Monarhia, un pod prea indepartat (Opinii)

Joi, 14 Februarie 2013, ora 11:47
12309 citiri
Monarhia, un pod prea indepartat (Opinii)
Foto: vestul.ro

Mi-a atras atentia o stire simpla, dar cat de poate de fireasca, privitoare la aspectele monarhice. Principesa Margareta si principele Radu au fost primiti de catre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei la Palatul Buckingham. A urmat un pranz privat oferit de catre suverana Regatului Unit.

Este stiut, intre familiile incoronate, exista o stransa legatura intemeiata pe respect, onoare si chiar de rudenie. Nu vin cu o noutate afirmand ca statele cu sistem politic monarhic sunt puternice, asezate, iar nivelul de trai este unul exemplar.

Exceptiile numite Germania, Franta si China au avut secole intregi dinastii regale. Doar Statele Unite, o natiune cu putin peste doua veacuri vechime, nu confirma regula, insa radacinile-i provin tot din Albion.

Nu pledez pentru reinstaurarea sceptrului si coroanei in Romania. Pentru simplul motiv ca nu o vad posibila, din cauza reticentei marii majoritati a cetatenilor. Cel putin deocamdata si in viitorul apropiat. Poporul roman a ramas cu gustul amar al esuarii lamentabile a lui Carol al II-lea, via "duduia" Lupescu si al abdicarii regelui Mihai la sfarsitul anului 1947.

La discreditarea post factum a acestuia din urma au pus umarul cu nadejde doi dintre cei trei presedinti ai Romaniei de dupa '89. Sunt elocvente episoadele din aprilie si decembrie 1990, cand Ion Iliescu i-a refuzat regeluui Mihai petrecerea Pastelui si Craciunului in tara natala, pe motiv ca se pregateau demonstratii antimonarhiste care ar fi periclitat viata suitei regale, respectiv o ambuscada pe autostrada Bucuresti- Pitesti. Regele si insotitorii sai au fost dusi sub escorta la Otopeni si expulzati.

Apoi, in 11 noiembrie 1994, PDSR, partid de guvernamant, ii cere Ministerului de Externe sa-l declare pe "fostul" rege persona non grata. Iliescu luase in calcul si o lege care sa interzica intrarea lui Mihai I in Romania.

Punctul de cotitura a aparut in 1997, cand regimul CDR ii ofera regelui pasaport romanesc pe care scria "Mihai I - cetatean roman".

Actualul presedinte Traian Basescu nu a recurs la masurile brutale adoptate de Iliescu, ci la o declaratie extrem de dura.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere.

Antonescu este vinovat in istorie pentru pogromul impotriva evreilor, pentru deportarea lor in Transnistria. Uitam ca Romania avea atunci un sef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia ii dam averile, pe altul il facem criminal de razboi. De ce? Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi?", spunea Traian Basescu.

Daca privim retrospectiv, Romania a "beneficiat" vreme de aproximativ cinci decenii de serviciile unor presedinti, Gheoghiu-Dej neintrand in calcul.

Rezultatele politice sunt arhicunoscute. Un pas inainte, doi indarat. Singurele puncte de referinta fiind accesul in mega-constructia Europei Unite, care nu ne-a adus lapte si miere, si NATO. O umbrela militara ce confera mai multa siguranta.

Ce ar aduce un sistem politic regalist Romaniei? In primul rand, chezasia unui stat mult mai sedimentat cu beneficiul suprem al arbitrajului total echidistant fata de partide si reprezentantii sai. Reguli egale ale jocului democratic, ce exclud obscure partizanate.

Reinventarea paturii de mijloc, un adevarat motor al economiei. Recastigarea increderii partenerilor externi. "Lovituri de stat", referendumuri costisitoare finalizate in coada de peste, "atacuri la democratie" ar deveni termeni demonenizati si de nimeni crezuti.

Numai stiinta ca acolo sus, intr-o loja, exista un om nedispus la concesii pentru care interesul tarii nu e o componenta a unui discurs gaunos si populist. Sunt doar cateva franturi de poveste, deoarece in Romania actuala monarhia e o plasmuire. Putini o vor si mai putini o cunosc.

Un pod prea indepartat peste care Romania ar putea trece in dorinta ei de regasire si reconciliere cu ea insasi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#monarhie Romania, #monarhie Mihai I, #rege Romania, #regina Romania, #referendum monarhie , #Casa Regala