Ziare.com

Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 16:13

   

Statutul Casei Regale. Tariceanu: Bugetul va fi aprobat anual de Guvern. USR depune amendamente ca sa nu fie controlata politic
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri mari.

"Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de functionare a Casei Regale care urmareste cateva lucruri foarte importante. Casa regala a militat si in trecut, ma refer din 1990 pana incoace, pentru promovarea traditiilor istorice legate de suveranitatea si independenta Romaniei, pentru imaginea Romaniei, pentru promovarea unor personalitati si institutii si cred ca acest lucru trebuie sa continue si in perspectiva urmatoare pe temen lung. De aceea am facut aceasta initiativa legislativa", a spus Tariceanu.

Acesta a mentionat ca in proiect sunt detaliate toate actiunile care se urmaresc a fi derulate de Casa Regala si care vor trebui, pentru ca sunt in folosul statului roman, sa fie sustinute de statul roman.

"Stiu ca exista multe discutii in legatura cu bugetul care va fi utilizat, am vazut niste sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legatura cu realitatea. Ceea ce pot sa va spun este ca costurile acestea vor fi aprobate in fiecare an pe baza de proiecte de catre Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o suma minima, ele vor fi stabilite prin hotarare de Guvern", a adaugat presedintele Senatului.

In privinta costurilor, el a dat asigurari ca acestea nu vor fi mari.

"Costurile nu sunt de natura sa ne preocupe, avand in vedere ca partea administrativa va fi asigurata de un personal de maximum 20 de persoane. Dar sigur ca ele vor fi stabilite de Guvern, tot asa cum v-am spus si in functie de agenda de intalniri, de actiuni pe care Casa Regala le va propune si revine Guvernului sa aloce banii repsectivi", a punctat Tariceanu.

Intrebat despre alte beneficii, cum ar fi Palatul Elisabeta, presedintele Senatului a replicat: "N-as spune ca este un beneficiu, neaparat. Palatul Elisabeta in momentul de fata este in folosinta Casei Regale si propunerea noastra este ca in urmatorii 49 de ani sa fie mentinuta aceeasi situatie juridica: de folosinta".

Cristian Ghinea: Nu facem decat sa cream o noua institutie care sa fie controlata politic

Vicepresedintele USR Cristian Ghinea a declarat, luni, ca partidul din care face parte va formula o serie de amendamente la proiectul de lege privind statutul Casei Regale prin care sa elimine beneficiile materiale si subordonarea institutiei fata de politic, adaugand ca viitoarea sefa a Casei regale trebuie sa se gandeasca mai mult la public si la tara decat la intelegeri politice cu cei care guverneaza temporar Romania.

"Venim cu amendamente prin care sa eliminam beneficiile materiale si subordonarea Casei Regale politicului si daca aceste amendamente vor fi votate, vom vota si noi proiectul de lege. Cu alte cuvinte vrem sa alocam fonduri pentru educarea publicului in ideea de respect pentru monarhie, vrem sa eliminam beneficiile materiale ale Casei Regale si ale sefului Casei regale si atunci devine un proiect de lege respectabil in ideea de monarhie si nu un proiect de lege care nu face decat sa santajeze perpetuu Casa Regala astfel incat sa fie la bunul plac al politicienilor", a declarat Cristian Ghinea.

Vicepresedintele USR a explicat ca, prin initiativa legislativa propusa de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, Casa Regala devine o institutie banala a statului roman prinsa in bugetul de stat, dependenta de statul roman si prin alte bunuri, cum ar fi Palatul Elisabeta.

"Nu facem decat sa cream o noua institutie care sa fie controlata politic. Casa Regala ar trebui sa fie independenta de statul roman, autonoma, sa fie o voce legitima a publicului si pentru asta trebuie sa ramana independenta. Casa Regala devine subordonata politic prin acest proiect de lege. Cred ca viitoarea sefa a Casei Regale trebuie sa se gandeasca mai mult la public si la tara decat la intelegeri politice cu cei care guverneaza temporar Romania", a conchis Ghinea.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus, saptamana trecuta, la Parlament initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.

Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2544 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din pacate, odata cu disparitia MS Regele Mihai, nu mai exista nici

un fel de Casa Regala !
Printesa Margareta este custodele coroanei. Adica un fel de paznic de muzeu. Ar putea pur si simplu sa incredinteze aceasta coroana unui muzeu.
Cheltuielile de milioane de euro "aprobate" de cancerul rosu nu au nici o justificare legala.

Si chiar daca cuplul margareta-duda procreaza un urmas, acesta nu poate fi mostenitorul nici unui tron. Cel mult mostenitorul averii personale a familiei regale.

In Romania nu mai exista monarhie din anul 1947. Ca a fost bine sau rau, ca a tradat regele sau din contra, a scurtat agonial razboiului, nu este acum in discutie.

