Tariceanu: De aceasta data, Mihai al Romaniei nu va mai parasi Parlamentul

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 16:42
5202 citiri
Tariceanu: De aceasta data, Mihai al Romaniei nu va mai parasi Parlamentul
Foto: Arhiva Facebook/Casa Regala a Romaniei

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, in sedinta solemna a Senatului si a Camerei Deputatilor pentru omagierea regelui Mihai I al Romaniei, ca suveranul va ramane in memoria romanilor un reper moral de neclintit, un indemn permanent la curaj si la tarie de caracter.

"Astazi, pentru a treia oara in istorie, regele este din nou in Parlamentul Romaniei, alaturi de noi si in mijlocul nostru. Este prezent in gandul nostru, in credinta noastra in democratie, in sperantele pe care ni le punem in viitorul natiunii noastre. De aceasta data, Mihai al Romaniei nu va mai parasi Parlamentul, ci va ramane pentru totdeauna in memoria noastra, ca o sursa de inspiratie, ca un reper moral de neclintit, ca un indemn permanent la curaj si la tarie de caracter.

Nu i-a fost dat regelui Mihai sa poarte in imprejurari oficiale Coroana de Otel a Romaniei si nici sa stea pe tronul regal intr-o ceremonie solemna. Am insa convingerea ca regele poarta acum pe frunte in imparatia Cerului cununa celor drepti, dupa cum am convingerea ca aici, pe pamant romanesc, memoria noastra colectiva va fi de acum inainte tronul pe care Mihai I al Romaniei va ramane pururi asezat", a spus Calin Popescu Tariceanu.

"Constatarea este surprinzatoare pentru un monarh constitutional, a carui autoritate a izvorat din vointa nationala exprimata in Parlament. De obicei, si asa s-a intamplat si la noi in trecut vreme de multe decenii, regii deschid in fiecare an lucrarile Parlamentului si adreseaza acestuia un mesaj al tronului ce cuprinde Programul Guvernului pentru urmatorul an.

O istorie vitrega si violenta nu i-a ingaduit regelui Mihai sa-si indeplineasca aceasta atributie constitutionala", a adaugat presedintele Senatului.

Tariceanu a aratat ca regele a venit pentru intaia data in Parlament la inceputul iernii anului 1946, pentru a deschide lucrarile Legislativului ales pe 19 noiembrie. "Incepea atunci un anotimp istoric aspru, care a durat patru decenii. Alegerile, oricat de controversat le-a fost rezultatul, fusesera facute posibile datorita actului de curaj al regelui de la 23 august 1944.

In acord cu partidele politice si bucurandu-se de loialitatea armatei, regele Mihai I a pus atunci capat, cu o indrazneala ce i-a atras admiratia intregii lumi libere, regimului politic autoritar ce tarase Romania intr-un razboi absurd impotriva democratiilor liberale.

Speranta care a mobilizat atunci energia regelui a fost aceea ca Romania va deveni ea insasi, dupa inlaturarea dictaturii, o democratie liberala, o tara de cetateni liberi si egali.

Din pacate, nu a fost sa fie asa. Ocupatia straina, tradarea unei parti a elitelor, o propaganda ipocrita si un aparat represiv nemilos au impins curand Romania intr-o alta dictatura, au dus tara in zodia totalitarismului. Paradoxul amar face ca Parlamentul ales in 1946, datorita capacitatii regelui de a aduna in jurul sau si al principiilor democratice toate fortele vii ale natiunii, sa fie cel care a luat act de abdicarea regelui si, ulterior, a proclamat republica.

O republica populara, apoi socialista, in care valorile republicane ale libertatii, egalitatii si fraternitatii nu au avut insa curs", a adaugat Tariceanu.

El a mai spus ca este mandru ca, impreuna cu fostul senator Puiu Hosotti, a initiat invitarea regelui pe 25 octombrie 2011 in Parlament, "forul reprezentativ suprem al natiunii".

"Regele a rostit cu acel prilej un memorabil discurs, aducand in vremea noastra valorile democratice pe care le-a intrupat in 1944. Nu a fost insa un discurs retrospectiv, ci, din nou, un manifest al sperantei, o marturie a credintei nestramutate a regelui in virtutile si in destinul poporului roman", a mai spus al doilea om in stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rege Mihai mort , #murit