Parlamentul l-a comemorat pe regele Mihai. Principesa Margareta: Romanii l-au privit ca pe un far luminos

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 16:03
10470 citiri
Parlamentul l-a comemorat pe regele Mihai. Principesa Margareta: Romanii l-au privit ca pe un far luminos
Foto: Arhiva Hepta.ro

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, luni, intr-o sedinta solemna comuna pentru comemorarea regelui Mihai. Au participat presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, custodele Coroanei regale, si patriarhul Daniel.

De asemenea, au fost prezenti premierul Mihai Tudose, ministrii, precum si parlamentari si ministri din Republica Moldova. La sedinta solemna comuna au mai participat fostii presedinti ai Romaniei, mai putin Ion Iliescu, reprezentanti ai Academiei Romane, parlamentari si ministri din Republica Moldova si corpul diplomatic acreditat la Bucuresti.

In discursul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca, desi a domnit in urma cu peste 70 de ani, principiile regelui Mihai nu apartin trecutului, ci, dimpotriva, sunt mai actuale ca niciodata.

Seful statului a mai spus ca regele Mihai a fost un monarh constitutional care a aparat domnia legii, drepturile si libertatile individuale, a militat pentru institutii solide si pentru ca regulile sa fie durabile, asumate si respectate.

"In lungul sau exil, regele a simbolizat speranta unei Romanii renascute si libere, la care romanii nu au incetat sa aspire. Dupa caderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate sa intre in tara si sa se reculeaga la mormintele ilustrilor sai inaintasi. Acestor actiuni disperate si absurde le-a opus demnitatea si taria caracterului sau", a subliniat Iohannis.

La randul sau, custodele Coroanei, Principesa Margareta, a afirmat ca va continua sa serveasca interesele fundamentale ale Romaniei cu aceleasi valori si principii ca ale tatalui sau.

Totodata, a afirmat ea, Coroana va continua sa faca tot ce este posibil, alaturi de institutiile fundamentale ale statului, pentru progresul tarii, in cadrul UE si al NATO.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii din Parlament:

16:03 - Sedinta solemna s-a incheiat cu un fragment din Poema Romana a lui George Enescu.

15:55 - A luat cuvantul Cristian Hera, vicepresedinte al Academiei Romane.

15:43 - A luat cuvantul patriarhul Daniel

- Omagiem azi personalitatea luminoasa a regelui Mihai I, pentru marile virtuti care l-au calauzit de-a lungul intregii vieti - credinta in Dumnezeu, iubirea fata de popor, rabdarea in suferinta, puterea de a-i ierta pe cei ostili.

- S-a bucurat de educatia duhovniceasa a mamei sale. Regele avea sa marturiseasca (sic!) ca de la mama sa a deprins obiceiul de a se ruga des, de a se spovedi.

- Abdicarea si plecarea regelui in exil a fost o lovitura pentru Romania si pentru Biserica.

- In exil, credinta l-a ajutat sa treaca usor peste toate nedreptatile. Desi departe de casa, a continuat sa frecventeze Biserica Ortodoxa.

- Ultimii sai ani de viata s-au identificat cu viata calugareasca. A trait cu discretie, dar cu intensitate credinta sa. Aceasta credinta l-a ajutat sa fie statornic in iubirea sa fata de tara si familie.

- Regele Mihai era respectuos fata de alte culte religioase. Va ramane in memoria noastra o faclie de inviere in vremuri de rascruce.

15:38 - A luat cuvantul custodele Coroanei, principesa Margareta.

- Solemnitatea la care participam aduce omagiu regelui nostru, atat de iubit de poporul roman si admirat de intreaga lume.

- Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra, am pierdut un tata. Bunatatea tatalui meu a invins toate nedreptatile secolului trecut.

- Chiar atunci cand a fost departe de tara, romanii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului roman.

- Incepe un nou timp al Casei Regale. Cu aceleasi valori si principii ca ale tatalui meu, voi continua sa servesc interesele fundamentale ale Romaniei. Ca si regele Mihai, voi inchina munca mea tuturor romanilor.

- Tarile lumii au nevoie sa cunoasca ce a realizat Romania inainte si dupa cadarea comunismului. Privind in urma, putem sa fim mandri de progresele natiunii noastre.

- In inima parintilor mei a existat intotdeauna un maine. Cu gandul la acel maine, va multumesc pentru ziua de azi. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

15:34 - A luat cuvantul premierul Mihai Tudose

- Este o onoare astazi sa fiu alaturi de dumneavoastra pentru a-l evoca pe regele Mihai. Ramane ca un aparator al intereselor autentice ale Romaniei.

- A putut ierta cu noblete toate nedreptatile.

- Dragi romani, regele Mihai ramane in istorie si ii ramanem datori.

- Sunt convins ca personalitatea sa va continua sa inspire romanii.

- Dumnezeu sa il ierte!

15:29 - A luat cuvantul presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea

- A murit un om demn si curajos.