Ii doresc cat mai multe zile bune MS Regelui Mihai. Ceea ce este atat omeneste cat si crestineste.
Dar ar trebui sa incetam sa ne preocupam de bunastarea "casei regale" si sa ne procupam de nivelul de viata romanesc, unul dintre cele mai modeste din Europa! Cu 20 milioane pe an, am putea renova multe spitale si scoli, am putea importa medicamente urgente sau plati burse de merit celor mai buni elevi sau studenti.

 

Se pare ca o mare parte

a populatiei Romaniei a fost grav afectata dupa ultima eclipsa de luna.Ce e ala Statut al Casei regale cand regele a abdicat,si Constitutia spune clar ca Romania este...REPUBLICA.Cine isi permite,la ma refer la politrucii care conduc tara,sa produca ilegalitati in bugetul de stat,buget in care nu este stipulata prin Legea Bugetului de stat o asemenea pozitie de finantare.Ce facem daca vin si urmasii lui Cuza,ca si ala a fost abdicat, si cer si ei bani moaca pentru finantarea...Casei Domnitorului.Ce politruc doreste sa-i finateze pe Duda si pe nevasta-sa sa o faca din buzunarul lui.Dupa cunostintele mele regele a abdicat si a plecat in Europa occidentala si nu in Rusia siberiana.Si pe timpurile alea,ca si astazi Europa era impanzita de case regale,legale,cu care el era inrudit si surpriza totala,nu l-au primit nici unii sa locuiasca moaca,ca o ruda saraca,prin vreun castel nelocuit.Eu cam cred ca regele a fost oaia neagra a regalistilor occidentali si s-a cam dat cu rusii,ca altfel nu se explica atitudinea verisoarei Lisaveta a Marii Britanii.
Taricene,sa-ti vinzi motocicleta personala si sa finatezi pe Duda,ca banii bugetului trebuie sa mearga in sanatate si educatie.

 

DDC 0525(1)

O asemenea initiativa care apare in contextul de acum, atit al unui parlament condus de infractori, cit si al unei familii regale in plin scandal(succesiune, legitimitate, avere etc.), scandal in care exista acuzatii extrem de grave, face ca o asemenea lege sa fie inoportuna si sa contravina interesului national. Romania este oricum in plin scandal politico-economic si nu mai avem nevoie de inca unul care sa aglomereze agenda publica. Contextul social-politic intern si international nu permite derapaje in ce priveste o traiectorie bine definita/clara a statului roman. Datele problemei s-au schimbat radical de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial pina in 1990 si cu atit mai mult, pina in prezent. Familiile regale nu mai reprezinta ce reprezentau cindva, tinuta si moralitatea degradindu-se in timp, lucru care se vede foarte bine. Argumentele referitoare la traditie, moralitate si demnitate, la neimplicarea politica etc., in conditiile actuale nu mai pot fi invocate. Prin urmare motivatia care ar sta la baza unei asemenea initiative este greu sau mai degraba imposibil de sustinut cu argumente care sa fie solide.

In decursul timpului generatiile s-au schimbat si atit noile generatii, cit si forma pe care o are democratia acum (cu aspectele sale pozitive si negative existente intr-o tara macinata de coruptie) impun exigente stricte si mari. La fel si chestiunile care tin de eficienta cheltuirii banului public. Istoria evolueaza si contextele istorice odata cu ea. Nu este posibila si admisibila o invocarea traditiei fara a se tine cont toate celelalte aspecte (care includ si realitatile existente acum), avind in vedere perioada lunga de timp care s-a scurs din 1947 pina in prezent, sirul evenimentelor istorice care au avut loc de atunci pina acum si atitudinile/pozitiile nesigure si lipsite de continuitate, fermitate si moralitate/demnitate ale membrilor casei regale.

Propunerea venind de la Tariceanu si Dragnea in conditiile actualelor scandaluri care ii privesc pe cei doi si parlamentul, ridica si ea semne de intrebare. Daca dinsii erau regalisti, puteau sa aiba asemenea initiative de zeci de ani si nu doar de cind sint implicati in scandaluri de coruptie. Aparitia unei asemenea initiative in acest moment, nu va clarifica in nici un caz lucrurile, ci va ridica mai multe intrebari asupra legitimitatii, moralitatii si intereselor care stau in spatele acesteia. De notat este si faptul ca in ultima perioada atit parlamentul, cit si guvernul, au venit si vin cu numeroase initiative legislative, adoptate sau nu(dupa ample scandaluri), care provoaca nemultumire publica si care contravin interesului national si securitatii nationale.

Nu neaga nimeni meritele istorice ale casei regale a Romaniei. Casa regala a fost si va ramine parte a istoriei Romaniei.

vicepresedintele USR...

trebuie sa stie cata vreme casa regala primeste bani de la stat nu este independenta.
sa se autofinantzeze si atunci are independentza si o voce.
nu potzi musca mana care te hraneste.

 

Se pare ca nu ati

prea inteles ce doreste ...salvamarul.Sa se dea banii din bugetul national ongeurilor,nu spunem care ca e secret-adica le stie toata lumea,ca acestea sa sustina Casa Duda.

