Principesa Margareta si principele Radu, pentru prima oara cetateni de onoare ai unui judet

Duminica, 22 Martie 2015, ora 22:57
5789 citiri
Principesa Margareta si principele Radu, pentru prima oara cetateni de onoare ai unui judet
Foto: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei/Facebook

Principesa Margareta si principele Radu au primit duminica titlul de cetateni de onoare ai Clujului, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in Sala Auditorium Maximum a Universitatii Babes-Bolyai, judetul Cluj fiind primul din tara care ofera un astfel de titlu de onoare celor doi membri ai Casei Regale.

Decernarea titlului a avut loc in cadrul unui eveniment la care au participat, pe langa autoritatile locale, cateva sute de persoane. In cadrul ceremoniei, publicul a putut audia un Concert Regal de Gala, special organizat pentru acest moment, cu participarea Filarmonicii de Stat Transilvania.

Hotararea de acordare a titlurilor de Cetateni de Onoare ai Clujului celor doi membri ai Casei Regale a fost initiata de vicepresedintele cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean, Vakar Istvan. Decizia a fost votata, in unanimitate, in prima sedinta a forului judetean din luna ianuarie 2015. Vakar Istvan a reamintit duminica faptul ca titlul de "Clujean de Onoare" "le-a fost acordat Altetelor Regale in semn de recunostinta pentru tot ce a facut familia regala pentru Ardeal si pentru Cluj".

"Consiliul Judetean a acordat titlul de Cetatean de Onoare - 'Clujean de Onoare' Altetelor Regale principesa Margareta si principele Radu in semn de recunostinta pentru tot ce a facut familia regala pentru Ardeal, pentru Cluj. Principesa Margareta a primit titlul pentru activitatea neintrerupta de 25 de ani, in slujba promovarii intereselor europene si euro-atlantice ale Romaniei, pentru implicarea activa in viata publica a judetului Cluj si sustinerea mediului social, academic, cultural al cetatii. Principele Radu a primit titlul pentru implicarea si sustinerea frecventa a activitatilor culturale si educative din judetul Cluj pe parcursul ultimului sfert de veac", a spus Vakar.

La randul sau, principele Radu a subliniat ca este o cinste foarte mare sa devina cetateni de onoare ai unui oras iubit atat de mult de membrii Casei Regale.

"Datoram aceasta cinste si regelui Ferdinand si reginei Maria. Ei au iubit Clujul pe cat de mult l-a iubit si regele Carol al II-lea si majestatile lor de astazi, regele Mihai si regina Ana. Am venit, in ultimele doua decenii, aproape anual la Cluj si am incercat sa ne legam numele de cele mai diverse proiecte, in domeniul patrimoniului construit sau al educatiei. Speram ca, de aici, inainte sa gasim si mai multe ocazii de a pune umarul la ridicarea acestei zidiri pe care orasul dumneavoastra nepereche o face sub ochii nostri", a spus Principele Radu.

Alaturi de Principesa Margareta si principele Radu, la evenimentul de duminica seara au participat si principele Nicolae, precum si Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei si Baronul Johannes von Holzhausen.

La ceremonie au mai fost prezenti si rectorul Universitatii 'Babes-Bolyai' (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vuscan, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum si foarte multi membri ai mediului academic, medici, oameni de afaceri, dar si oameni obisnuiti, intrarea la Concertul Regal de Gala fiind libera.

Principesa Margareta si principele Radu efectueaza, cu aceasta ocazie, o vizita de doua zile in Cluj-Napoca, in cadrul careia au fost stabilite intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, ai inaltului cler, cu mediul academic, diplomatic, consular si de afaceri, precum si cu tinerii din Cluj.

In cursul zilei de duminica, cei doi membri ai Casei Regale au vizitat Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, precum si Catedrala Greco-Catolica pe care comunitatea o construieste de mai multi ani in Cluj-Napoca. De asemenea, au vizitat Parcul Central din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi zone de promenada din oras si care de curand a fost reamenajat cu fonduri europene, plantand aici, cu aceasta ocazie, doi platani.

In cursul dupa-amiezii a avut loc lansarea volumului "Margareta, marturia unui sfert de veac regal", scris de Sandra Gatejeanu-Gheorghe.

Vizita va continua luni cu o serie de intalniri cu autoritatile, mediul academic si oameni de afaceri din Cluj.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#principesa Margareta principele Radu Duda Cluj, #Margareta Radu Duda cetateni onoare Cluj , #Casa Regala