Regele Mihai, omagiat de Londra pentru ca a scurtat razboiul cu sase luni

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 07:17
5604 citiri
Regele Mihai, omagiat de Londra pentru ca a scurtat razboiul cu sase luni

Regele Mihai a primit marti, la Palatul Elisabeta, distinctia "The Freedom of the City of London" din partea Guild of Freemen of the City of London si a fost omagiat de oficialii britanici pentru ca a scurtat "cu cel putin sase luni" cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a salvat mii de vieti.

Sir Arthur Gavyn, cel de-al 675-lea lord primar al City of London, a evocat momentul 23 august 1944, cand regele Mihai a decis ca Romania sa treaca de partea Aliatilor, impotriva Germaniei Naziste, si a ordonat arestarea maresalului Ion Antonescu.

"Curajul dumneavoastra din anul 1944, de a pune capat regimului maresalului Antonescu, va dainui in istorie ca una dintre cele mai mari realizari ale vreunui monarh. Pentru ceea ce ati reusit in perioada voastra de domnie - scurtata de imprejurarile nefericite - multi dintre noi, astazi, familiile si prietenii nostri va datoreaza existenta.

Actiunile domniei voastre au salvat mii si mii de vieti, au scurtat razboiul cu cel putin sase luni. Pentru ceea ce ati reusit in perioada Voastra de domnie - scurtata de imprejurarile nefericite - multi dintre noi, astazi, familiile si prietenii nostri va datoreaza existenta", a spus fostul lord primar al City of London, cu ocazia ceremoniei.

"Coroana este o povara greu de purtat pentru orice barbat sau femeie. Poate doar putine coroane in istorie au fost atat de greu de purtat ca a dumneavoastra. Romania, in anii "30, "40, nu a fost tara care este acum. Era sfartecata de dispute si violenta. Majestatea Voastra ati fost nevoit sa va confruntati cu fascismul si apoi cu comunismul, cu violente de strada si cu politicieni fara principii.

Majestatea Voastra, desi foarte tanar atunci, v-ati ridicat deasupra tuturor acestora", a mai spus oficialul britanic.

Avocatul familiei regale, Ioan Luca Vlad, a afirmat ca distinctia "The Freedom of the City of London"" (Om Liber al Londrei) se acorda londonezilor si personalitatilor straine cu merite deosebite, printre cei care au fost recompensati cu prestigiosul titlu numarandu-se Regina Danemarcei si Nelson Mandela.

"Este primul ceremonial regal, dupa 1947", a spus el, mentionand ca regelui Mihai ii sunt astfel recunoscute meritele deosebite in scurtarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin actul de la 23 august 1944 si salvarea unor militari aliati.

La 27 aprilie, regele Mihai, prezent in Londra la nunta printului William al Marii Britanii, a fost onorat de acelasi Sir Gavyn Arthur, care a oferit un dineu in avanpremiera evenimentului din 10 mai de la Bucuresti.

"A doua zi, joi, 28 aprilie, Majestatea Sa regele Mihai a semnat in Cartea Libertatilor ("Freedom Book") a Londrei, document in care se afla inregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare", a spus Ioan Luca Vlad, mentionand ca "la evenimentul de la Guildhall, alaturi de Sambelanul Londrei, au fost prezenti membri ai organizatiei ("Court of Assistants"), in costume traditionale oficiale, si s-au prezentat materiale de la vizitele Suveranilor romani la Londra.

City of London este districtul financiar al Londrei si are in fruntea sa un lord primar numit de regina Elisabeta a II-a.

Tot marti, regele Mihai a fost aplaudat indelung de asistenta prezenta in Capitala, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu ocazia lansarii volumului-portret "Lumea regelui/The King's World" care ii este dedicat. Editat de principele Radu, publicat de Polirom si lansat de Ziua Regalitatii, volumul include contributii semnate de personalitati din sfera politicii, diplomatiei, religiei si culturii, reunite pentru a schita un portret al regelui.

Lansarea cartii face parte din seria de evenimente organizate de Casa Regala in aceasta perioada, cu ocazia zilei de 10 Mai, Ziua Regalitatii, si a Jubileului de 90 de ani ai regelui Mihai.

Miercuri dimineata, tot la Palatul Elisabeta din Bucuresti, regele Mihai va conferi decoratii regale unor personalitati ale vietii publice romanesti si internationale. La ora 12.00, in Sala Regilor, Majestatea Sa va conferi Decoratia Regala "Nihil Sinei Deo" celebrei soprane Virginia Zeani. In cursul serii, Palatul Elisabeta va gazdui un dineu oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regele Mihai omagiat, #regele Mihai scurtat razboi, #regele Mihai jubileu, #Regele Mihai aniversare , #Casa Regala
Comentarii
Poza RETARDER
RETARDER
rank 5
ce tara si-a mai omorit in ultima suta de ani un presedinte si un maresal?