Basescu are mentalitate de securist (Opinii)

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 10:08
2415 citiri
Basescu are mentalitate de securist (Opinii)

Atacul presedintelui la adresa regelui Mihai si adevarului istoric este identic cu propaganda pentru strainatate folosita de Directia de Informatii Externe a Securitatii (D.I.E.).

Adevarul istoric al actelor de la 23 august 1944 si 30 decembrie 1947 a fost excelent documentat si prezentat de istorici precum Acad. Dinu C. Giurescu. Pe baza unor documente din arhiva Securitatii, o sa ma rezum la similitudinea tehnicilor de manipulare de atunci si acum.

In anii 1970-'80, D.I.E. a contrapus prestigiului regelui Mihai nationalismul xenofob al maresalului Ion Antonescu si pe printii Carol si Paul de Hohenzollern. Ultimii doi sunt fiul si, respectiv, nepotul regelui Carol al II-lea si ai lui Zizi Lambrino, nerecunoscuti de regele Mihai ca apartinand familiei regale.

Mihai I de Romania versus Paul "I de Romania"

Gestul inamical al lui Traian Basescu la adresa regelui Mihai, conferindu-i legitimitate printului Paul prin botezarea copilului, are corespondent in actiunile Securitatii. Probabil ca presedintele a preluat de la finul sau teza vinovatiei regelui Mihai pentru uciderea evreilor romani. Printul Paul a exprimat-o inca din anul 2005.

Avand aceleasi obiective defaimatoare si manipulatoare, o portavoce a Securitatii, revista "Dreptatea" (New York) a hiperbolizat conflictul dintre regele Mihai si printul Carol de Hohenzollern, tatal lui Paul. Mai mult, a prezentat formula "viitorul rege Carol al III-lea", intr-un numar din iulie-octombrie 1985.

Regele Mihai versus Ion Antonescu

Din punct de vedere al continutului manipulator si limbajului jignitor, mesajul presedintelui este identic cu cel utilizat de Securitate in publicatiile "Stindartul" (Munchen) si "Carpatii" (Madrid). Prima publicatie a fost editata de I. V. Emilian, un ofiter simpatizant al maresalului Antonescu si a doua de Traian Popescu, un legionar simist.

Pe baza arhivelor persoanele enumerate mai sus, au fost agenti de influenta in exil. Colaborarea cu Securitatea era atat de stransa incat D.I.E. trimitea articole acestor reviste despre presupusa tradare a regelui, care l-ar fi arestat pe maresalul Antonescu si predat tara sovieticilor fara rezistenta.

Pentru ca se temea de o riposta a sovieticilor si evreilor, Securitatea a utilizat ca mijloace de diseminare a propagandei doar agentii de influenta sub acoperire in exil si revistele colaborationiste. Nicolae Ceusescu a fost mult mai inteligent decat Traian Basescu, neasumandu-si oficial aceasta teza manipulatoare in discursuri si publicatiile oficiale ale regimului pentru strainatate precum "Glasul Patriei" si "Tribuna Romaniei".

Dupa acelasi model al contrapunerii bazate pe falsul istoric, Mihail Roller promovase exagerat ca simbol pasoptist pe ideologul Nicolae Balcescu, in opozitie cu practicianul Ion C. Bratianu. Astfel, avem mostre ale continuitatii utilizarii dialecticii ca tehnica de manipulare, printr-un discurs fals din punct de vedere istoric, dar foarte dinamic, in urma polarizarilor regele Mihai versus Ion Antonescu sau Paul de Hohenzollern si Bratianu versus Balcescu.

Discursul dialectic prinde la mase si datorita simplitatii lui, oferind raspunsuri clare si usor de asimilat. Manipularea nu face casa buna cu nuantele si trimiterea la sursele multiple si diverse dintr-un text istoric. Mesajul manipulator al presedintelui, care se pare ca se teme de regele Mihai, este dovedit si prin limbajul injurios de genul "sluga rusilor". Intr-un text de istorie nu este permisa ofensa, iar termenul etnic ar fi fost inlocuit cu cel politic de "sovieticilor".

Totusi, injuria prinde la mase. Pentru cel care reprezinta Romania in relatiile externe este impardonabil sa insulti istoria ca disciplina, un fost sef al statului pe care il conduci si un alt popor, fie el unul cu care ai avut conflicte.

Astfel, daca nu avem probe arhivistice ca Traian Basescu a fost ofiter sau agent al Securitatii, avem dovezi ale mentalitatii si limbajului de tip securistic ale presedintelui.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu Regele Mihai, #acuzatii Basescu Mihai , #stiri Regele Mihai
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ponta , antonescu , Nastase , Voiculescu ... ce mentalitati au ?