Regele, abandonat de societatea civila? (Opinii)

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 09:34
4829 citiri
Regele, abandonat de societatea civila? (Opinii)
Foto: corneliu-coposu.ro

Inainte de '89, regele nu era subiect de dezbatere decat in samizdat ori in afara tarii. In zilele revolutiei timisorene, posturile de radio Europa Libera si Vocea Americii repetau un comunicat al regelui Mihai catre fratii-romani. Pentru ca este un document istoric uitat, dar important, il reproduc:

"Sunt cu gandul si cu sufletul alaturi de voi, sunt ca si voi ingrijorat cand aflu cruzimea cu care reactioneaza cei de la Putere atunci cand cereti doar drepturile cele mai elementare si totusi si totodata am si aveti mari sperante fiindca luati cuvantul, manifestand.

Fiindca nu va mai temeti, fiindca prin insasi salbaticia represiunii intelegeti si intelegem cu totii ca le e frica de voi celor de la Putere. Manifestati pasnic cu lozinci care sa le spuie care va sunt nazuintele. Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu ii provocati, fiti pasnici, dar demni. Cu Dumnezeu inainte!"

Regele dupa Revolutie

A reintrat in mentalul public romanesc pe 22 decembrie, iar la victoria impotriva dictatorului va fi avut si el o anumita contributie. Dar revolutionarilor, istoricilor nu le place sa vorbeasca de trezirea simtului libertatii si de mentinerea constiintei unitatii de neam. Nu s-au facut de la sine.

Simtind pericolul restauratiei, mai ales dupa ce partidele istorice au manifestat pentru revenirea constitutionala la "statu-quo ante bellum", cum ar fi cerut uzantele si principiile universale de drept, FSN a inceput marea discreditare a monarhiei, luand de-a gata cai de bataie din Scanteia anilor 1945-1953.

Operatiunea de tip "final cut" a orchestrat-o noua-veche Securitate cu aportul nelipsitelor cozi de topor din presa fesenista. Socotit de Ion Iliescu dusman al poporului, regele a fost tratat de autoritati ca persona non grata. Aliniate in spatele sau din spirit de gasca ori camarila, s-au comportat slugarnic, atacandu-i pe dusmanii "conducatorul iubit".

Reactia societatii civile

Ca urmare a manipularilor de tot soiul, societatea civila a reactionat. S-a constituit din cele mai semnificative figuri ale intelectualitatii romanesti Grupul pentru Dialog Social, nimeni neindraznind sa cautioneze puterea criptocomunista cu prestigiul sau.

Sub patronajul GDS a aparut revista "22", pe atunci un reper al noilor valori. Apoi, s-a nascut Alianta Civica, iar batalia politica a capatat consistenta, Opozitia prinzand curaj. Fireste ca regele si monarhia erau cei mai importanti vectori. O contrapunere inteligenta la atotstapanitorul fesenism.

In doua decenii, Iliescu si cativa dintre comilitoni, spre cinstea lor, au inteles rolul monarhiei, apreciind eforturile tanarului rege de a salva ce se mai putea, realistic vorbind, dintr-o tara invinsa in razboi. Azi, multi intelectuali din societatea civila au dat dosul, preferand sinecurele puterii ori inchizandu-se de rusine in decrepite turnuri de fildes. Dar adevarul e unul singur, avand nevoie de afirmare si sustinere. Deocamdata romanii au sansa obiectivitatii unor specialisti mai cu seama straini.

Boicotul discursului regal

Pentru ca discursul regelui trebuia boicotat nu doar prin absenta, s-a operat cu aceleasi stupiditati: a semnat abdicarea? L-a arestat pe patriotul Ion Antonescu? E clar, regele e sluga rusilor, a fost slab, las, nu viteaz ca presedintele care ar fi ordonat si el trecerea Prutului. Trebuia sa moara alaturi de popor!

Regele a tacut demn. Candva, un fost detinut politic, atacat ignobil, si-a cerut iertare ca n-a murit in zarca Gherlei. Nimic mai tragic. Ca maresalul era criminal de razboi la fel ca Goering, Keitl, Jodl etc., ca Dej isi pipaia marlaneste pistolul, ca trupele sovietice stateau sub geamul Palatului, ca a fost amenintat cu asasinarea a 1.000 de studenti din beciurile sigurantei nu conteaza.

Pohta de putere se impiedica de-un ciot?

In fine, activistii regimului actual au identificat dusmanul. E Regele. Scos la inaintare de Duda, Voiculescu, Patriciu... De aceea suntem saraci, ca ne-a exploatat si jefuit. Ca dovada, a incarcat un tren intreg cu tablourile, averile poporului si dus a fost...

Iata ca muza Clio si presa nu mai slujesc cu profesionalism adevarul, ci scarbavnica si trecatoarea putere politica, la fel ca pe vremuri, ca se minte la fel de grosier, servindu-se de aceleasi gogorite. Pana si taranistii ciorbisti le-au inghitit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rege monarhie dusman regim, #discurs boicot absenta, #revolutie istorie adevar minciuna , #stiri Regele Mihai