Monarhia, solutia imposibila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 12:06
8216 citiri
Monarhia, solutia imposibila (Opinii)
Foto: Facebook/Casa Regala

Sunt monarhista si nu mi-am ascuns niciodata aceasta optiune. Am aceasta convingere nu de ieri, nu de cand a devenit la moda pentru ca rimeaza cu antibasismul. S

unt monarhista dinainte ca regele sa fie haituit pe autostrada ca un infractor de catre adevarati infractori astazi mari monarhisti.

Socotesc ca tara aceasta datoreaza enorm marilor figuri ale monarhiei romanesti, de care se leaga cei mai gloriosi ani ai Romaniei si cel mai frumos chip al acestei tari.

Dar tocmai pentru ca sunt monarhista convinsa, nu cred ca in acest moment istoric concret, populat de actualele figuri politice si ale Casei Regale, monarhia poate fi solutia pe care din cand in cand o vantura Crin Antonescu si anturajul sau. Motivele sunt in principal doua.

Monarhia a fost conceputa ca o institutie deasupra vietii politice romanesti, care sa arbitreze jocul mereu haotic, murdar si dominat de visceralitati al politicienilor romani. De aceea, a fost adus un principe strain, de aceea a existat o regula de baza a Casei Regale: interdictia casatoriilor cu romani.

Ferdinand si Regina Elisabeta au platit scump incercarea de a eluda aceasta regula. Casatoria lui Carol al doilea cu Zizi Lambrino a fost anulata, iar pentru a se casatori cu Elena Lupescu, acelasi Carol al doilea a fost nevoit sa renunte la drepturile monarhice.

Ei bine, Casa Regala actuala nu mai indeplineste exigenta esentiala a acestei superioritati. Regele Mihai este un om in varsta. Am mari indoieli ca Majestatea Sa mai conduce de facto Casa Regala. Si chiar daca o face, in mod obiectiv este o chestiune de timp sa cedeze prerogativele.

Cui? Teoretic principesei Margareta. Principesa a incalcat insa regula de baza a mariajului si s-a casatorit cu un bastinas, unul deloc strain de jocul politic, cat timp a incercat (culmea paradoxului!) sa candideze la presedintie. Un bastinas cu mari ambitii despre care au existat intotdeauna suspiciuni, neelucidate, ca ar fi fost infiltrat in Casa Regala tocmai pentru a o cobori in tina politicii dambovitene. Si ma tem ca, daca este asa, misiunea a reusit.

Radu Duda, care ar avea puterea de facto in cazul reinstaurarii monarhiei, ar fi cu ceva mai breaz decat oricare presedinte roman de la Ion Iliescu la Traian Basescu? Ar detine insa aceasta putere pe viata, fara a avea nici sangele si nici educatia potrivite pentru asa ceva. Indiferent cum am lua-o.

Radu Duda a contaminat Casa Regala din Romania. Iar apropierea acesteia de o anumita parte a spectrului politic (nici macar nu conteaza care) este cea mai buna dovada ca ea nu mai poate reprezenta pentru Romania ceea ce a reprezentat la crearea Romaniei moderne si mari.

Din nefericire, institutia monarhica este una dintre victimele distrugerii de catre comunisti, caramida cu caramida, inclusiv dupa 1989, a fundamentelor statului roman asa cum era el in anii regalitatii.

Pe de alta parte, Carol I, regina Maria si Ferdinand nu au creat singuri Romania mare si moderna. Politica romaneasca a avut mereu uscaturile ei, dar in vremea aceea existau si mari barbati de stat. Din momentul venirii lui Carol I in tara, monarhii Romaniei au avut mereu cativa parteneri solizi in clasa politica, pe care s-au bazat si impreuna cu care au pus tara aceasta pe cel mai bun fagas.

Vedeti astazi asemenea mari barbati de stat in Romania? Vedeti un Ion Bratianu, vedeti un Barbu Stirbey?

Daca tragem linie, pentru ca monahia sa poata reprezenta o autentica solutie pentru Romania actuala ar trebui sa fie indeplinite doua conditii cumulative. In primul rand, Casa Regala ar trebui sa se curete ea insasi de impuritati si sa revina la principiile impuse de Carol I. In al doilea rand, ar fi nevoie de o reforma adanca a clasei politice romanesti care sa mai produca si elite, nu numai rebuturi. Doua conditii greu fezabile, daca nu chiar imposibile.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#monarhie solutie Romania, #Antonescu monarhist, #Radu Duda monarhie Romania , #Casa Regala