Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Regele Mihai a pierdut procesul cu statul - ramane fara sase hectare de la Savarsin

Joi, 19 Iulie 2012, ora 16:57
3046 citiri
Regele Mihai a pierdut procesul cu statul - ramane fara sase hectare de la Savarsin
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca cele sase hectare de teren, revendicate de Regele Mihai I, sa ramana in patrimoniul statului. Anterior, o decizie a Curtii de Apel Timisoara decisese ca acestea sa revina Casei Regale.

Curtea Superma a emis sentinta finala in dosarul in care Regele Mihai I a cerut anularea Ordonantei de Urgenta prin care cele sase hectare de la Savarsin, in judetul Arad, au fost trecute in patrimoniul statului, relateaza site-ul avocatura.com. In prima instanta, la Curtea de Apel Timisoara, regele a castigat, insa a pierdut procesul la Curtea Suprema.

In acest dosar, regele Mihai a cerut constatarea ilegalitatii trecerii unei suprafete de peste 62.000 de metri patrati din domeniul de la Savarsin in patrimoniul statului.

Avocatii regelui au aratat ca "potrivit art. 6 alin. 1 din 213/1998, fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si bunurile dobandite de stat 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, daca au intrat in proprietatea statului in temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constitutiei, a tratatelor internationale la care Romania era parte si a legilor in vigoare, la data preluarii lor de catre stat," iar statul nu a prezentat niciun fel de astfel sde titlu valabil. Astfel, Regele a castigat pe fond la Curtea de Apel Timisoara, magistratii motivand ca Statul Roman a dobandit proprietarea in urma unor constrangeri morale din partea autoritatilor politice care s-a instaurat dupa decembrie 1947, incalcand Constitutia Romaniei.

Insa decizia acesteia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre Guvernul Romaniei. Judecatorii Curtii Supreme au admis recursul, constatand printr-o sentinta irevocabila ca trecerea terenului in patrimoniul statului este legala.

"Se admit recursurile, modifica sentinta recurata in sensul ca respinge exceptia de nelegalitate ca neintemeiata. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei," se arata in minuta deciziei Curtii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#regele MIhai domeniu Savarsin, #regele MIhai proces statul roman , #stiri Regele Mihai