aceasta reorientare politica. A reprezentat un semnal diplomatic puternic pentru cancelariile occidentale ca Ion Iliescu vrea sa se schimbe si vrea sa fie perceput ca un garant al democratiei.

Moscova a influentat mereu politica Romaniei

Si atunci, ca si acum, politica Romaniei a fost influentata de interesele Rusiei, iar nelinistea de acum, forta PSD de a produce atacuri atat de puternice la adresa democratiei are legatura cu strategia lui Vladimir Putin care vizeaza destabilizarea Uniunii Europene.

In opinia mea, la inceputul anilor '90, era imposibila trecerea de la un regim politic impus cu forta de catre armata sovietica la cel de monarhie constitutionala cum ar fi fost firesc, regimul politic pe care l-a avut Romania inainte de invazia comunistilor.

Era o tara controlata, iar resursele si influenta economica fusesera concentrate in mainile elitei comuniste.

Ion Iliescu a promis in fata acestei elite ca o va salva si ii va oferi oportunitatea sa prospere. Aceasta promisiune a generat societatea corupta care a urmat si transformarea FSN, FDSN, PSDR, PSD intr-un partid al coruptilor.

Singura multumire a regelui Mihai e aceea ca a avut sansa sa constate ca poporul l-a iubit mereu si nu l-a uitat niciodata. El reprezinta destinul ratat al Romaniei, unul niciodata implinit din cauza tradarilor.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Regele Mihai Romania, #regele Mihai inmormantare, #regele mihai monarhie, #Regele Mihai mostenire , #Casa Regala