Regele Mihai, pentru BBC: Cu cat sunt mai marunte insultele lui Basescu, cu atat se crede mai mare

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 23:49
12132 citiri
Regele Mihai, pentru BBC: Cu cat sunt mai marunte insultele lui Basescu, cu atat se crede mai mare
Foto: Antena3

Fostul rege al Romaniei a fost aplaudat cu caldura dupa discursul tinut in Parlament pentru prima data dupa 1947, insa ultimele luni de zile nu au fost usoare, regele fiind acuzat de presedintele Traian Basescu ca a tradat Romania in fata Uniunii Sovietice si ca a permis deportarea evreilor.

Intrebat de BBC cum reactioneaza la criticile aduse in propria tara, regele Mihai a ras "ragusit". La 90 de ani, admirat in Romania, criticile ocazionale aruncate in directia sa ricoseaza, deoarece acesta are pielea ingrosata de luptele istoriei si amaraciunea exilului, scrie sursa citata.

Un reporter BBC l-a intervievat pe rege la locuinta sa din Aubonne, un satuc elvetian linistit langa lacul Geneva, chiar inainte de a calatori la Bucuresti pentru aniversarea sa. L-a intrebat in legatura cu faptul ca presedintele Traian Basescu l-a acuzat, vara aceasta, ca a "tradat interesul national" predand Romania sovieticilor, cand a fost fortat sa abdice, in decembrie 1947.

"Nici macar nu merita sa reactionez la un asa lucru, pentru ca e foarte meschin, stiti bine. Si acesta este tipul. Cu cat sunt mai mici insultele, cu atat se crede mai mare. Nu-mi pasa!", a raspuns monarhul.

Presedintele Basescu, premierul si cativa ministri nu au participat la discursul regelui din Parlament la 25 octombrie, aminteste BBC.

Cum a fost cu "tradarea interesului national"

Regele, cu spatele drept ca bradul, se apleaca in fata pentru a-si aminti abdicarea.

"Era sfarsitul anului. Secretara mea m-a sunat de la Bucuresti si mi-a spus ca Groza ar vrea sa ma vada cat de repede posibil... pentru ca voiau sa vorbim despre o problema de familie. Tocmai ne intorseseram din Elvetia, si ma logodisem cu viitoarea mea sotie, asa ca eu am crezut ca despre asta vor sa vorbeasca", povesteste regele.

Petru Groza era premierul comunist, cunoscut drept "burghezul rosu", datorita cresterii sale intr-o familie instarita.

"Ei bine, intrebarea despre familie a fost, de fapt, cererea sa demisionez. Ca timpurile s-au schimbat, monarhiile nu mai conteaza, si tot felul de prostii de felul asta". S-a uitat pe geam si a observat ca trupele si-au ocupat pozitiile in jurul palatului regal. Groza l-a amenintat ca daca nu semneaza catul de abdicare va ordona executia a 1.000 de sustinatori ai monarhiei, arestati la manifestari.

"Ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie?", se intreaba retoric Mihai. Ca sa-si intareasca amenintarea, Groza i-a luat mana regelui si i-a pus-o pe pistolul pe care-l avea in buzunarul jachetei. A cedat in fata inevitabilului si a abdicat, scrie sursa citata.

Dupa o sedinta scurta a Parlamentului, a fost proclamata Republica, de o mana de deputati. Se punea capat monarhiei romanesti, care incepuse cu 66 de ani inainte.

Despre Antonescu si evrei

O alta critica ce i se aduce regelui din cand in cand este ca nu a facut suficient pentru a opri deportarea evreilor. Din nou, regele spune ca nu este cazul.

Maresalul Ion Antonescu, liderul pe timp de razboi al Romaniei, l-a exclus pe tanarul monarh, care avea doar 18 ani la izbucnirea Primului Razboi Mondial, din toate deciziile importante. Conducerea lui Antonescu a fost marcata de atrocitati antisemite, inclusiv legi discriminatorii, deportari si pogromuri.

Rabinul sef al Romaniei, Alexandru Safran, ii informa pe rege si mai ales pe regina mama Elena despre actiunile planuite impotriva evreilor. Regina a solicitat intalniri de urgenta cu Antonescu si a reusit sa obtina anularea multor masuri si ordine antievreiesti. Rolul ei este recunoscut de Yad Vashem.

"A fost extraordinar, cat de mult o respecta Antonescu pe mama. Chiar daca nu ii placea ce-i spunea, o asculta", isi aminteste Mihai.

Momentul de glorie al regelui a venit in august 1944, cand a cerut o intalnire cu Antonescu si i-a cerut demisia.

"Ce?? Si sa las tara pe mainile unui copil?" a replicat Antonescu.

Regele a rostit o fraza codificata si trei soldati si un capitan au intrat si l-au arestat pe maresal. Un guvern provizoriu a fost format si s-a anuntat armistitiul - sfarsitul ostilitatilor cu trupele sovietice. In decurs de cateva ore, avioanele germane au bombardat palatul regal, Romania s-a alaturat aliatilor, a devenit invingator in razboi si tara a fost scutita de distrugerea si moartea pe care o presupunea o cucerire de catre sovietici.

Antonescu a fost executat de autoritatile comuniste dupa razboi si nationalistii romani inca il acuza pe rege ca este responsabil de moartea eroului lor.

Nu prea stie ce spunea Hitler, dar se schimonosea

Regele Mihai este unul dintre putinii oameni in viata care poate sa spuna ca a luat pranzul cu Hitler. O data cu tatal sau in Bavaria in 1937, si cu mama sa in Berlin in 1941.

Nu-si poate aminti ce au mancat, dar isi aminteste ca Hitler a laudat performanta soldatilor romani pe frontul de est - pe atunci, inca mai luptau impotriva armatei sovietice.

Dar cum era Hitler? Regele Mihai spune ca nu-si aminteste multe din ce s-a spus - la una din ocazii nici nu a fost un translator care sa il ajute sa inteleaga discutia purtata in limba germana.

"Cateodata isi schimonosea fata..." povesteste regele, facand o grimasa.

In primul sau discurs in Parlament de 64 de ani, regele a avut si el o critica. "A venit timpul...sa ne rupem de relele obiceiuri ale trecutului", a spus regele Mihai.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Regele Mihai, #Regele Mihai Parlament, #Regele Mihai Basescu , #Parlament