Regele, democratia si sabia lui Damocles (Opinii)

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 22:49
4024 citiri
Regele, democratia si sabia lui Damocles (Opinii)
Foto: wordpress.com

Revolutiile din tarile arabe confirma ceea ce se stia de mult: cei ce se joaca de-a democratia stau cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Privind sfarsitul tragic al lui Gaddafi, al familiei sale, al altor sefi de stat din acelasi aluat, se inteleg cu claritate doua lucruri: cand respecti democratia slujindu-ti cu credinta natiunea, ai toate sansele sa fii venerat de ai tai; servindu-te doar pe tine si pe ai tai, in timp ce-ti napastuiesti propriul popor, indiferent de motivatie, e posibil ca istoria sa se repete.

Recentele evenimente legate de ziua regelui Mihai arunca o alta lumina asupra democratiei si a statului de drept, una taioasa, neiertatoare, nascatoare de grele intrebari. Se vede clar ca in Romania se permit excese ale puterii politice, ale justitiei cazute sub influenta acesteia.

In plus, din pricina slabiciunii si a politizarii institutiilor, prolifereaza aroganta, coruptia, nerusinarea, huzurul pe bani publici, iar pedepsirea vinovatilor si recuperarea prazii arareori se intampla. UE, cativa comisari europeni, Olanda, Finlanda zic ca asa nu mai merge. Alaturi de o buna parte a populatiei. Urmarea?

Aici Europa Libera! Vorbeste regele Mihai

Or regele a venit in fata noastra cu inima deschisa, in numele iubirii si al jertfei de sine. N-a spus-o, dar s-a simtit. N-a cerut nimic, nici voturi, nici privilegii, nici imunitati. I s-a adresat natiunii intregi, poporului roman prin intermediul Parlamentului cu un mesaj totalmente diferit de cel oficial.

Cuvintele sale simple, glasul i-au fost aceleasi ca mai demult: de sarbatori, Craciun, Anul Nou (Sf. Vasile), de Paste, regele obisnuia sa-i felicite pe "fratii romani" alaturi de care era gata "sa-si suflece manecile" pentru a scoate tara din inapoiere.

Regele e al poporului

Aflat ca arbitru impartial deasupra celor trei puteri ale statului, monarhul poate ramane alaturi de popor, asigurandu-i sprijin moral. Puterilor le da legitimitate, demnitate, onoare si credibilitate, azi in mare suferinta.

Nu poate fi acuzat nici de populism, nici de politicianism, nici de alte boli ale democratiei. Poate in schimb incuraja tendintele pozitive, selectia valorilor autentice, inclusiv a celor politice, poate intari spiritul elitist, asigurand astfel alternative perfectibile viitoarelor guvernari.

Cuvintele calde, pline de intelegere la adresa poporenilor, in contrast cu batjocura autoritatilor si a unor elitisti uituci, ascunsi in faldurile republicii de imprumut, vor lasa urme adanci in mentalul public, in constiinta maselor abrutizate de criza si saracie. Asa ca necazurile coalitiei guvernamentale se vor inmulti in viitoarea campanie electorala.

Romanii tanjesc dupa o vorba buna

Nu stiu sa mai existe vreo entitate politica undeva, fie si in lumea a treia, care sa-si urasca si injurieze propriii contribuabili facandu-i hoti, prosti, lenesi, puturosi, milogi, cersetori. E tragic, si nimicitor politic, sa te sumetesti intr-o astfel de inconstienta fata de aproapele tau.

Ceea ce nu poate face un presedinte, oricat de constitutional, fara sa fie acuzat si de o parte si de alta, este sa vorbeasca sincer despre greutatile conationalilor, despre saracie, despre mizeria moral-infractionala a partidului sau, interes national, fidelitate fata de tara, statornicie, patriotism.

Regele si Republica

De aceea, gestul lui Basescu, al prim-ministrului si al patriarhului de a nu participa la discursul regal a fost de inteles, insa costurile de imagine, atat ale institutiei prezidentiale cat si ale Guvernului, Bisericii Ortodoxe si ale republicii, vor fi irecuperabile. Oricat de antimonarhic ai fi, nu poti sa nu constati ca procentele nostalgicilor monarhiei si ale noilor regalisti sunt in crestere din '89 incoace. Niciodata in scadere.

Daca la Revolutie erau de 8-10%, iar inainte de discurs la 16-18%, dupa solemnitatile inaltatoare din 25 octombrie, de neimaginat pana azi, e de presupus ca lucrurile vor lua o intorsatura semnificativa, de marimea si radicalismul careia orice formatiune politica va trebui sa tina seama.

Nu este exclusa asumarea unor proiecte de schimbare a regimului constitutional intr-un viitor oarecare, cu atat mai mult cu cat exista precedente: restaurarea monarhiei in Spania, Muntenegru. Poporul suveran va decide.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Regele Mihai monarhie republica, #democratie coruptie putere politica, #Parlament Executiv Justitie , #Parlament