Cine impinge Romania in zodia scandalului (Opinii)

Marti, 16 Iulie 2013, ora 07:32
4589 citiri
Cine impinge Romania in zodia scandalului (Opinii)

Am ajuns sa fim premiera europeana, cu un ministru in functie condamnat penal. In mod firesc, opinia publica este preocupata, iar presa comenteaza pe larg. Politicienii comenteaza si ei, in stilul caracteristic stadioanelor, facand galerie.

Totusi politicienii, atunci cand sunt si persoane oficiale, ar trebui sa taca. Cuvantul oficialului suna, chiar si in timpanul Justitiei, mai altfel decat al opiniei publice. Cu cat gradul demnitarului este mai inalt, cu atat vorba e mai grea, iar presiunea exercitata de vorba mai apasata.

Traian Basescu - vinovat la toate

Victor Ponta nu intelege aceasta logica simpla si deplange pierderea lui Fenechiu, exprimandu-si in gura mare speranta ca totusi condamnatul va iesi basma curata la recurs. Nici macar nu arata pe ce se bazeaza.

Daca tot s-a amestecat in actul de justitie, putea spune ca a facut eventual propria ancheta, ca transformatorii n-au fost revanduti in stilul bisnita, ca bulibasa nu i-ar fi cumparat la fier vechi ca sa-i vanda Fenechiu ca buni sau ca in bancul cu Radio Erevan, ca nu erau transformatori, ci seminte de floarea soarelui, pe care le-au mancat copiii.

Simpla speranta, prezentata in ambalaj de impresie si presimtire, este un mesaj penibil de clar catre magistratii care se pregatesc sa ia hotararea finala.

Crin Antonescu - tot persoana oficiala, al doilea om in stat - are si el o logica proprie: toate relele vin de la Traian Basescu. Presedintele e vinovat de toate matrapazlacurile fratilor Fenechiu & Co si chiar de condamnarea lor. Le-a cobit.

Punctul pe i

Mesajul pare sa se adreseze propriului partid. Este un fel de chemare de tipul "hai la lupta cea mare!". Europarlamentara Norica Nicolai a cuplat rapid, declarand sambata seara, la un post din lantul Antena-Felix, ca, de opt ani, Romania se afla "sub zodia scandalului".

Destul de transparent. De opt ani, inseamna cam de cand sta Traian Basescu la Cotroceni. Punctul pe i. Bate si cu mesajul lui Crin, care puncteaza tot pe i. Adica, tot Basescu. La liberali, cuvantul sefului e sfant. Ce spune el spun toti. Cine spune altfel e exclus.

Brrr! Ca om practic, doamna Nicolai intelege sa nu sufle nici dansa contra vantului, ca s-ar stropi. In plus, are cu presedintele tarii o rafuiala mai veche, de pe vremea cand i se refuzase numirea ca ministru al Justitiei, pentru un trecut profesional considerat compromitator.

Acuma-i momentul sa-i plateasca polita presedintelui, sa se dea importanta la televizor si sa se puna bine cu seful, pe care-l si vede la Cotroceni, nominalizand-o in vreun minister. Trei iepuri dintr-un foc.

Asta cu nominalizarea e vitala, daca gandesti ca pe liberali ii asteapta zile grele la europarlamentarele din 2014. Pe cont propriu, sansele scad si multi vor ramane pe dinafara.

Ca urmare, respectiva doamna se implica de pe acum, dand cu barda in propria tara, ca sa-i faca sefului pe plac: "Romania nu mai este un stat de drept. Ne confruntam cu un proiect care favorizeaza constrangerile drepturilor indivizilor", s-a exprimat la televizor.

Sa fie oare un mesaj catre Europa? Dar acolo se cunoaste bine situatia noastra. Acum un an si ceva, cand nu trecuse inca uraganul Ponta peste tara, Romania era felicitata pentru progresele facute in ce priveste statul de drept. Pe urma, a dat doi pasi inapoi, dar s-a mai redresat. Care-i problema?

Ori constrangerea, ori restrangerea, tot un drac!

Problema apare la fraza care urmeaza. Am cugetat mult sa descopar ce inseamna constrangerea drepturilor. Nu inseamna nimic. Poate a vrut sa spuna restrangerea drepturilor. Ar fi fost de inteles.

Poti constrange o persoana sa plateasca datoria, o poti constrange sa invete lectia, o poti constrange sa nu intarzie la serviciu. Dar drepturile nu le poti constrange, ca n-ai nici cu ce, nici cum.

Nu m-as opri la asemenea detalii, care ar fi lipsite de importanta, daca ele n-ar scoate la suprafata calitatea aparatorilor condamnatului Fenechiu: unul fost repetent, celalalt balbaindu-se la TV, ca unul care a picat la BAC. Intre ei, suntem noi cei care ne facem iluzia ca am dat votul nostru in maini bune.

Asculti si-ti vine sa-i dai dreptate ministrului Invatamantului, atunci cand iti spune scurt si raspicat: "decat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Fenechiu aparat Ponta Antonescu, #Fenechiu aparat Nicolai, #Nicolai Basescu stat de drept , #Crin Antonescu