Reconciliere in Familia Regala din Romania? Vezi ce comenteaza presa straina

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 16:08
4964 citiri
Reconciliere in Familia Regala din Romania? Vezi ce comenteaza presa straina
Foto: Arhiva

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de a-l recunoste pe printul Paul drept membru al familiei regale a captat atentia presei internationale.

"Instanta de top a Romaniei" l-a recunoscut pe printul Paul de Hohenzollern drept nepotul legitim al fostului Rege Carol al II-lea, la capatul unei batalii care a durat 21 de ani, scrie Washington Post, care preia agentia Associated Press. Aceeasi agentie este citata si de CBS News.

Printul Paul a pretins ca a fost exclus in mod ilegal din familia regala, de catre unchiul sau, fostul Rege Mihai, care a fost monarhul Romaniei in doua randuri, se mai arata in articolul citat.

Nu se cunosc deocamdata efectele pe care aceasta decizie le va avea sau daca Paul va revendica parte din proprietatea familiei regale. Printul a declarat, miercuri, ca decizia este "o onoare pentru familia mea".

Regele Mihai, in varsta de 90 de ani, a fost obligat sa abdice, de catre comunisti, in anul 1947. El a afirmat ca hotararea de marti nu ii confera printului Paul niciun drept la tron.

Si Romania Insider scrie despre faptul ca decizia ICCJ il face pe printul Paul nepotul oficial al lui Carol al II-lea, dar si al Regelui Mihai, capul familiei regale, care ii este unchi.

"Sper ca ceea ce s-a intamplat azi (marti - n. red.) sa fie un prim pas spre reconciliere si pace in familia regala", a declarat printul Paul.

Potrivit unui anunt facut de Casa Regala, aceasta hotarare nu ofera drepturi dinastice printului. Regele Mihai este singurul care are un cuvant de spus in problemele dinastice ale familiei si doar membrii acesteia pot folosi titlul de Print al Romaniei, conform anuntului.

Tatal lui Paul-Philippe de Hohenzollern, in varsta 63 de ani, este Mircea Grigore Carol Lambrino, nascut in 1920. Carol Lambrino este fiul lui Carol al II-lea, dupa casatoria cu Zizi Lambrino, anulata de Curtea Suprema in 1919.

Reactia printului Paul

Printul Paul si-a expirmat entuziasmul privind decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care certifica faptul ca face parte din Casa Regala, drept nepot legitim al lui Carol al II-lea. El regreta, insa, faptul ca tatal sau nu a reusit sa se bucure de acest moment impreuna cu el.

Printul Paul: Imi pare rau ca tatal meu nu a avut sansa sa traiasca acest moment

"Imi pare rau ca tatal meu nu a avut sansa sa traiasca acest moment. Ma bucur insa ca fiul meu s-a nascut intr-o Romanie libera si democrata", a afirmat printul Paul, al carui fiu, Carol Ferdinand, a fost botezat de presedintele Traian Basescu.

Este oficial: Printul Paul face parte din familia regala

El a mai precizat ca, cu aceasta ocazie, poporul roman a castigat dreptul de a-si cunoaste adevarata istorie.

Si Elena Basescu l-a felicitat pe printul Paul prin intermediul unui mesaj pe Twitter.

"Printul Paul a fost recunoscut legal membru al familiei regale. Felicitari!", a scris mezina familiei Basescu pe reteaua de micro-blogging.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Printul Paul, #presa internationala printul Paul, #Printul Paul Casa regala, #printul Paul familia regala , #Casa Regala