"USR depune amendamente ca sa nu fie controlata

politic."

In lumea moderna, tarile cele mai avansate economic si stabile politic sunt cele cu sistem monarhic constitutional (monarhii controlate; carevasazica dinastiile nu conduc discretionar) - Anglia, Japonia, Suedia, Danemarca, Olanda sunt exemple edificatoare.

USR-ul desigur ca se afla in stadiul de infantilism politic - daca nu vrea sa participe la controlul Casei Regale, ......la perfectionarea contiuna a Statutelor Casei Regale la "controlul" (colucrarea cu toate partidele din spectrul politic parlamentar si cetateni individuali, si organizatii cetatenesti, etc. la perfectionarea acestui minunat instrument al supravietuirii statului natiune care mai este inca 'legal' international),
sa nu o faca. Nimeni, absolut nimeni, nu obliga USR-ul penibil sa "controleze" monarhia. Dar nici sa se erijeze ca propriile obiective politice sa devina lege pentru ceilalti, cetatenii "neuderisti". Ai ceva de raspuns Alexandrescule, Nicusor Dane, Clotiled, etc.?

Corect, "batrane" !

"....nu potzi musca mana care te hraneste."

Dupa ce El Caudillo s-a savarsit din viata, monarhul a revenit cu acordul socialistilor, inclusiv al comunistilor.

Monarhul este al tuturor cetatenilor (subiectilor), "indiferent de rasa, stare sociala, aderenta politica, varsta, gen, etc.

Monarhia nu este "producatoare", ea nu se poate intretine singura ca doar nu este "lucrativa", este o entitate 'non-profit'. Nici nu are resurse pentru secule asa cum ar avea o fundatie. Romania nu a fost un imperiu vreodata din care regalitatea ar fi tras averi fabuloase.
Tariceanu este un om politic cu viziune, cu cel mai echilibrat si elegant discurs. Tariceanu este una dintre putinele valori politice ale Romaniei - este "cel mai rasarit" dintre mana de politicieni palizi pe care aceasta tara ii are.

Deleanu.

Monarhia "entitate".Da,dar nu non-profit.Uita-te doar la ce a recuperat.
Rege nu mai are Romania.Dece ar intretine (si inca cum)o asa zisa casa regala.
Mai vezi si dece sunt in stare.Sa vezi ce urmeaza dupa ce "pleaca" fostul rege.Ce poate iesi dintr-o margareta si o duda?.

DDC 0525(2)

Asemenea legislatie nu este acceptabila sub nici o forma si pentru nici un motiv, in situatia de acum, contravenind interesului public si sigurantei nationale(vezi politicile graduale care privesc schimbarea formei de guvernamint).

Casa?.

Romania are Casa Republicana.
Poate cat a trait si traieste FOSTUL rege,ar fi o explicatie.
Dupa?.Ce drepturi au "printesele" care habar nu au de Romania,sa fie finantate pe bani publici.
Uitati-va la recentele mizerii ce au provocat,la felul imoral si inuman in care procedeaza acum cand fostul rege e pe duca!.

 

De ce a avut succes monarhia in Anglia ?

De ce Franta a ramas de caruta in competitia cu
Anglia ?
Civilizatia, dominatia, limba, obiceiurile britanice au cucerit planeta intr-o cavalcada de neoprit.....pentru ca monarhia - osatura puterii politice ....a fost "controlata politic". Toate partidele politice, persoanle, personalitatile politice sociale, culturale stiintifice au contribuit la consolidarea, sprijinul in orice forma a monarhului, monarhiei. Au controlat si au respectat monarhia totodata.

Deleanu.

E mult de cand monarhia britanica nu prea mai are ceva de zis in afacerile britanice.Cam de la Victoria incoace,sau poate de la "Magna Carta".

Vedeti?

Orice referendum pe aceastā temā ar pica la votul popular. De ce se incāpātaneazā guvernele (de toate culorile) sā sustinā o anomalie? Au ceva de castigat sau le impune "cineva" ??

 

Multi dintre romani mai judeca cu acele cereble

spalate de guvernantii de dupa 1947 - incepand cu regimul Dr. Petru Graoza si farsind cu cel al societatii socialiste multilateral dezvoltate.

A curs timp suficent, vreme de 27 de ani sa reinvatam istorie si sa intelegem valoarea impulsului de patriotism si mandrie pe care regalitatea o poate aduce romanilor contemprani si ai celor viitori. Monarhia simbolul viu al traditiilor, increderii, identitatii neamului.

ce limbaj de lamn ai mai draga

cred c-ai pupat si-n anii de aur de-ai rupt
vezi ca armata germana se pregateste de ruperea uniunii, io zic sa-ncepi d-acum cu pupatul la urmatorii
cine stie la ce dosuri inalte si functii inalte ajungi, ca shandramaua stalinista regele
https://www.rt.com/news/409085-germany-leak-predicts-eu-collapse/


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor