Oferta Regelui Mihai I pentru Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 19:03
12830 citiri
Oferta Regelui Mihai I pentru Romania (Opinii)
Foto: Ziare.com

Cel mai probabil Romania ar fi aratat altfel astazi daca, imediat dupa 1989, am fi revenit la forma de organizare pe care comunistii au alungat-o definitiv din istorie: monarhia.

Acum este mult prea tarziu chiar si pentru a mai incerca macar sa revenim acolo unde ar fi trebuit sa ne intoarcem printr-un gest firesc si natural cand inca se putea. Astazi pana si apelul la ideea de regalitate ca model moral ii trezeste si-i activeaza pe antimonarhisti.

Dupa ce Ion Iliescu l-a fugarit pe rege prin toata tara, iar Traian Basescu i-a spus ca s-a facut sluga la rusi si si-a tradat patria, abdicand rusinos, Mihai I a oferit, in timp, o lectie de care aceasta natiune avea nevoie poate mai mult decat orice sistem politic de guvernare: prestanta unui adevarat lider de stat.

Regele Mihai a afisat prin tot ceea ce a spus, ori mai degraba a refuzat sa numeasca, un model pentru oricare politician din Romania. Or, nimanui nu i-a dat mana nici macar sa incerce. Nici chiar presedintelui, cel mai aproape de statutul si rolul pe care l-ar fi jucat regele intr-o monarhie.

Poate ca e mai usor din pozitia Regelui sa propovaduiasca unitatea natiunii si alte asemenea valori, in comparatie cu necesitatile si restrictiile vietii oricarui alt politician.

Fie si ingaduind avantajul conferit de statutul monarhului, politicienii romani au demonstrat in 23 de ani, fara nicio exceptie, ca sunt uniti in primul rand doar de interesele personale, iar ceea ce le tine cat de cat ura sub control este complicitatea si teama sa nu ramana cu totul pe dinafara jocului de privilegii.

Ducand la cel mai inalt nivel acest razboi si transformandu-l intr-unul etern, mimat cu disperare intotdeauna si fara nicio victima reala, taberele politice au ratat cel mai important scop: dezvoltarea tarii si unirea fortelor intr-o singura vointa care sa modernizeze, sa aduca progresul si grabeasca reformele. Or, ideea de unitate e poate singurul lucru de care Romania ar avea nevoie mai mult decat orice altceva. O idee simbol reprezentata cu succes de Regele Mihai si batjocorita de intreaga clasa politica din Romania.

Iar daca vreodata un politician a facut vreo plecaciune in fata regelui nu a facut-o decat pentru a se impopotona cu imaginea suveranului. Inca o noua ocazie de a-si face publicitate gratuita pe spinarea incovoiata a monarhului. Asa cum s-a intamplat si acum cand ministrul Apararii, Dobritoiu, a insistat sa il decoreze pe rege.

Pentru a obtine maximum din sceneta, i-a asezat lanaga si pe fostii presedinti ai Romaniei: Ion Iliescu si Emil Constantinescu, uitand insa ca primul presedinte al Romaniei libere il fugarea pe rege prin tara cu politia si nu il lasa sa coboare din avion.

De admirat demnitatea cu care regele a primit toate atacurile de-a lungul timpului, puterea de a indura si de a astepta sa calce din nou pamantul natal si decenta pe care a avut-o in a nu cere si a nu pretinde ceea ce a pierdut pentru totdeauna.

Unind in loc sa dezbine, regele Mihai ofera inca gratuit o lectie de viata nu doar presedintilor, partidelor si politicienilor, ci si noua tuturor. E rezultatul dragostei sincere fata de tara si romani.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#regele Mihai decoratii, #Traian Basescu rege sluga rusi, #Ion Iliescu regele Mihai, #monarhie Romania , #Casa Regala