Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Republica sau monarhie (Opinii)

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 22:03
4247 citiri
Republica sau monarhie (Opinii)
Foto: Arhiva

Incepand din data de 25 octombrie a anului pe care-l traversam, in Romania, mai exact in Capitala ei va exista un spatiu public, o piata, care va purta numele ultimului suveran al Romaniei, Regele Mihai I. De Romania, nu de Hohenzollern, asa cum le place unora sa-l numeasca.

Este, pana la urma, un eveniment notabil intr-o tara care parea sa derapeze de la istoria ei fireasca, pana intr-acolo unde se punea in discutie insasi identitatea ei ireductibila ca tara si natiune.

Putini mai stiu, de o pilda, ca stravechiul burg al Brasovului si regiunea apartinatoare se numeau odinioara, dupa instaurarea comunismului: Orasul si regiunea Stalin, iar limba romana era considerata a fi o mixtura de latinitate si slavism.

Am putut asista, la fata locului sau pe calea canalelor media la ceremonia inaugurarii Pietei Regelui, un eveniment la care a participat suveranul, insusi, insotit de familia sa si de personajele publice care par sa-si asume, cel putin declarativ si ostentativ, o anumita simpatie cu cauza monarhica, cum ar fi: fostul presedinte Emil Constantinescu, fostii premieri Victor Ciorbea sau Calin Popescu Tariceanu, istorici, precum Dinu Giurascu, primarul Sorin Oprescu, etc.

Adica, de-a valma, taranisti, liberali, pesedisti, securisti si ce se mai gaseste.

Tot in aceste zile am avut ocazia sa auzim cum ca un redutabil candidat la presedintie, Crin Antonescu ar fi si el monarhist, si inca nu de ieri sau azi, ci dintotdeauna, un lucru care poate sa para bizar daca nu cumva usor ridicol.

Dupa cum era asisderea si pe vremea lui Milica si Victor, care nu s-au grabit defel sa intreprinda ceva pentru reinstaurarea monarhiei atunci cand sortii politicii le-au suras, in sfarsit.

Tema a parut uitata si ingropata. Mai sincera a fost interventia abrupta si excesiva a lui Traian Basescu care a reiterat in chip spontan niste consideratii discutabile in sine despre semnificatia unor gesturi si atitudini ale Regelui Mihai in perioada decaderii sale din functie.

Nu voi incerca sa glosez pe aceasta inepuizabila tema, deoarece ar fi inca o opinie care in mod cert nu ar aduce nici lumina, nici consens intr-o chestiune in care tendinta este sa judeci cu inima si nu cu scoarta.

Sau sa judeci cu prejudecata. La modul apodictic. In concluzii de tipul: monarhia este providentiala sau, dimpotriva, este o institutie care paraziteaza corpul social. Argumente se gasesc cu duiumul si pentru o asertiune si pentru cealalta. Exemple, de asemenea.

Desigur, monarhia are un parfum oarecum vetust. Ea contravine prin esenta ei de drept divin idealurilor inflacarate ale Revolutiei franceze, adoptate de majoritatea natiunilor moderne, privind egalitatea indivizilor ca origine si sanse. Dar nu tot ceea ce este vetust si traditional merita aruncat la lada de gunoi.

Adesea descoperim si validam in practica valori ale traditiei ce le consideram pe veci abandonate. Ca sa nu vorbim de faptul ca o seama de monarhii ofera exemple evidente de democratie si prosperitate in plina contemporaneitate. Controversa republica, monarhie are toate sansele de a fi o falsa problema. Si un spatiu al ipocriziei fara limite.

Sincer, nu cred in optiunea sau simpatiile monarhice a unor persoane emanate direct din mazga comunist-securista a perioadei trecute. Nici a celor care isi aduc aminte de aceasta tema atunci cand cred ca ea poate sa le ofere beneficii electorale.

A crede intr-o idee presupune sacrificii, nu beneficii. Ma gandesc in asemenea momente la versurile lui Eminescu: "Iar deasupra tuturora va vorbi vreun mititel/ Nu slavindu-te pe tine, lustruindu-se pe el".

Nu stiu daca reinstaurarea monarhiei ar fi solutia definitiva pentru a opri alunecarea la vale a Romaniei. Ma tem ca o monarhie de opereta, fara atributii de control si franare a derapajelor unui executiv iresponsabil ar fi exact ceea ce ar dori unii dintre cei care exalta acum ideea monarhica.

Iar o monarhie cu atributii executive ar fi intr-adevar ceva desuet si riscant in planul realitatilor nationale si europene. Desi am cumva nostalgia unui sef de stat care sa nu se termine in "-escu".

Oricum, nu cred ca romanii vor vota intr-un referendum aceasta solutie, chiar daca Antenele vor imbratisa si cu mai mult zel si oportunism aceasta tema. Pana atunci totul este doar "vanare de vant".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#monarhie solutie Romania, #republica sau monarhie, #Piata Regelui Mihai , #Casa Regala