Romania este in doliu national, timp de trei zile, in memoria regelui Mihai

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 06:52
5376 citiri
Romania este in doliu national, timp de trei zile, in memoria regelui Mihai
Foto: Foto: Arhiva Facebook/Casa Regala a Romaniei

In Romania este doliu national pentru trei zile, incepand de astazi, in memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale este depus, de miercuri seara, la Palatul Regal, in Sala Tronului, unde va ramane pana sambata, cand va avea loc inmormantarea.

Printr-o hotarare adoptata saptamana trecuta, Guvernul a stabilit doliu national in zilele de 14, 15 si 16 decembrie, in memoria regelui Mihai.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern. Actul normativ mai stabileste ca, in zilele de doliu national, institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile nationale de radio si televiziune, dar si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul, iar toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru zilele de doliu sunt amanate.

Dupa Revolutie, in Romania au mai fost declarate zile de doliu national:

  • in 12 ianuarie 1990, in memoria victimelor Revolutiei,
  • in 14 septembrie 2001, dupa atentatele din SUA din 11 septembrie,
  • in 14 martie 2004, dupa atentatul de la Madrid din 11 martie in care au murit si 11 romani,
  • in 8 aprilie 2005, dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea,
  • in 3 august 2007, pentru funeraliile Patriarhului Teoctist,
  • in 18 aprilie 2010, in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei Lech Kaczynski si numerosi oficiali polonezi,
  • in 26 iunie 2013, dupa accidentul de autocar din Muntenegru in care au murit 18 romani,
  • in 31 octombrie - 2 noiembrie 2015, in memoria victimelor incendiului din Clubul "Colectiv",
  • in 13 august 2016, cand au avut loc loc funeraliile Reginei Ana,
  • in 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia in care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetateni romani.

Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus in tara miercuri, la ora 11.00, cu o aeronava militara care a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda, unde a avut loc o slujba religioasa. De la aeroport, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale a fost transportat la Castelul Peles, unde a ramas pentru cateva ore, apoi a fost adus la Bucuresti si asezat in Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va ramane pana sambata, ziua in care va avea loc inmormantarea, la noua catedrala Episcopala de la Curtea de Arges.

Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Majestatii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, intre ora 08.00 si ora 22.00 si vineri, 15 decembrie, intre ora 08.00 si ora 22.00. Intrarea este libera.

Presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Mihai Tudose s-au recules la catafalcul regelui Mihai, la Sinaia, au depus coroane de flori si au scris in cartea de condoleante deschisa la Castelul Peles.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucuresti la Curtea de Arges.

La funeraliile regelui Mihai sunt asteptati, sambata, intre altii, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, printul Charles al Marii Britanii si zeci de reprezentanti ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este asteptat si regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tanar monarh european in exercitiu, precum si Printul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Regele Mihai - care implinise 96 de ani pe 25 octombrie - a incetat din viata pe 5 decembrie, la resedinta sa din Elvetia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#doliu national rege Mihai , #murit