Monarhia nu salveaza Romania

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 09:48
5960 citiri
Monarhia nu salveaza Romania
Foto:Romania libera

Folosit de Opozitie pentru a strange randurile nehotaratilor care ar inclina spre regalitate, Mihai de Romania se pregateste sa glasuiasca poporului. Pana atunci, societatea este invitata la meditatie: monarhia salveaza Romania?

Nici gand. Indiferent cat s-ar chinui un manunchi de analisti inteligenti sa compare sistemele de guvernamant inclinand sa considere ca educatia, curantenia morala si civismul se regasesc mai curand intr-o monarhie constitutionala, ei pierd din vedere un amanunt: cine sa o sustina, in afara de un teanc de politicieni interesati?

De acord ca un rege poate simboliza opusul boschetarimii instalate la butoanele actualei democratii, ca le-ar spune supusilor sa se spele pe maini dupa ce folosesc toaleta, sa-si salute vecinii si sa doneze un leu pentru salvarea unor cladiri de patrimoniu. De asemenea, si-ar putea pune numele pe campanii de strangulare a furaciunii, ar fi respectat de cancelariile europene si ar functiona ca arbitru intre fortele politice stranse pe stadioane la paruiala.

Insa simpla declarare a starii de necesitate a interesului national nu-i transforma peste noapte pe romani intr-un popor responsabil. Intelegandu-i aici atat pe politicienii care ar administra tara, cat si pe oamenii de rand.

Degeaba vii cu principii si mult invocata, zilele astea, morala in fata unei populatii care nu este in stare sa-si mobilizeze capacitatile pentru a gandi constructiv. Si astea sunt vorbe mari! Degeaba vii cu regele trait in lumea civilizata in fata unui popor care-si duce zilele, intr-o proportie covarsitoare, fara apa curenta si canalizare, in fata unor generatii intregi de domnisoare care viseaza sa prinda un bosorog la inghesuiala sau inaintea unor copii carora li se servesc modele din plastic si li se sugereaza ca educatia nu-i nicio branza, pentru ca ajungi mai iute la bunastare daca esti smecher sau ruda de politician.

Si in definitiv, ce inseamna salvarea unei tari? Este vorba cumva despre orientarea politicilor publice spre nevoile comunitatii? Cine sa o faca?

Ca nu aduce regele, indiferent cum s-ar numi, cu sine, alti functionari publici, alti dascali, alti deputati. Si nici un milion de neurochirurgi care sa ne scoata din creier 50 de ani de comunism.

Si cine sunt cei care l-ar instala la destinele Romaniei? Niste veleitari care-l utilizeaza ca pe o dama de companie, pentru a-si spori increderea in muschi?

Nu monarhia salveaza Romania, ci romanii. Urgenta zero a acestor ani este educatia, singura in masura sa mobileze constiintele cu forta de a lupta impotriva nefericirii de a fi considerati lenesi, hoti si cartofori, in mare masura pe meritate.

Abia cand vom sti sa cantarim oamenii dupa faptele lor, nu dupa lungimea limbii, cand vom fi in stare sa-i eliminam din viata publica pe gainari, sa detectam puturosenia, impostura si nepotismul pentru a le pune la zid, abia atunci vom deveni frecventabili.

Iar asta nu ne-o va aduce Casa Regala a Romaniei, indiferent cate rude spalate ar avea prin Europa. Ci dorinta de a ne depasi handicapul de a astepta, mereu, sa ne bage cineva merinde in desagi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#regele mihai monarhie, #regele Mihai parlament discurs , #Casa Regala