Nu ne taie, nu ne da, dar ne ia (Opinii)

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 07:58
4645 citiri
Nu ne taie, nu ne da, dar ne ia (Opinii)
Foto: Arhiva

Sa ne bucuram ca exista regele Mihai! Nicicand un discurs postdecembrist nu a declansat atatea energii! Presa ca presa, cauta informatie si rating, dar puterea politica, Guvernul si Presedintia au inceput o ofensiva fara precedent de recuperare a terenului pierdut.

Nici nu s-a incheiat bine ecoul aplauzelor, ca principalii politicieni, comunicatori, formatori de opinii, activisti vocali si bataiosi luptau pe toate canalele TV si radio, iar presa si jurnalistii aflati sub control politic se activasera ca la comanda.

Propaganda politica

Tonul l-a dat dl Basescu. Desi ne-am fi asteptat ca, in sfarsit, sa vina primul ministru cu programele-i grozave de dezvoltare economica si sociala sau sa se buluceasca investitorii in Carpathian Garden, ca sa scapam de criza, ei bine, nu. Din nou aceeasi nesfarsita ofensiva de imagine, aceeasi vorbarie despre ce vor face ei. De maine.

Nu va intrebati unde sunt banii dumneavoastra, ci bucurati-va de roadele propagandei. De la ele va vin in cutii postale sau primiti la intrare in metrou ziare gratuite, semn al lipsei de demnitate jurnalistica de la comanditar pana la executant. Si nimeni nu-i intreaba de unde iau banii.

TVR incearca sa ne convinga, tot pe banutul nostru, ca nu exista nemultumiti in Romania, nici Opozitie adevarata. Continua in dulcea traditie: Un partid avem si-o tara... Se mai intampla oare in alta parte decat in zonele cu populatie majoritar analfabeta? Unde contribuabilii pot fi dusi cu zaharelul?

Jucam dupa cum ne canta

Nu stiu cum s-a ajuns ca un presedinte sa ne dea iarasi tonul. E suficient sa-i asculti primele cuvinte: "am hotarat sa...", "am stabilit ca...", "i-am avertizat ca...", "sa spun si Guvernului si Parlamentului sa...", "eu am spus intotdeauna sa...", "dupa mine..." etc. pentru a intelege ca tot ce se petrece in Romania n-ar avea loc daca n-ar fi zis sau permis dl Basescu. Mai inainte tovarasii se ascundeau dupa neutrul "noi".

Stapan pe situatie, stiutor al modului romanesc de reactie, ca sa atraga atentia propagandistilor, a dat deunazi tonul: "Am stabilit ca nu se va merge pe reduceri de pensii sau pe reduceri de salarii anul viitor". In secundele urmatoare, nu era vehicul de presa naimita care sa nu cada in extaz, la fel cum nu exista site ori forum unde postacii sa nu jubileze la mareata hotarare, spurcand abras pe oricine e de alta parere.

Dar economia?

Doar cu propaganda si prudenta, cica economia urca cu 3%. Pe semestru! Suntem pe drumul cel bun. Din pacate, initiativele Cotrocenilor legate de taieri salariale au cauzat grav imaginii prezidentiale si procentelor PDL in sondaje.

De aceea, declaratia "cu vesti bune". In plus, staff-ul de campanie isi va fi dat seama ca guvernele Vacaroiu, Ciorbea-Vasile au procedat vulpeste, dar inteligent: n-au taiat salariile, ci au dat drumul inflatiei, scumpind mereu utilitatile publice: apa, gaz, curent, servicii.

Care, la randul lor, provocau scumpiri in lant. Si tot asa pana la alegeri: odata inflamata spirala scumpirilor, urma o crestere salariala ca sa curme nemultumirile populare. Banii veneau regulat de la tiparnita, dar, pana la magazin, se imputinau. Saracenii au inteles tarziu cine le umbla la buzunar, inflatia sau incompetenta diriguitorilor.

Istoria se va repeta in 2012? Pe crestere economica si cu inflatie sub control? Deja se anunta cu voiosie sindicala, deocamdata de la anul, ca tavalugul scumpirilor o ia iar cu gazul si curentul, apoi cu toate celelalte. Intr-o tara democratica, asemenea contradictii flagrante, de nu cumva minciuni, ar fi provocat prabusirea Executivului.

Sa fi ajuns cutitul la os?

Se pare ca da. Recunoaste si dl presedinte ca nu mai putem suporta alte taieri, ceea ce spulbera adevarul maretelor realizari. O confirma si guvernantii care arunca vina pe FMI, Banca Mondiala, CE, criza din Grecia, decapitalizarea bancilor si, bineinteles, pe lenea, lipsa de chef a lucratorului roman. Diriguitorii sunt perfecti.

Buba e insa in alta parte: "Senatul s-a compromis in ansamblul lui", refuzandu-i presedintelui dreptul de a pune pe cine vrea judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, toti cei numiti de altcineva provenind din cumetrii ticaloase.

Asa va fi fiind, dar nici cu aceasta masura economia nu creste, dupa cum nu creste nici angajand echipe de consultanti electorali straini sau schimband bordurile o data pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte Guvern, #masuri austeritate Guvern Basescu, #pensii salarii facturi , #Parlament