Editorial: Cum a nimerit Maria Sa printre secaturi

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:11
8456 citiri
Editorial: Cum a nimerit Maria Sa printre secaturi
Foto: Adevarul

Discursul regelui Mihai a continut cateva elemente de politica partizana, deoarece principele Duda a simtit nevoia sa afirme inca o data ceea ce spune oricui il intreaba. In esenta, faptul ca o societate condusa de insi lipsiti de demnitate arunca in derizoriu orice demers de a trece drept templu. Unde intri cu sfiala, dornic sa ai inspiratia sa te nimeresti in dreptul luminii exact in clipa cand se revarsa din sanul binecuvantat.

Nu m-am asteptat la sageti din partea Mariei Sale, il consideram gestionar al unei planete a iubirii pur si simplu, unde Traian Basescu nu are cod postal. Depasind, insa, amaraciunea de a descoperi ca si Mihai I este tot un om, voi ramane cu cateva vorbe rostite in casa democratiei. Vorbe mari, un mic dictionar al principiilor unei natiuni destepte: tara, demnitate, identitate, libertate.

Vorbe grele, care s-au izbit de pereti fara sa intalneasca pe traiectorie constiinte. Vorbe care au ajuns in aorta poporului desi discursul a inceput cu "doamnelor si domnilor senatori si deputati". Fara intermediarii care inchiriaza monarhia, deoarece se afla mai aproape de degetul lui Dumnezeu, pentru a-si savarsi meseria de borfasi de sentimente.

Convinsi ca au inscris decisiv in mintea electoratului, derbedeii au uitat ceva: romanilor le plac povestile - nu degeaba "piese" precum "Monica Gabor", "Serban Huidu", "Madalina Manole" si "Zavorancele" se joaca cu casa inchisa.

Insa oistea e grea de tot in gard. Telenovelele nu exista, sunt facute din fum. Dintr-un vis nu rezulta realitate, doar amintirea si convingerea ca este de neatis. Asa ca orice tentativa a cuiva de a se adapa de la popularitatea stransa de rege dintr-o data in mijlocul unui popor care-l uitase se va finaliza cu un mare esec.

Basmele exista numai in lumea copiilor, adultii le distrug. Prin urmare diferenta uriasa dintre boierii care au desavarsit coruptia pana la extaz, incat a fost nevoie de un principe strain (unul dintre motivele aducerii lui Carol I, ce-i drept, minor) si infuzia cu ceai de musetel este accesibila perceptiei publice.

Ca pana la urma, dupa ce deschizi ochii dimineata, nervos ca nu-ti continui croaziera sau leneveala sub cocotier, la malul unei mari caldute, realitatea te izbeste in cap fara menajamente.

Asa si cu domniile lor. Regele a venit, a spus, dar n-a invins. Au facut-o secaturile. Nu prin calitate, ci prin numar. Nu prin iubire, ci prin talpa. Talpa care striveste toporasi cu convingerea ca n-au suflet, care loveste un caine batran deoarece nu mai vede.

Amintirea unui frison neverosimil pentru fragila noastra radiografie morala va fi estompata, insa ma intreb daca nu cumva Traian Basescu n-a fost prea subtil provocand aceasta nebunie, desi a facut-o cu levierul.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#regele Mihai parlament discurs, #Regele Mihai valori romani , #Parlament