O imitatie a Coroanei de otel va fi folosita la inmormantarea regelui Mihai. Iata de ce

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 11:09
13131 citiri
O imitatie a Coroanei de otel va fi folosita la inmormantarea regelui Mihai. Iata de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

In timpul funeraliilor regelui Mihai nu va fi folosita coroana de otel purtata pentru prima oara de Carol I, ci o imitatie a acesteia, aflata in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR).

Motivul tine de birocratie, spune directorul institutiei Ernest Oberlander-Tarnoveanu. Chiar daca cele doua coroane sunt identice, parte dintre istorici apreciaza ca avem motive de dezamagire. Mihai insusi a purtat coroana originala, in urma cu 77 de ani.

Coroana originala a fost confectionata pentru principele Carol I din otelul unuia dintre tunurile turcesti capturate de romani la Plevna, in timpul razboiului de independenta din 1877. Carol I alesese otelul in loc de aur pentru a evidentia curajul soldatilor romani. Obiectul cu valoare simbolica face parte de 47 de ani din tezaurul administrat de MNIR.

Directorul institutiei Ernest Oberlander-Tarnoveanu spune ca nici macar nu a cerut cineva utilizarea coroanei de otel originale la funeraliile regelui Mihai.

"Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele (...) sa fie folosite doar pentru doua scopuri: scopul expozitional si de cercetare si pentru investigatii fizico-chimice sau de alta natura. Deci pentru orice alta utilizare, recuzita sau in alte scopuri legea este foarte clara. Nu exista o asemenea posibilitate.

Mai mult decat atat, patrimoniul muzeal clasat nu poate iesi din sediul institutiei decat printr-un aviz al Comisiilor nationale a Muzeelor si Colectiilor si printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Si, de asemenea, obiectul trebuie sa fie asigurat. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita. Legea nu permite si nici nu s-a facut nici un demers in acest sens", a spus directorul MNIR.

Ernest Oberlander-Tarnoveanu a mai spus ca doar cine nu stie cat de sensibile sunt aceste obiecte poate crede ca s-ar putea face exceptii. Pentru prevenirea unor accidente s-a decis in schimb folosirea unei replici fidele a coroanei de otel care se afla tot in patrimoniul MNIR.

Istoricul Diana Mandache a precizat insa pentru Digi 24.ro ca este dezamagita de folosirea acestei replici a coroanei.

"Este executata de un sculptor din Campina. In '97, deci cu 20 de ani in urma. Cam in aceeasi perioada, in care, dupa ce Conventia Democratica castigasera alegerile si Emil Constantinescu era presedinte, Guvernul Ciorbea ii restituia cetatenia (regelui Mihai - n.r.). Din punctul meu de vedere, coroana de otel care este un simbol al regalitatii, ar trebui sa stea in mod corect alaturi de rege. Macar acest lucru, in semn de omagiu", a spus Diana Mandache.

Regele Mihai a purtat coroana originala de otel pe data de 6 septembrie 1940, la incoronarea sa de la Catedrala Patriarhala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#coroana de otel regele Mihai, #inmormantarea regele Mihai coroana, #regele Mihai coroana tezaur replica , #inmormantare