A vorbit regele. Asa, si? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 19:54
14335 citiri
A vorbit regele. Asa, si? (Opinii)

Regele Mihai a vorbit natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Parafrazand o marlanie, a transmis un mesaj care a spus ce? Cand toti analistii patriei lesina transfigurati de admiratie in urma discursului fostului suveran, perceptiile se banalizeaza.

Am auzit cum nici nu apucase bine regele sa isi incheie mesajul ca deja comisarii reinstaurarii monarhiei decretau discursul ca fiind epocal, magnific, un unicat, o sinteza a natiunii romane.

Impinsi de dorinta de a lovi in Traian Basescu putini sunt cei care au fost in mod onest patrunsi de cuvintele regelui Mihai. Cu atat mai mult cu cat, pentru a nu fi percepute ca o banalitate infioratoare de manual, ele ar fi trebuit sa fie privite prin prisma simbolului istoric pe care il reprezinta regele. Nefiind un orator innascut si avand o varsta respectabila, mesajul fostului suveran a patruns in inimile romanilor, daca a facut-o, datorita contextului istoric extrem de dificil pe care il traim.

Am dubii ca discursul a trecut dincolo de cateva constiinte rasfirate ici si colo in tara. Poate sa fi emotionat mai mult prin fragilitatea varstei, poate prin blandetea privirii sau tonul cald. Prin optimism si increderea pe care o da figura unui personaj a carui anvergura istorica ii depaseste atat de mult prezentul. Dincolo de astea, nu cred ca discursul regelui va fi produs vreo unda de soc romanilor.

Cu cat simt ca nu inteleg mai mult, cu atat se incapataneaza analistele si comentatorii sa inventeze cuvinte si idei la superlativ. Pentru ei, doar asa se poate vorbi despre rege, astazi, daca tot e sa subliniem cat de deplasat e presedintele.

Nu stiu daca toate injuriile presedintelui la adresa regelui Mihai din ultima jumatate de an vin in urma descoperirii cu adevarat a unui grup conspirationist, de inspiratie monarhista, care sa comploteze impotriva republicii si presedintelui, pregatind marea debarcare de la Cotroceni. Desi, privind la amploarea epocala pe care au capatat-o vizita si discursul regelui din Parlament la Antena 3, ai fi tentat mai mai sa dai crezare oricarui scenariu paranoic.

Habar n-am daca Felix Voiculescu se pregateste sau nu sa adune Constituanta ca sa reinstaureze monarhia si sa-l trimita, in sfarsit, pe Traian Basescu acasa. Nu stiu nici daca regele a ajuns sa fie controlat de un grup de influenta din jurul sau. Si astfel s-a lasat ispitit sa vorbeasca in Parlamentul Romaniei.

Stiu sigur insa ca Emil Boc, Roberta Anastase si alti lideri importanti ai statului, indiferent cum sunt ei, au refuzat sa fie prezenti la discursul regelui Mihai din Parlament.

Ei au urmat astfel, cu sfintenie, semnalul trasat de la Cotroceni. Atacurile presedintelui nu au facut decat sa dea o si mai mare gravitate cuvintelor pe care fostul suveran le-a rostit in plen. Fara atacurile desantate ale lui Traian Basescu din ultimele luni, mesajul regelui Mihai de astazi nu ar fi avut atata greutate. Fara ele, poate nici nu ar fi avut loc.

Regele a castigat lupta cu istoria. Presedintele face eforturi disperate sa nu o piarda rusinos.

Intre ei, ar trebui sa incercam sa ne gasim si noi locul. Sa avem curajul sa stim ce vrem. Si sa alegem stiind ce dorim. Poate abia atunci vom intelege despre ce a vorbit regele in Parlament.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#regele mihai discurs parlament, #Basescu discurs rege, #Basescu Boc regele Mihai , #Parlament