Cine l-a confiscat pe regele Mihai

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 18:39
5781 citiri
Cine l-a confiscat pe regele Mihai
Foto: adevarul.ro

Cat de ironica poate fi urmatoarea situatie? - presedintele, care nu a ratat nicio ocazie sa-l jigneasca pe fostul suveran, invita PNTCD la Cotroceni in speranta, deloc improbabila, ca intr-un viitor apropiat partidul ar putea ajuta PDL sa formeze o noua majoritate. Cu sau fara Miscarea Populara. Cu Pavelescu sau Ciorbea in frunte, ca oricum nu mai stie nimeni cine conduce ramasitele istorice ale acestui partid.

Traian Basescu e brusc interesat de soarta PNTCD, dupa ce chiar el a pus umarul la disparitia lui de pe prima scena politica. Fara a-si ascunde interesele, presedintele i-a chemat la Cotroceni pe toti liderii taranistilor autoproclamati si a discutat viitorul partidului. Traian Basescu nu face niciodata gesturi gratuite, iar daca i-a chemat pe liderii taranisti la palat, e limpede care-i sunt interesele.

A spus chiar el - curentul monarhist e in crestere, iar PNTCD poate sa beneficieze de pe urma acestui val. Se stie de asemenea ca partidul lui Coposu a fost singurul care a sustinut intotdeauna intoarcerea Romaniei catre monarhie. In firea logica a lucrurilor, tot PNTCD ar trebui acum sa speculeze cresterea uriasa de popularitate de care se bucura fostul rege Mihai in randul romanilor.

Amestecandu-se insa in ciorba supra-incalzita deja a zecilor de miscari populare de eliberare de sub jugul demagogiei si ipocriziei partidelor consacrate, PNTCD risca sa piarda totul inainte de a fi castigat cat de cat ceva. Taranistii nu au practic niciun discurs pro-monarhie, nu au sustinut absolut deloc Casa Regala, nici macar simbolic, iar singura preocupare majora a liderilor partidului a fost lupta pentru putere din interior.

Infinit mai mult i-a ajutat chiar Traian Basescu. Prin seria de atacuri imunde la adresa regelui, presedintele a reusit, intr-adevar, sa-l aduca pe culmile simpatiei pe fostul monarh. Iar discursul regelui din Parlament a mai adus si el cateva procente in randul celor care viseaza la intoarcerea spre vechea forma de organizare statala. Se poate si nu m-ar mira absolut deloc ca insusi presedintele sa isi imagineze ca reuseste sa invie PNTCD daca il ataca constant pe regele Mihai.

Strategia ar fi ca, prin recul, procentul tot mai mare al celor care isi pun sperantele in monarhie se va duce catre PNTCD. Logic, si-ar putea imagina ca apoi partidul, dupa ce va profita de acest trend, isi va pune procentele la picioarele lui Traian Basescu intru formarea unei noi majoritati, care sa-i permita sa isi numeasca premierul care-i va conveni cel mai mult. Si asa, lovind constant in Mihai I, mecanism ce va aduce tot mai multe procente PNTCD, presedintele poate spera ca jignirile de astazi sa-l ajute la majoritatea de maine.

Ciudat cum taranistii au gasit rabdarea si intelegerea sa stea de vorba cu Traian Basescu, adversarul declarat al monarhiei, dar nu au gasit nici timpul si motivele necesare pentru a se intalni cu fostul suveran. Daca cineva spera ca astfel PNTCD sa se ridice din cenusa istoriei doar pe baza atacurilor lui Traian Basescu la adresa regelui Mihai, atunci inseamna ca partidul e condamnat sa ramana in afara istoriei inca mult si bine.

Daca singura cale de a iesi la lumina intrezarita de PNTCD si conducerea sa tricefala este o colaborare cu demolatorul monarhiei si dusmanul declarat al fostului suveran, putem sa stam linistiti. Sortii de izbanda pentru toate miscarile populare milenariste sunt pe masura actorilor ce le anima - tind spre zero.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Regele Mihai I, #Traian Basescu presedinte, #PNTCD, #Victor Ciorbea, #Aurelian Pavelescu, #miscarea populara , #Parlament