Regele Mihai, la 91 de ani: Fostul suveran a inaugurat piata care-i poarta numele (Galerie foto&video)

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:31
17096 citiri
Regele Mihai, la 91 de ani: Fostul suveran a inaugurat piata care-i poarta numele (Galerie foto&video)
Foto: Ziare.com

Regele Mihai implineste, joi, 91 de ani, prilej cu care municipalitatea a inaugurat Piata Regelui, aflata la intersectia Soselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu.

Piateta care va purta numele regelui se afla in apropierea casei in care a copilarit acesta, impreuna cu mama sa, regina Elena. Un bust al regelui Mihai a fost amplasat in coltul din nord-vest al pietei.

Familia Regala a venit la ora fixa, fiind aplaudata de sute de romani care s-au prezentat in strada pentru a-i canta "La multi ani!" regelui. Nu au lipsit nici pancartele si scadarile precum "monarhia salveaza Romania".

Primarul Sorin Oprescu a sustinut un discurs, dupa care regele Mihai I a dezvelit bustul din bronz.

In spatele statuii este inscriptionat un fragment din discursul pe care l-a sustinut regele Mihai, in urma cu un an, la aniversarea de 90 de ani, in plenul Parlamentului.

"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri", le-a spus regele parlamentarilor, in urma cu un an, iar mesajul sau a fost inscriptionat acum in piateta care-i poarta numele.

Membrii Casei Regale, principesa Margareta, principele Radu si printul Nicolae au participat la inaugurarea piatetei, insa de la eveniment n-au lipsit nici politicienii.

Fosti premieri ca Victor Ciorbea ori Calin Popescu Tariceanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, dar si ministrul Culturii, Puiu Hasotti, au fost prezenti la eveniment.

De asemenea, academicianul Dinu Giurescu a tinut un scurt discurs, in care l-a felicitat pe rege.

Premierul Victor Ponta, prezent la manifestatiile prilejuite de Ziua Armatei, i-a trimis regelui, pe Facebook, un mesaj de felicitare.

"Astazi (miercuri - n.red.) , Majestatea Sa regele Mihai implineste venerabila varsta de 91 de ani. Sa-i transmitem cele mai calde urari de La Multi Ani, precum si sincere felicitari pentru ceea ce a facut pentru Romania de-a lungul istoriei.

Regele Mihai I este un simbol viu al Romaniei, iar aceasta zi ar trebui sa ne poarte cu gandul la ce inseamna cu adevarat onoarea, moralitatea si mandria de a fi roman. La Multi Ani si multa sanatate!", scrie Ponta pe reteaua de socializare.

Inaugurarea Pietei este doar unul dintre evenimentele pregatite miercuri in cinstea aniversarii regelui.

La ora 12:00, Universitatea din Bucuresti a organizat o ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa regelui Mihai I. Regele nu a fost insa prezent la ceremonie, el fiind reprezentat de principesa Margareta.

Dupa-amiaza, regele Mihai I si principesa Margareta vor decora o serie de personalitati din Romania si din Europa, la Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Regele Mihai I si principesa Margareta vor decora o serie de personalitati din Romania si din Europa, la Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Regele Mihai I a primit, miercuri, din partea ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, in semn de apreciere pentru activitatea regelui in slujba statului, festivitatea organiata Palatul Elisabeta.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Regele Mihai I, #inaugurare Piateta Regelui, #Regele Mihai 91 ani, #piata aniversare Regele Mihai, #ne mandrim cu ei , #Casa Regala