Deutsche Welle: Regele Mihai, victima sau tradator?

Duminica, 21 August 2011, ora 22:41
9560 citiri
Deutsche Welle: Regele Mihai, victima sau tradator?
Foto: machiavelli.ro

Presedintele roman, Traian Basescu, a dezvoltat, poate fara intentie, o dezbatere nationala in jurul personalitatii ultimului rege al Romaniei, Mihai I. Conform spuselor lui Basescu, abdicarea lui Mihai nu a fost un act patriotic, ci unul de tradare. Ce tinteste Basescu?

Adevaruri trecute cu vederea

La 31 decembrie 1947, sub presiunea guvernului dominat de comunisti, regele Mihai este fortat sa abdice si sa plece in exil, mai intai in Anglia, apoi in Elvetia, unde locuieste si la ora actuala. In acest fel, este eliminat un adversar puternic in lupta comunistilor pentru instalarea totalitarismului de tip sovietic.

Abdicarea lui Mihai este precedata de participare acestuia la nunta viitoarei regine, Elisabeta a Marii Britanii, in timpul careia regele isi va cunoaste viitoarea sotie, fiind chiar incurajat de Churchill sa se intoarca in Romania, scrie Deutsche Welle.

Desi l-a acuzat pe Mihai de tradare, Basescu nu a amintit rolul acestuia in sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca regele a avut o vina mare pentru ca a lasat tara in mana comunistilor, amintind totodata ca Mihai I era capul tarii, iar Ion Antonescu era un simplu premier.

Ce tinteste Basescu?

In 1938, tatal lui Mihai, Carol al II-lea, se intoarce din exil in Romania si, drept raspuns la teroarea numita "Garda de Fier", girata de maresalul Antonescu, instituie dictatura regala. Doi ani mai tarziu, regele Carol al II-lea este fortat de Antonescu sa renunte la tron, din cauza cedarii Basarabiei si Bucovinei de Nord catre URSS, iar tanarul Mihai in varsta de doar 18 ani preia tronul.

In timpul regentei acestuia, Romania ia parte la razboi, alaturi de Hitler, atacand URSS. Evreii romani si tiganii sunt deportati in Transnistria, unde mor peste 200.000 de oameni. La sfarsitul razboiului, Antonescu este indepartat de la putere, cu ajutorul regelui Mihai, iar Romania trece de partea Aliatilor. Dupa abdicare, regele Mihai nu se va intoarce acasa, decat dupa caderea regimului comunist.

Dupa atacul fara precedent al lui Basescu, observatorii romani s-au intrebat care-i cauza pentru aceasta agresiune asupra regelui, foarte popular in Romania. Scriitorul Ion Vianu considera ca presedintele incearca sa castige simpatia cercurilor de dreapta, chiar inainte de alegerile parlamentare din 2012, forte care nu inceteaza sa militeze pentru reabilitarea maresalului Antonescu.

Alti analisti spun ca, de altfel, Basescu intra in contradictie chiar cu propriile pareri emise in raportul care a condamnat comunismul, unde se specifica ca regele Mihai a abdicat sub presiunea comunista. Pe aceasta linie, Basescu se dovedeste a fi in concordanta cu fostul poet de curte al lui Ceausescu, actual nationalist, Vadim Tudor. In timpul prezentarii raportului sus-mentionat in Parlament, Tudor a strigat: "Ce cauta aici Mihai de Hohenzollern? El l-a ucis pe maresalul Antonescu! El ne-a vandut fortelor sovietice!".

Un discurs civilizat si rational

La randul sau, publicistul Andrei Cornea subliniaza ca nu trebuie ca regele sa fie preamarit. Spre deosebire de mama sa, regele nu a luat nicio masura impotriva deportarilor si nu a avut curajul sa actioneze decat atunci cand a fost sprijinit.

Numai atunci cand a vazut ca aliatii sunt destul de aproape, Mihai a indraznit sa intoarca "armele" impotriva lui Antonescu, pe 23 august 1944, iar cand s-a aflat singur impotriva sovieticilor, pur si simplu si-a aranjat plecarea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Regele Mihai abdicare, #Basescu rege Mihai, #maresal Ion Antonescu Basescu, #Vadim Tudor Mihai , #stiri Regele Mihai