Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 16:13
4341 citiri
Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri mari.

"Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de functionare a Casei Regale care urmareste cateva lucruri foarte importante. Casa regala a militat si in trecut, ma refer din 1990 pana incoace, pentru promovarea traditiilor istorice legate de suveranitatea si independenta Romaniei, pentru imaginea Romaniei, pentru promovarea unor personalitati si institutii si cred ca acest lucru trebuie sa continue si in perspectiva urmatoare pe temen lung. De aceea am facut aceasta initiativa legislativa", a spus Tariceanu.

Acesta a mentionat ca in proiect sunt detaliate toate actiunile care se urmaresc a fi derulate de Casa Regala si care vor trebui, pentru ca sunt in folosul statului roman, sa fie sustinute de statul roman.

"Stiu ca exista multe discutii in legatura cu bugetul care va fi utilizat, am vazut niste sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legatura cu realitatea. Ceea ce pot sa va spun este ca costurile acestea vor fi aprobate in fiecare an pe baza de proiecte de catre Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o suma minima, ele vor fi stabilite prin hotarare de Guvern", a adaugat presedintele Senatului.

In privinta costurilor, el a dat asigurari ca acestea nu vor fi mari.

"Costurile nu sunt de natura sa ne preocupe, avand in vedere ca partea administrativa va fi asigurata de un personal de maximum 20 de persoane. Dar sigur ca ele vor fi stabilite de Guvern, tot asa cum v-am spus si in functie de agenda de intalniri, de actiuni pe care Casa Regala le va propune si revine Guvernului sa aloce banii repsectivi", a punctat Tariceanu.

Intrebat despre alte beneficii, cum ar fi Palatul Elisabeta, presedintele Senatului a replicat: "N-as spune ca este un beneficiu, neaparat. Palatul Elisabeta in momentul de fata este in folosinta Casei Regale si propunerea noastra este ca in urmatorii 49 de ani sa fie mentinuta aceeasi situatie juridica: de folosinta".

Cristian Ghinea: Nu facem decat sa cream o noua institutie care sa fie controlata politic

Vicepresedintele USR Cristian Ghinea a declarat, luni, ca partidul din care face parte va formula o serie de amendamente la proiectul de lege privind statutul Casei Regale prin care sa elimine beneficiile materiale si subordonarea institutiei fata de politic, adaugand ca viitoarea sefa a Casei regale trebuie sa se gandeasca mai mult la public si la tara decat la intelegeri politice cu cei care guverneaza temporar Romania.

"Venim cu amendamente prin care sa eliminam beneficiile materiale si subordonarea Casei Regale politicului si daca aceste amendamente vor fi votate, vom vota si noi proiectul de lege. Cu alte cuvinte vrem sa alocam fonduri pentru educarea publicului in ideea de respect pentru monarhie, vrem sa eliminam beneficiile materiale ale Casei Regale si ale sefului Casei regale si atunci devine un proiect de lege respectabil in ideea de monarhie si nu un proiect de lege care nu face decat sa santajeze perpetuu Casa Regala astfel incat sa fie la bunul plac al politicienilor", a declarat Cristian Ghinea.

Vicepresedintele USR a explicat ca, prin initiativa legislativa propusa de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, Casa Regala devine o institutie banala a statului roman prinsa in bugetul de stat, dependenta de statul roman si prin alte bunuri, cum ar fi Palatul Elisabeta.

"Nu facem decat sa cream o noua institutie care sa fie controlata politic. Casa Regala ar trebui sa fie independenta de statul roman, autonoma, sa fie o voce legitima a publicului si pentru asta trebuie sa ramana independenta. Casa Regala devine subordonata politic prin acest proiect de lege. Cred ca viitoarea sefa a Casei Regale trebuie sa se gandeasca mai mult la public si la tara decat la intelegeri politice cu cei care guverneaza temporar Romania", a conchis Ghinea.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus, saptamana trecuta, la Parlament initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.

Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#statut Casa Regala Romania, #statut Casa Regala Tariceanu, #Ghinea statut Casa Regala, #USR statut Casa Regala , #Casa Regala