Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Felix freaca Duda la Casa Regala (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 19:15
5719 citiri
Felix freaca Duda la Casa Regala (Opinii)
Foto: evz.ro

Sunt ziare si jurnalisti care considera ca tine de deontologia profesionala sa scrie si sa vorbeasca zi de zi doar despre Opozitie si/sau USL. Fac lucrul asta ca si cum Opozitia ar guverna, iar cele mai mari pericole si dezastre cotidiene provin direct din mana reprezentantilor PSD sau PNL. Nu m-am simtit niciodata tentat sa scriu despre oameni pentru care tot ce e rau vine de la Antonescu si Ponta, iar tot ce-i bun pe lumea asta de la Traian Basescu si Emil Boc. Fiecare om cu constiinta sa si cu posibilitatile sale, mai mult sau mai putin limitate, de a interpreta lumea.

Cred ca e de maxim bun simt ca principala preocupare a presei, cel putin daca ea este onesta, ar trebui sa fie, in primul si in primul rand, activitatea celor care se afla la putere, care ne conduc si care, prin deciziile lor, hotarasc soarta si destinele a milioane de oameni.

Ca sunt buni, rai, performanti sau incompetenti, reformisti sau corupti, agramati sau eminenti, oricum ar fi sau ni s-ar parea noua ca sunt, guvernantii ar trebui sa fie prima tinta a oricarui jurnalist care se stie onest, se simte liber si care nu este dependent de nicio linie editoriala dictata politic ori, mai grav, de vreo sinecura sau linie de credit direct conectata la interese politice.

Evident, Opozitia poate ridica semne de intrebare, poate si trebuie sa fie criticata atunci cand bate campii - vezi cazul proiectului de lege pentru "tampitii" picati la Bacalaureat care sa umple facultatile, primind bonus si un ajutor de la stat -, cand se manifesta ca un posibil viitor pericol public - amenintari cu dosare si alte acte de "justitie" pentru timpul cand va sa vina la putere -, ori cand pur si simplu isi pierde orice substanta politica si se anihileaza singura ca alternativa onorabila pentru viitor. Peste oricare dintre aceste cazuri presupun ca presa nu trebuie sa aruncea tacerea. E chiar recomandat sa faca atata scandal cat crede de cuviinta.

La fel de evident imi pare insa si ca ziarele, televiziunile, jurnalistii si comentatorii care nu fac decat sa toace zi de zi doar Opozitia, care nu au alte subiecte pe agenda decat "analiza" comportamentului liderilor USL, a caror unica activitate este sa prezica ei viitorul mort si ingropat al Opozitiei, nu au devenit decat niste morti vii. Niste talibani care ori si-au vandut sufletul, ori sunt prosti, ori ticalosi. Desigur, pot fi toate la un loc si ceva pe deasupra. Sau, poate, doar atat ii duce mintea. In unele cazuri si asta e atat de vizibil, incat le plangi de mila.

Spunand aceste lucruri, ce tin de o minima morala, inteligenta si bun simt, cred ca nu ar mai fi nimic de adaugat pe aceasta tema. Cei care se stiu, se simt. Iar pentru cei care nu inteleg, e inutil sa continuam.

Pentru a-i depista "vinovati", e suficient sa aruncati un ochi constant pe prima pagina a ziarelor, site-urilor de stiri si televiziunilor care au mai ramas inca in viata. Unii s-au specializat in Opozitie, altii doar in ce priveste Puterea, in timp ce altii incearca sa imbine propria judecata si capacitate de intelegere cu experienta, fara partis pris-uri. Aceasta buna intentie este uneori suficienta pentru a intelege mai mult dintr-un eveniment decat o mie de analize care ascund in strafunduri jocuri de culise si interese vandute si cumparate.

Cine stie aceste lucruri cred ca a inteles si cum sta treaba cu "mega" dezvaluirea oferita de cotidianul Evenimentul Zilei sub titlul - "25 octombrie 2011. Operatiunea 'Instaurarea Monarhiei'". Nu stiu daca mai citeste cineva acest ziar, dar pe prima pagina trona deconspirarea complotului mileniului. Dan Voiculescu, acest Felix obosit si fara rost in politica, ar incerca pur si simplu sa rastoarne Republica si sa instaureze Monarhia. Negociind cu principele Radu Duda, fostul colaborator al Securitatii ar unelti astfel, logic, impotriva lui Traian Basescu.

Ce este in fond cutremuratoarea dezvaluire a Evenimentului Zilei? Nimic altceva decat retranscrierea mesajului presedintelui lansat public la postul B1 Tv, in seara de 22 septembrie 2011. Teoria este aceeasi, scenariul este identic, iar cuvintele sunt ceva mai apasate pentru a da o aura misterioasa si initiatica prostiei. Ce spunea atunci Traian Basescu?

"Pentru ca bietul ex-rege nu-si dadea seama ca a fost impins intr-o partitura de asta... Dar e problema lui relatia cu domnul Voiculescu, cu PSD, cu PNL. (...) Daca Regele Mihai nu este intr-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, sa ceara Parlamentului sa se transforme in constituant si sa faca o alta Constitutie" - B1 Tv.

Asemanarea merge pana aproape de virgula. S-a apucat Felix Voiculescu de astfel de jocuri de culise? Habar n-am, pentru ca nu detin sursele Evz. E posibil asa ceva? De ce nu? Nu m-ar mira. La cat de abil si priceput este Dan Voiculescu intr-ale politicii, nu m-ar mira sa faca prostii si mai mari. Face insa "dezvaluirea" Evz mai mult decat "bombele" lansate de Stelian Tanase despre sanatatea si bautura lui Traian Basescu? Nu cred.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Principele Radu Duda, #Dan Voiculescu PC, #Traian Basescu presedinte, #Regele Mihai aniversare Parlament , #Radu Duda