Comunistii de ieri, regalistii de astazi (Opinii)

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 22:57
2536 citiri
Comunistii de ieri, regalistii de astazi (Opinii)
Foto: Arhiva

Discursul regelui in Parlamentul reunit al tarii ar fi putut sau ar fi trebuit sa reprezinte un eveniment cu semnificatii maxime in ceea ce priveste despartirea Romaniei de un trecut odios, al carui debut a fost marcat de plecarea acestuia intr-un exil impus.

A fost si cate ceva din cele de mai sus, au fost si momente in care parca istoria noastra a fost reinnodata cu momentul in care a fost rupta atat de brutal de la cursul firesc pe care il luase in frematatorul si pateticul secol al XIX-lea, dar din pacate a avut si suficiente note stridente care au invederat mai ales politicianismul, ipocrizia si cinismul care caracterizeaza viata noastra politica de pe la 1990 incoace.

Putem spune ca nimeni n-a excelat in eleganta si bune maniere, nici de o parte, nici de cealalta parte a baricadei care s-a aratat parca mai indestructibila decat ar fi trebuit sa fie cu o asemenea ocazie, totusi singulara.

Este vorba pe de o parte de acei reprezentanti (de marca) ai actualei puteri care in virtutea nu stiu caror comandamente ilogice si meschine au refuzat sa onoreze evenimentul, in timp ce o multime de capete incoronate de pe cuprinsul Europei au invatat cu aceasta ocazie ce este si unde este Romania.

In fond, n-a fost vorba de vreo lovitura de stat, ci de un act de omagiere a unei figuri istorice despre care se pot spune cu indreptatire destul de multe lucruri bune, chiar fara superlativele cu care ne-au inundat o gramada de comentatori.

In continuare insa nu scapam de impresia de penibil vazand ca marii detractori ai regelui, inamicii seculari ai regalitatii, cei care s-au distins in primele faze cand el a revenit sau a incercat sa revina in tara, au devenit peste noapte regalisti infocati, gata sa treaca prin foc si spada in apararea sa, agitand zor-nevoie o flamura pe care au scuipat-o altadata. Comunistii, securistii, utecistii, militienii si flasnetele lor propagandistice s-au convertit ca prin minune.

Nu este greu de observat ca motivatia este eterna lor ura anti-Basescu. Persoana care, ce-i drept, le-a servit mingea la fileu cu obstinatia lui pentru o cauza inutila, tardiva si oricum destul de putin relevanta pentru el, astazi. Cei de mai sus i-au dat, cum se spune, cu sac, i-au facut in ciuda. Sa moara de oftica.

Iar aceasta, in loc sa pareze, cu simtul umorului pe care-l poseda pana la un loc, declarandu-se gata sa, la o adica, sa produca eventual chiar si un referendum pentru restaurarea monarhiei, s-a inchis si mai mult intr-o tacere ostila si fara rost.

In situatia data ar fi cat se poate de amuzant urmatorul scenariu. Ca poporul, gratie propagandei intense si fatise promonarhice, sa iasa ca prin minune de sub vraja bolnava a lui "Nu ne vindem tara!" si a doctrinei "salamului de soia" si sa inceapa sa vrea cu adevarat o revenire la regalitate. Cu Mihai I sau cu alt cap incoronabil. Daca Maria Sa Poporul o vrea, cine poate sa se opuna? In ceea ce ne priveste, n-am avea nimic impotriva. Poate ca intr-adevar ar fi o cale de iesire din marasm.

Ar fi amuzant atunci sa-i vedem pe vajnicii regalisti de stransura ai zilelor noastre daca-si vor renega in continuare sangele cu reflexe rosiatic-marxiste.

Poate ca vor dobandi, mai stii, si niscaiva titluri nobiliare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rege mihai discurs Parlament, #Iliescu Rege Mihai, #Rege Mihai monarhie, #rege Mihai Basescu , #Parlament