- Regele a preluat coroana cand democratia devenise un simplu cuvant. Cu o tara grav ciuntita, regele a reusit ceea ce putini au reusit - sa schimbe soarta tarii. A fost capabil sa se ridice la inaltimea tarii.

- A fost capabil sa sacrifice coroana, pentru a salva viata oamenilor.

- In exil a fost un promotor al democratiei.

- Dupa 1989, contributia sa si a familiei regale la integrarea in NATO si UE a fost semnificativa, chiar daca in traditia discretiei. Pana in ultima clipa a luptat pentru tara lui.

- Dumnezeu sa il odihneasca!

15:24- A luat cuvantul presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu

- Este a treia oara cand regele Mihai este prezent in Parlamentul Romaniei. De obicei, regii deschid in fiecare an lucrarile Parlamentului.

- Acum el este prezent in gandul nostru, in credinta noastra in democratie. De aceasta data, regele Mihai nu va mai parasi Parlamentul. Va ramane vesnic in memoria noastra.

- Nu i-a fost dat regelui sa poarte in imprejurari oficiale coroana de otel a Romaniei si nici sa stea pe tron.

- Am insa convingerea ca regele poarta acum pe frunte in imparatia Cerului cununa celor drepti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

15:15 - A luat cuvantul presedintele Klaus Iohannis

- Excelente, altelelor, doamnelor si domnilor parlamentari, onoram azi, cu profund respect, memoria unei personalitati a istoriei noastre, regele Mihai. Loial patriei, el a purtat pe umeri domnia in momente foarte dificile ale istoriei noastre.

- Obligat sa infrunte tirania prin actul din 23 august 1944, a servit cauza libertatii si democratiei. A servit cauza libertatii si democratiei, apoi a dovedit curaj si simt al datoriei. Destinul sau tragic se confunda cu destinul din veacul trecut al poporului roman.

- In lungul sau exil a simbolizat speranta unei Romanii libere si renascute. A fost oprit cu brutalitate sa intre in tara si sa se reculeaga la mormantul ilustrilor sai inaintasi.

- Desi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu apartin trecutului, ci sunt mai actuale ca niciodata. A fost un monarh constitutional care a aparat domnia legii, a militat pentru institutii solide si pentru ca regulile sa fie durabile, asumate si respectate.

- Vom sustine orice om politic, spunea el in urma 17 ani, indiferent de inclinatia ideologica, cata vreme ramane angajat in respectarea drepturilor omului, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor.

- A facut tot ce i-a stat in putinta in exil pentru reinnodarea legaturilor Romaniei cu democratiile occidentale.

- E datoria noastra sa aparam mostenirea regelui Mihai. Avem datoria sa asiguram o Romanie stabila, demna si respectata in lume, prospera si puternica, cu un stat de drept solid, o Romanie in care viata publica sa fie dominata de responsabilitate, decenta si competenta, o Romanie mai puternica si mai unita pe care suntem cu totii chemati sa o desavarsim.

- Fie ca amintirea regelui Mihai sa ramana vesnica in inimile noastre.

Foto: Presedintia Romaniei

15:12 - Principesele Maria si Margareta sunt cu ochii in lacrimi.

15:10 - S-a pastrat un moment de reculegere, iar acum este difuzat discursul sustinut de regele Mihai in 25 octombrie 2011 in fata plenului reunit la celor doua Camere ale Parlementului.

15:07 - Se intoneaza imnul Romaniei.

Foto: captura video Privesc.eu

15:05 - La sedinta solemna participa fostii sefi de stat Traian Basescu si Emil Constantinescu. Ion Iliescu nu este insa prezent, invocand probleme de sanatate.

15:03 - Premierul Mihai Tudose a venit si el la Parlament.

14:58 - A sosit si presedintele Klaus Iohannis. Seful statului a fost intampinat de presedintii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, si de catre principesa Margareta. Cei patru se indreapta catre sala de plen.

Foto: Digi 24 TV

14:40 - Principesa Margareta si Radu Duda au ajuns si ei la Parlament.

14:37 - Au inceput sa ajunga la Parlament si consilieri ai presedintelui Iohannis. Dintre acestia au fost vazuti Elena Simina Tanasescu si Ion Oprisor.

14:33 - La Parlament a ajuns patriarhul Daniel.

--- Mihai, ultimul rege al Romaniei ---

Regele Mihai - care implinise 96 de ani in 25 octombrie - a incetat din viata in 5 decembrie, la resedinta sa din Elvetia.

Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui va fi adus in tara miercuri, 13 decembrie. Inmormantarea va avea loc sambata, 16 decembrie, la noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges, unde sicriul cu trupul neinsufletit va fi transportat, de la Bucuresti, cu Trenul Regal.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#regele Mihai sedinta solemna Parlament, #discurs Iohannis Margareta moarte rege Mihai , #murit
Comentarii
Poza Zizin
Zizin
rank 1
In semn de respect trebuiau invitati si #rezistentii care latra